Naj se na daleč vidi, da imaš kariero v svojih rokah!

Odločila si se, da si boš poiskala boljšo službo, višjo plačo in prijetnejše delovno okolje in zdaj je čas, da narediš akcijski načrt. K sreči bo kmalu tu karierni sejem, ki ga organizira največji slovenski zaposlitveni portal MojeDelo.com. V sredo, 22. in četrtek, 23. oktobra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani izkoristi izjemno priložnost in v dveh dneh opravi več zaposlitvenih razgovorov, kot v celem letu skupaj.

10. 10. 2014 | Promocijsko sporočilo

Kaj pravzaprav je karierni sejem in zakaj ga je dobro obiskati?

Vsak, ki se je že srečal z iskanjem zaposlitve, zelo dobro ve, kako težko je priti do zaposlitvenega intervjuja, kaj šele dobiti ponudbo za delo. Karierni sejem pa je izjemna priložnost, da prideš do intervjuja takoj, brez nadležnega pisanja prošenj, brez prijavljanja na oglase in negotovega čakanja na odgovor. Enostavno se ustavi na stojnici delodajalca, ki se ti zdi zanimiv, in opravi razgovor z ljudmi, ki so v izbranem podjetju odgovorni za zaposlovanje.

Le z dobro pripravo do maksimalnega učinka

Ne dovoli, da bi bili tvoji konkurenti v prednosti. Že pred obiskom sejma se pozanimaj, katera podjetja iščejo tvoj profil in se dobro pripravi na srečanje. Na sejmu ne boš sama, pač pa boš obdani s številnimi drugimi iskalci, zato je zelo pomembno, da se želenemu delodajalcu predstaviš kar se da jedrnato in usmerjeno v sklopu omejenega časa, ki ga imaš na voljo.

Nekaj smernic za pripravo na obisk kariernega sejma:

  • izberi podjetja, ki te zanimajo, in poišči čimveč informacij o njih;
  • pripravi življenjepis, ki te predstavlja kot pravo kandidatko za delo;
  • pripravi 30-sekundni govor, ki bo kadrovika prepričal, da imaš prava znanja in veščine;
  • s seboj vzemi primerno mapo ali torbico, v kateri boš imeli življenjepise in zapiske.

Kaj naj oblečem?!?

Če zasleduješ delo v npr. banki, je pomembno, da prideš v poslovnem kostimu, če pa bi želela delati v marketinški agenciji, se obleci bolj sproščeno, morda celo nekoliko odštekano. V vsakem primeru pa velja, da moraš biti urejena. Razišči, kakšna je koda oblačenja v podjetjih, ki te zanimajo, in se prilagodi. Ker boš verjetno obiskala več stojnic, je najbolje ubrati zlato sredino – temne kavbojke ali hlače, bluza ali tunika umirjenega kroja in barv ter suknjič bo verjetno še najboljša izbira. Pozornost nameni tudi čistim čevljem, urejeni pričeski in diskretnemu ličenju ter laku za nohte.

Kako na samem sejmu?

Do kadrovika pristopi profesionalno, se nasmehni, mu ponudi krepak stisk roke in se predstavi. Veš, katero delo zasleduješ; tvoj cilj je kadrovika prepričati, da si primerna kandidatka za to delovno mesto. Kadrovika pozorno poslušaj, iz pogovora z njim izbrskaj informacije, kakšne profesionalne in osebnostne karakteristike pričakuje od sodelavcev. Argumentiraj, zakaj si ti primerna oseba za njihovo podjetje. Med pogovorom bodi pozitivno naravnana. Po vsaki obiskani stojnici posameznega delodajalca si vzemi kakšno minutko za zapiske, po sejmu pa pošlji kadrovikom, s katerimi si imela razgovor, zahvalo za čas, ki so ti ga namenili.

Če želiš narediti korak naprej v svoji karieri, obiska kariernega sejma ne boš izpustila. Izkoristi že prvo priložnost, ko se bo 22. in 23. oktobra na Gospodarskem razstavišču odvijal največji tovrstni dogodek pri nas. Vse ostale informacije najdeš na spletni strani www.kariernisejem.com. Pa veliko uspeha pri iskanju zaposlitve ti želimo.

Ekipa Mojedelo.com