Najemniško stanovanje

Bliža se oktober in začetek študijskega leta, ti pa že s polno paro iščeš stanovanje, ki bi ga najela za življenje v tujem mestu.

15. 9. 2009

Da z najemodajalcem ne boš imela težav, upoštevaj nekaj namigov.

Najemnina

Pripravi se na šok, kajti najemnine za še tako majhna stanovanja so v večjih mestih zelo visoke. Preden sprejmeš ponudbo, se pozanimaj, kaj boš za ta denar dobila in kaj dejansko najemnina zajema.

Stroški

V kolikor moraš poleg najemnine plačevati tudi tekoče stroške, se pozanimaj, koliko znesejo na mesec. Med stroške ne spadajo stroški za vzdrževanje stanovanja – slednji morajo biti zajeti v najemnini.

Prijava

Če ti lastnik stanovanja ponuja nižjo najemnino v zameno za to, da v stanovanju ostaneš neprijavljena in mu najemnino plačaš 'na roke', takšne ponudbe nikar ne sprejmi, saj je v nasprotju z zakonom in v primeru zapletov tvoje pravice ne bodo zaščitene!

Brezhibno stanje stanovanja

Z najemom sprejmeš v uporabo brezhibno stanovanje, v kolikor odkriješ kakšne napake, jih mora lastnik odpraviti še pred tvojo vselitvijo. V primeru okvare, ko si enkrat že v stanovanju, pa mora lastnik v najkrajšem možnem času napako odpraviti.

Podpis pogodbe

Preden pride do podpisa pogodbe, se z najemodajalcem natančno dogovorita o vseh pogojih najema, v pogodbi naj bo vpisana višina najemnine, znesek predplačila, opredelitev dodatnih stroškov, sankcije v primeru kršitev pogodbe in pogoji predčasne odpovedi najemnega razmerja ter vse pravice in dolžnosti …

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri