Moško - ženski principi na delovnem mestu

Preverjeno zanesljive vzorce obnašanja, po katerih delujejo t. i. uspešni poslovni moški, poskusite kombinirati s svojimi ženskimi prednostmi. Rezultat formule je uspešna strategija, s pomočjo katere boste na delovnem mestu morda hitreje napredovale.

27. 11. 2003

Gre pravzaprav za 5000 let star kitajski simbol jina in janga, ženskega in moškega principa, ki skupaj tvorita celoto naravnih zakonitosti. Medtem ko jin označuje žensko pasivno energijo, iz katere izhaja toplota, obzirnost, pozornost, spoštovanje, mehkoba in sprejemljivost, je jang simbol moške aktivne energije, iz katere izhaja čvrstost, vzvišenost, plemenitost, odločnost, čast, ponos in hitro napredovanje.

V poslovnem svetu, v katerem so pravila postavljena izrazito po moškem principu, seveda moški lažje in bolje uspevajo. Usposobljenost, pristojnost, motivacija – ženske izpolnjujemo naštete kriterije v enaki meri kot moški. Toda v primerljivih delih pri enakih predpostavkah zaslužimo tretjino manj kot naši moški kolegi in zasedamo neprimerno manjši delež vodstvenih položajev. In to ob dejstvu, da smo ženske vse bolj uspešne pri pridobivanju visokih izobrazbenih stopenj.

Večino pravil v poklicnem življenju so pač vzpostavili moški. Če se kot pripadnica ženskih vrst želite temu upirati ali celo prekositi svoje moške sodelavce, morate najprej spregledati in spoznati pravila, po katerih boste nato delovale. Mešanica moškega nastopaštva in ženske tankočutnosti je tista, ki vam bo olajšala premagovanje ovir v kariernem šprintu.

Pletite mrežo tudi po končanem delavniku

Okoliščine: Po napornem delavniku vas šef skupinsko povabi na sproščujočo pijačo.

Moška reakcija: Slika veseljaškega večera s šefom je zanj tako vabljiva, da vse predhodne načrte preprosto vrže čez ramo, samo da bo lahko prisoten.

Ženska reakcija: Ona je pravzaprav nameravala skočiti še v fitnes. Da bi kljub temu pokazala svojo dobro voljo, se udeleži prvega kroga pijače v druščini sodelavcev. Spije le mineralno vodo in se nato poslovi, da bi ujela še odprt studio.

Mešana strategija: Na področju medosebnih odnosov premoremo ženske nekatere prednosti, ki jih je modro unovčiti tako v službenem času kot izven njega. Znano je, da se poslovne odpovedi ali napredovanja navadno zgodijo med popivanjem ali na igriščih za golf – nedvomno je prišel čas, da se tudi ženske lahko upravičeno poslužujemo podobnih neuradnih karierističnih načinov.

To pa še ne pomeni, da morate mutirati v šefu zvesto pivsko tovarišico, ki ga spremlja na vsakem družabnem dogodku. Lojalnost nadrejenemu je sicer do neke mere nujno potrebna, vendar pa mu sem ter tja dajte vedeti, da imate tudi svoje zasebno življenje. Strategija vam zagotavlja odsotnost šefovega sumničenja, da se z njim družite zgolj iz preračunljivosti.

Poraz sprejemajte športno, namesto da se kujate in šobite

Okoliščine: Položaj vodje oddelka je oddan – želele ste si ga, a tekmo je žal dobil sodelavec.

Moška reakcija: Z njegovega obraza veje kislost, saj kljub intenzivnemu samoreklamiranju ni bil opažen, odločen je, da bo od zdaj naprej deloval le še po načelu ‘jim bom že pokazal’.

Ženska reakcija: Ona je užaljena in polna dvomov o tem, ali ima v podjetju sploh še kakšne perspektive. Razžaljeno se potegne vase.

Mešana strategija: Jasno, da ste razočarane, in prav nič ne bo odveč, če boste svoje dosedanje delo temeljito analizirale. Preden pa se spustite v kuhanje mule, skrbno pretehtajte, ali ste svoje želje sploh oblikovale v jasen cilj. Obupati po enem samcatem porazu je preveč dramatično in pasivno! In en ne še nikakor ne pomeni načelne zavrnitve. Naj vas navdihne moški bojni duh, pokažite, da zgrešeni strel za vas še ne pomeni izgubljene bitke.

Dobro je razumeti, za kaj gre brez vpletenosti pri opravljanju

Situacija: V skupni kuhinji ste imeli namen vzeti le kavo, pa ste pri smrdečem kuhalniku naleteli na zarotniško in opravljivo nastrojeno druščino.

Moška reakcija: Po prvem odstavku se obrne, ker noče imeti opravka niti z opravljanjem niti z njegovimi avtorji.

Ženska reakcija: Že prvi iz celotnega konteksta iztrgani koščki pogovora v njej prebudijo interes, da se pridruži in aktivno sodeluje v opravljalski razpravi.

Mešana strategija: Ne pustite se prepričati, da pretirana radovednost velja za eno od negativnih potez ženskega karakterja. Čeprav so interne informacije, ki jih pridobite na neformalne načine na ozkih hodnikih in v skupnih kuhinjah, nadvse koristne, se raje ne pridružujte aktivnemu opravljanju. Zelo se obnesejo nemoteče zveze s ‘trač strokovnjaki’: našpičite ušesa, iz vsega skupaj izluščite pomembne informacije in se pri tem delajte, kot bi bile recimo mutaste ali neme.

Priznajte svoje strahove samo ne pred kolegi, prosim

Okoliščine: Datum predstavitve se grozeče bliža. Le dela ni nič manj ...

Moška reakcija: On ostaja vedno hladen – seveda le navzven. Na koncu bo poskušal kolikor bo mogoče motivirati sodelavce.

Ženska reakcija: Navzven ne more skriti živčnosti, ki jo razjeda. Na koncu se tudi na glas izpove in pri tem računa na moralno podporo svojih kolegov.

Mešana strategija: Vaše tarnanje in objokovanje, podprto z veliko mero nervoze, ogroža napredovanje projekta. Naredite raje po moško: nadenite si zagoneten obraz (kot bi igrale poker) in se molče prihulite. To, da kot pri pokru ne pustite pogledati v svoje karte, še ne pomeni, da morate vse postoriti same. Poleg tega boste potrebno moralno podporo bolj kot pri sodelavcih dobile pri svojem dragem ali prijateljici, ki se spozna na vaš posel. Zaradi nevpletenosti pa bo takšno mnenje tudi objektivnejše. V poslovnem svetu se strah pač pogosto razlaga kot človekova šibkost.

Zahtevajte višjo plačo na osnovi predpostavke, da denar ni vse

Okoliščine: Šefov slavospev na račun vaše sposobne osebnosti vas sicer veseli, še ljubši pa bi vam bil dodatek k plači.

Moška reakcija: Zastavi si ugleden termin in zavzame izhodiščno stališče, da so njegovi dosežki v pogajanjih za višjo plačo vredni veliko več kot trenutni dohodek.

Ženska reakcija: Ona razmišlja, kako jo delo veseli, kako so ljudje okoli nje prijazni, česar tako ali tako nihče ne more plačati. In tu in tam je že slišala, kako je kdo izjavil, da je za svoje delo premalo plačana.

Mešana strategija: Hočete več? Če je tako, se morate zgledovati po moških in zagrabiti trenutek, primeren za predstavitev vaše ideje o povišanju plačila za dobro opravljeno delo. V nasprotnem primeru se vam lahko zgodi, da boste dočakale upokojitev, preden se bo vaš šef sploh utegnil spomniti, da bi si zaslužile več. Poskusite torej potlačiti tipično žensko nagnjenost k prepričanju, da ima poklicno zadovoljstvo veliko opraviti predvsem z dejavniki, kot sta vzdušje v kolektivu in samoizpolnitev, ne pa z denarjem.

Bodite občutljive brez vsiljevanja drugim

Okoliščine: Novi sodelavec v vašem oddelku je prijazen, vendar neljubezniv. Očitno je, da ga osebni stiki ne zanimajo preveč.

Moška reakcija: Povsem vseeno mu je, ali ga novinec, ki je s sodelavci zmeraj na varnostni razdalji, sploh opazi. Pomembno je, da svoje delo dobro opravlja.

Ženska reakcija: Ona si zadržano vedenje novega sodelavca razlaga kot znak, da je ne mara. To pa lahko škoduje skupinskemu delu.

Mešana strategija: V poslovnem svetu velja, da za harmonično delovno ozračje niso potrebne prave prijateljske vezi med vsemi sodelavci. Gre preprosto za ločitev zasebnosti od poslovnega življenja. Tega bi se morale ženske učiti od moških, ki znajo plodno sodelovati drug z drugim tudi brez skupnega osebnega imenovalca.

Aktivirajte torej v sebi svoj moški princip in opustite poskuse vsiljevanja lastnih receptov za srečo drugih. To naj seveda ne bi pomenilo, da morate izključiti ženske senzorje za merjenje splošne klime, ki vlada med sodelavci. Končno vam bodo le-ti še kako prišli prav pri prepoznavanju in blaženju težav v fazah nesoglasij.

Pohvalite brez širokoustenja

Okoliščine: Projekt, na katerem ste trdo delale, je popoln uspeh. Mojstrsko opravljenemu delu sledi praznovanje in podeljevanje zaslug.

Moška reakcija: On ne bo skoparil z besedami o tem, kako je z žilavostjo in s suverenostjo iz nemogočega naredil mogoče.

Ženska reakcija: Ob osebnih čestitkah odmahuje z rokami in hvali v ‘mi obliki’ izvrstno skupinsko sodelovanje ter poudarja vloženo delo celotne delovne skupine.

Mešana strategija: Drži, da boste morale pokazati, kje pri projektu so se izkazali drugi, če boste hotele, da bodo za to dobili honorar. Vendar to ne pomeni, da morate tudi vi napredovati na tako štorast način kot marsikatera kolegica. Od časa do časa lahko trenutno pozornost publike izrabite in po moški navadi v središče postavite sebe in svoje dosežke.

Vendar se pazite meje med samozavestjo in bahanjem. Nadrejeni zaznavajo slednje prav tako z negativnim predznakom kot žensko posebnost v smislu, da posamezna luč še ne daje svetlobe. Usmerjajte pozornost kolegov na dosežke cele skupine, a pri tem nikar ne prikrivajte, kdo je pri tem glavni strelec. Ženska prefinjenost vam bo v veliko pomoč!

Vedno argumentirajte in ne pozabite na svojo žensko očarljivost

Okoliščine: V glavi imate izvirno rešitev problema, ki so jo v neformalnih pogovorih z odobravanjem sprejeli vaši sodelavci, a zdaj jo je treba predstaviti še šefu. Ta ima do žensk prej podcenjevalen odnos kot ne.

Moška reakcija: Nedvomno se bo moški v opisani situaciji počutil kot riba v vodi. Do šefa bo pristopil samozavestno, enakovredno, stoodstotno prepričan v uspeh zamisli. Le-to bo podal neposredno, jasno, logično in brez ovinkarjenja ali vpletanja čustev.

Ženska reakcija: Ona bo najprej stokrat premislila, ali je ideja zares dobra, preden se jo bo odločila zaupati nadrejenemu. Nato bo končno zbrala energijo in plašno ter zmedeno hitela razlagati načrte – samo da bo prej mimo.

Mešana strategija: Ne pozabite na predpostavko, da ljudje med sabo komuniciramo na različne načine, zato je posledica nesporazumov v delovnem okolju pogosto dejstvo, da besed sodelavcev ali vodilnih ne razumemo tako, kot so bile mišljene. Ženske sicer res nismo vzgojene ravno v bojevniškem in voditeljskem duhu, a to še ne pomeni, da tega ne nosimo v sebi ali da na primer nismo sposobne dobrih idej. Imamo pa težave pri njihovih predstavitvah oz. uresničitvah.

Ženska stran, priučena k podrejanju in ubogljivosti, je pogosto tista, ki nam v navalu moške aktivne energije sporoča: Raje opusti zadevo, saj iz nje tako ali tako ne bo nič. Namesto da v takšnih okoliščinah klonete pred sporočili ženskega principa, aktivirajte svojo moško plat. Svojo zamisel spravite na papir v nekaj jasnih logičnih stavkih – argumentih.

Pred šefovim avtoritativnim obličjem se jih nato držite kot pijan plota in nikar se ne spuščajte v podrobnosti z neštetimi če-ji in morda-ji, ki vas vodijo stran od rdeče niti in sogovornikove pozornosti. Dobro pripravljena argumentacija, ki vam zagotavlja samozavestno držo, in velika mera ženske očarljivosti je kombinacija, ki se ji ne bo zmogel upreti še tako oblastniški šef.

Na poti k poklicnim sanjam

Ko se boste resnično spoznale, boste lahko svoje odločitve oblikovale skladno s svojim življenjem. Cilj in pot do njega bosta jasna.

Marija je zrasla v ozračju družine, v kateri je bil oče alfa in omega družine. Mama se je le redko vključila v družinske pogovore, pa še takrat jo je oče grobo zatrl. Marija, ki je prevzela materin vzorec, se je v službi zaradi tega slabo znašla in je vedno raje molčala. Dokler ni končno ugotovila, da zato, ker je molčala njena mama, ni treba molčati tudi njej. Ko je prvič spregovorila na glas pred sodelavci in vodilnimi, je najprej požela splošno začudenje, nato pa veliko odobravanje.

Aktivirajte v sebi jang energijo in izkoristite prednosti jina, ženskega principa. Ženska nagnjenost k pasivnosti naj ne bo več ovira.

  • Zaradi lojalnosti podjetju se vam še ni treba odpovedati zasebnemu življenju.

  • Veselje do obrekovanja vas v poslovnih krogih ne bo pripeljalo prav daleč, sprostite ga raje v prijateljskih krogih.

  • Žensko obzirnost, pozornost in spoštovanje včasih zamenjajte za moško odločnost in samozavest.

  • Sprejemajte poraze in drobne spodrsljaje na delovnem mestu kot del naravne poti: obdobju uspehov in rasti sledi čas težav in obratno.

  • Če ste projekt, ki ga vodite, dobro preučile že na samem začetku in izbrale sodelavce, na katere se zanesete, vam tik pred koncem res ni treba stresati živčnosti naokoli in kazati, kako vas je pravzaprav strah neuspeha.

  • Če hočete višjo plačo, se zgledujte po moških kolegih, ki so 100-odstotno prepričani, da si jo zaradi svojih kvalitet zaslužijo.

  • Ne pozabite, da je v poslu prava mera samohvale nujna, če hočete, da vas bodo nadrejeni sploh opazili.

  • Dobro sodelovanje s sodelavci je možno ali celo uspešnejše tudi brez globokih medsebojnih čustvenih vezi in osebnih izpovedi.

Meta Kuhar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri