Na razpis 'Za ženske v znanosti' 2014 prispelo 27 prijav

Na 8. razpis za nacionalne štipendije L'Oreal-UNESCO 'Za ženske v znanosti' 2014 se je prijavilo 27 mladih slovenskih raziskovalk. Prijave pokrivajo najrazličnejša znanstvena področja, največ pa jih je s področja nanoznanosti.

13. 11. 2013

Štipendistke nacionalnega programa 'Za ženske v znanosti', ki bodo prejele enoletne štipendije v višini 5000 EUR, bodo partnerji programa, L'Oreal Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in Slovenska znanstvena fundacija, razglasili marca 2014.

Prispele prijave bosta vrednotili tričlanska ocenjevalna skupina pod vodstvom doc. dr. Luce Lovrečić, dr. med., ter sedemčlanski nacionalni odbor, ki ga vodi dr. Edvard Kobal. Ocenjevalna skupina in nacionalni odbor bosta prijave ocenila glede na tri kriterije: preteklo delo in objave, relevantnost doktorata in relevantnost projekta, ki ga bo kandidatka realizirala v prihajajočem letu. Končno odločitev o štipendistkah bo na podlagi predloga ocenjevalne skupine sprejel nacionalni odbor programa 'Za ženske v znanosti', znana pa bo marca 2014, ko bo potekala tudi slovesna podelitev štipendij.

Izbrane štipendistke bodo prejele štipendijo v višini 5.000 evrov, ki jo lahko uporabijo v kateri koli namen, ne nujno v povezavi z njihovim raziskovalnim delom.

Partnerji nacionalnega programa 'Za ženske v znanosti' so v preteklih sedmih letih s štipendijo nagradili že devetnajst mladih znanstvenic. Lani so štipendijo prejele farmacevtka dr. Nataša Beranič, živilska tehnologinja Tina Jerman Klen in biologinja dr. Živa Pipan Tkalec.

Tudi v Sloveniji še vedno neenakopraven položaj žensk v znanosti

Program, ki je zaživel leta 2006, vseskozi opozarja tudi na pomen in vlogo žensk v znanosti ter tako želi spodbuditi spremembo tudi v Sloveniji žal še vedno neenakopravnega položaja žensk v znanosti na bolje.

Po podatkih UIS 2012 (UNESCO Institute forstatistics) je namreč med slovenskimi raziskovalci samo 35,7 % žensk, kar nas uvršča v drugo polovico evropskih držav, bistveno pred nami je na primer tudi sosednja Hrvaška, kjer je delež raziskovalk kar 46,4 %. Na vodilnih položajih v znanosti pa je žensk še bistveno manj (SheFigures 2012). Čeprav se zdi, da se v mnogih državah položajnajmlajših generacij akademičark izboljšuje,je prepad med spoloma še vedno neproporcionalno visok v primerjavi s povečanjem deleža študentk. Njihovih karier pa ne ovira le t.i. stekleni strop, ampak tudi t.i. materinski zid, v najnovejšem poročilu 'SheFigures', objavljenem marca 2013, ugotavlja Evropska komisija.

Program 'Za ženske v znanosti' živi tudi na Facebook strani Za ženske v znanosti ter YouTube kanalu Za ženske v znanosti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri