Namensko varčevanje

Če se občasno znajdeš v finančni stiski, je čas, da nad svojim denarjem prevzameš popoln nadzor.

Namensko varčevanje (foto: shutterstock) shutterstock
23. 8. 2010

Če v šoli nisi ravno blestela pri matematiki, ni še nič izgubljeno. Vsakemu človeku se lahko zgodi, da preceni vrednost svojega mošnjička in se znajde v finančnih težavah.

Preobremenjen račun

Takoj, ko zaznaš, da iz tvojega računa odteče več sredstev, kot jih priteče, si nikar ne zatiskaj oči in ne upaj na boljše čase, pač pa takoj sproži alarm! Ukrepaj takoj, da ne boš čez mesec ali dva zabredla tako globoko, da se boš iz dolgov spravljala celo večnost.

Da boš vedela, kako kritično je stanje, si začni voditi dnevnik stroškov. Natančno do centa si zapisuj, koliko na mesec zapraviš:

  • za oblačila,
  • za kavice,
  • za žuranje ob koncu tedna,
  • za ogled filmov v kinu,
  • za klepetanje po mobilnem telefonu ...

Na tak način boš točno vedela, kam ob koncu meseca izgine ves tvoj denar in kje navsezadnje lahko kaj privarčuješ.

Sestavi varčevalni načrt

Varčevalne strategije si napiši na rdeč kartonček in ga spravi v denarnico na vidno mesto, da ne bi v trenutku šibkosti v kateri od trgovin s stvarmi, ki te naravnost prevzamejo, pozabila na resnost finančne situacije, v kateri si se znašla zaradi svoje impulzivnosti pri nakupovanju.

Višek daj na stran

Ko boš enkrat zlezla iz rdečih številk, pa se odloči za namensko varčevanje. Namensko privarčevan denar (najbolje je, da denar daš na banko in si s pridnostjo prislužiš tudi kakšen evro od obresti) ti bo lahko prišel prav za nakup novega računalnika, daljše počitnice, tečaj ali izobraževanje, morda pa celo za novo smučarsko opremo, ali pa za nujne primere, če se ti pokvari avto. Tako boš pripravljena na vse in ti v težkih trenutkih ne bo treba prosjačiti za pomoč pri starših.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri