Najdi svojo sanjsko službo

Si kdaj sanjarila o tem, da bi vstopila v šefovo pisarno, mu povedala, kaj si misliš o njem, plači in sodelavcih, teatralno zavpila: “Dajem odpoved!’’ ter zaloputnila z vrati in se nikoli več vrnila na delovno mesto? Če to sanjaš vsak dan, ko od devetih do petih sediš v zadušljivi pisarni, je najbrž čas, da to tudi narediš.

30. 4. 2009

Za dober začetek preglej strani:

www.ec.europa.eu/enterprise

http://www.durs.gov.si

http://www.ljubljana.si

http://www.ajpes.si

http://www.linkedin.com

+ seveda tematske bloge

Nekoč si sanjala o čisto drugačnem življenju. O poklicu, ki bo tako pester in zanimiv, da boš vsak dan z veseljem vstala in se veselila novih delovnih dolžnosti. Najbrž si v mlajših letih točno vedela, kaj želiš postati, pa sta te študij in realnost pripeljala do službe, kjer pač poskušaš zaslužiti za življenje …

Torej, draga Cosmopolitanka, tole s službo je resna zadeva in vsaj malo upamo, da te bomo spodbudili, da boš svoje življenje vzela v roke. Če že govorimo o tvojem življenju: si res predstavljaš, da boš to, kar počneš zdaj, počela še naslednjih trideset ali štirideset let? Je plača, ki jo dobivaš, res vredna, da svoje življenje odsediš na delovnih mestih, ki jih opravljaš le rutinsko? Če je tvoj odgovor strasten in prepričan ne, potem je čas, da začneš živeti svoje sanjsko življenje.

Priblogani začetki

Če je tvoje sanjsko delo povezano s podjetjem, v katerem želiš delati, in s točno določenim delovnim mestom, je čas, da to delovno mesto napadeš z vsem težkim orožjem. Do potankosti izpili svoj CV, dodaj mu sliko, spoznaj podjetje in tja pošlji svoj življenjepis. Nič hudega, če podjetje ne išče novih zaposlenih. Za ljudi, ki so samozavestni, imajo znanje in so prilagodljivi, se navadno kot po čudežu odpre delovno mesto.

Kaj pa če hočeš ustanoviti svoje podjetje, pa ne veš, kje začeti? Nekateri svetovalci svetujejo pisanje bloga. Jasno, da ne o tem, kje so razprodaje in kakšno šminko si kupila, ampak da se pridružiš blogerjem, ki že počnejo to, kar želiš početi ti. To je tako, kot bi se dobesedno postavila na trg. Piši o tem, kaj počneš, kako se lotevaš svojega podjetja, kdo so tvoji vzorniki, dodajaj slike, ki so vezane na tvoj prihodnji poklic.

Povsod po svetu so blogi že precej razvita podjetniška mreža, kjer prihaja do izmenjave mnenj, dela, nasvetov iz vsega sveta. Dobra zamisel je tudi, da ustvariš svoj profil oziroma CV na spletu, recimo prek Linkedina. Tu lahko po mili volji dodajaš reference in druge podatke, ki bi lahko zanimali potencialne delodajalce in naročnike.

Bodi dobra detektivka

Nihče pri zdravi pameti ti ne bo rekel, da pusti službo in na vrat na nos oddirjaj delat tisto, kar si želiš. Po viharnem začetku lahko namreč zelo hitro ugotoviš, da recimo izdelovanje nakita ni tako pomirjajoče, kot se ti je zdelo na začetku. Kar naenkrat se boš morala ukvarjati s stvarmi, kot so dobava materiala, roki, do katerih moraš priskrbeti izdelke, povečana količina izdelkov, zamude …

Seveda te to ne bi smelo ustaviti na tvoji poti, ampak prepričaj se vseeno. Lahko se tudi za nekaj časa zaposliš v tej smeri in pozorno spremljaš postopke, si zapisuješ najpomembnejše ljudi in dejstva o poslu ter osvajaš znanja, kako boš pridobila svoje stranke. Prav tako ne zamudi vsake najmanjše priložnosti za izobraževanje. Če imaš dve možnosti – da si kupiš nove čevlje ali odideš na tečaj, ki te lahko nauči koristnih stvari, kaj boš izbrala?

Druženje je zakon

Popolnoma nova karierna pot zahteva tudi zamenjavo ljudi, s katerimi se družiš. Na poslovni ravni, da se razumemo (nikar ne reci, da si v Cosmopolitanu prebrala, da moraš zamenjati najboljšo prijateljico). Najdi ljudi, ki že počnejo to ali podobno stvar, in jih prosi za nasvet. Tisti, ki so dobri v poslu, so samozavestni in vedo, da se lahko zanesejo na svojo ustvarjalnost, bodo rade volje podelili kakšno modrost.

Kako jih boš našla in kako boš naredila prvi korak? Hm, to naj bo prepuščeno tvoji domišljiji. Na tej strani boš dobila le namig, da je mogoče tvoj daljni bratranec poročen z žensko, katere oče je imel včasih takšno in takšno podjetje … Razumeš? Najprej se poskušaj spomniti vseh, ki so v tvoji bližini ustvarjali podoben posel. Nato je čas, da se pridružiš profesionalnim skupinam ali, če jih ni, preprosto eno ustvariš. Premagati pa boš morala zadrego in velikokrat govoriti s popolnimi tujci.

Podaj se na pot

Gotovo veš, da te ždenje pred televizijo najbrž ne bo poneslo prav daleč na poti uspeha. Od vseh zavor, ki te silijo, da obsediš na starem delovnem mestu, je najbolj nevarna strah. Robert T. Kiyosaki, avtor številnih poslovnih uspešnic, v svoji knjigi Preden pustite službo pravi: “Po mojih izračunih 90 odstotkov ljudi, ki si želijo biti podjetniki, ne pride do prvega koraka. Lahko, da imajo načrt, lahko, da so si v glavi ali na papirju zamislili popoln posel, toda bolezen, ki se je vsi bojijo, imenovana analiza paraliza, okuži vse.

Velikokrat vidim, kako ljudje, ki si želijo postati podjetniki, namesto da bi naredili korak naprej, vedno znova oblikujejo in nato preoblikujejo svoj poslovni načrt. Ali pa najdejo izgovor, zakaj čas ali načrt ne ustrezata.’’ Strah je zelo normalna reakcija, kadar se podajaš v nekaj novega. Pametni se ga znebijo že na prvem vogalu in vedo, da bodo naredili še veliko napak, ko pa bodo napake odpravili in se iz njih kaj naučili, bodo prišli tudi uspehi. In teh bo vsekakor veliko več. Če se sprašuješ, kako začeti ? Zadrži sapo, primi se za nos, skoči v vodo in plavaj.

Naj ti pove šesti čut!

Tako kot načeloma pri vseh stvareh, je tudi pri iskanju pravega poklica pametno poslušati svojo intuicijo.

Delo ni samo tisto, kar opravljaš z glavo in rokami, ampak je lahko odsev tvoje duše, tebe. Najuspešnejši so tisti, ki se toliko poznajo, da vedo, za kaj so ustvarjeni.

Poslušaj svojo intuicijo ali svoj notranji glas. Ta te bo nezmotljivo pripeljal do stvari, ki jih v življenju moraš početi.

Kar počneš, počni s strastjo. Si predstavljaš, kako je, če na svoje delovno mesto ne prineseš samo utrujenega telesa in razbolele glave, ampak tudi svoje srce in dušo? Gotovo je zelo zadovoljujoče, zato poskrbi, da boš takšno delo tudi našla.

Določi, kaj želiš biti in kaj želiš postati. Willa Smitha so na nekem intervjuju vprašali, kako to, da je dosegel to, kar je, pa je odgovoril: “Postaneš to, kar se odločiš postati!’’ Dovolj jasno? Velja za vsa področja življenja.

Ne boj se porazov in ne obžaluj ničesar. Porazi bodo prišli in samo od tebe je odvisno, kako boš vstala iz pepela. Obžalovanje? Se ne splača! Namesto tega čas raje uporabi za nove ideje in delo.

Prevedla in priredila: Petra Kern

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri