Naj te služba znova prevzame

Služba je podobna zvezi: sprva je zabavna in razburljiva, vendar se metuljčki sčasoma lahko spremenijo v črvičke. Beri naprej, da boš ugotovila, kako spet prižgati strast.

Naj te služba znova prevzame (foto: Nick Onken) Nick Onken
10. 1. 2014

Vrni se nazaj v tisti čas

Spomni se vseh razlogov, zaradi katerih si veselo zaplesala po stanovanju, ko te je šefinja poklicala s ponudbo za zaposlitev. Če si bila takrat vesela zadolžitev, glej, da si boš tudi zdaj vedno priskrbela dovolj novih. Če ti je bila všeč kakšna luštna prednost te službe, kot je prilagodljiv delovni čas, jo izkoriščaj na polno brez slabe vesti. Če si bila navdušena nad priložnostjo, da se lahko učiš od uspešnih nadrejenih, se dogovori s katero od njih, da bosta šli na kavico. Z njo ustvari stik in morda tudi mentorstvo.

Delaj se, da si to, kar si želiš, dokler to ne postaneš

Saj vemo, da je slišati osladno, vendar se skušaj smehljati: Dejansko te smeh naredi bolj srečno, so ugotovili raziskovalci na Japonskem. Premisli tudi o govorici svojega telesa, saj tvoja fizična pojava močno vpliva na to, kakšen odnos imajo tvoji sodelavci do tebe. Nihče si ne želi dati zabavnega projekta zgrbančeni, namrščeni, kisli cmeri, z veseljem pa bi sodelovali z osebo, ki ima izraz na obrazu, kot da komaj čaka novih izzivov – široko razprte oči in pokončno držo.

Izkoristi počitnice

Ne dovoli, da prostim dnem, ki ti pripadajo, poteče rok uporabe, prav tako vedno izkoristi praznične dni za počitek, in ne za dodatno delo! Potovanja in obiski te motivirajo in osrečujejo, tako da ti dajejo nekaj, česar se lahko veseliš. Čas, ki ga preživiš zunaj pisarne, ti pomaga napolniti baterije, da boš bolj poskočna, ko se boš vrnila v službo.

Delaj na sebi zunaj službe

Ne glede na to, kako grozno zamorjene so zadeve v službi, si zapomni naslednje: ti nisi svoja služba! Ukvarjaj se tudi z drugimi stvarmi, ki te zanimajo. Slikaj, poučuj otroke, nauči se tujega jezika, treniraj za maraton ali karkoli drugega, kar ti je zanimivo in te izpolnjuje. Ne boš se počutila bolje le zasebno, temveč boš nabrala tudi nekaj novih izkušenj – veselje, ko pričakaš cilj, sreča, ko nekoga nekaj naučiš – zaradi tega boš morda postala celo bolj samozavestna (in motivirana!) v službi.

Vedi, kdaj je čas, da zapustiš ladjo

Med krizo, ki se kar poglablja, je redna plača čudovita stvar. Vendar se nikoli ne bi smela prepustiti bednemu občutku, da moraš hoditi v službo, v kateri se že nekaj časa ne počutiš več dobro, le zato, ker je težko najti novo. Če si poskusila vse prejšnje nasvete in ni nič pomagalo, je čas, da premisliš o načrtu za evakuacijo.

Daj si rok – na primer: Želim si nove službe v roku enega leta – in v tem času ti mora uspeti! Začni delati na tem, tako da si boš vsak teden zadala konkretno nalogo. Na primer: prvi teden obnovi profil LinkedIn, naslednji teden pošlji tri e-pisma za mreženje. Če se boš počutila, kot da imaš nadzor nad zadevami, bo to vsekakor bolje, kot da bi bila nebogljena v službi.

Prevedla in priredila: Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri