Moj denar, moje življenje

Veliko ljudi razmišlja: "Ko bom imel več denarja, bom začel upravljati z njim." Ali vidiš ta paradoks? Kot bi rekla: "Hujšati bom pričela takoj, ko izgubim deset kilogramov."

12. 3. 2012

Vidimo, da prihaja do vzročnoposledične zamenjave.

Pravilni vrstni red je:

"Ko bom začela upravljati svoj denar, ga bom imela več."

Z upravljanjem svojega denarja pridobivamo nadzor nad njim.

Nadzor ti prinese več denarja. To je naravna posledica po univerzalnem načelu – načelu pozornosti, ki pravi: Na čemer je pozornost, to se povečuje!

Denar je naša energija, torej upravljanje svojega denarja pomeni upravljanje svoje energije. Ko mi nekaj plačamo z denarjem, ne damo iz rok zgolj svojega denarja, ampak damo tudi del svojega truda, dilem in šolanja. Najprej smo se leta in leta šolali (za nekatere je bilo to manj, za druge bolj težko obdobje), potem smo vložili svoj čas in trud v samo delo oziroma ustvarjanje in šele nato smo dobili za to plačilo. Vsak dobi svoj znesek za plačilo.

Bolj mislimo, da smo nevredni, manj bomo dobili, bolj se znamo 'prodati', več bomo zaslužili.
Denar je naša kreativna energija.

In kako se lotiti bolj smiselnega ravnanja z denarjem?

Beleženje naših prihodkov in odhodkov je odlično orodje.

Zadaj si nalogo, da si boš vsaj mesec dni zapisovala vse prihodke in odhodke do centa natančno. Če ti to ne bo všeč, se lahko še vedno kadarkoli vrneš na staro početje.

Za zdaj pa si reci, da boš vsaj poskusila.

Oblikuj si fonde oziroma stroškovna mesta, kot so hrana, obleka in obutev, stanovanje, zdravje, avto, telefon, potovanje, zabava, domače živali, darila oziroma tiste postavke, ki si jih želiš spremljati. Tako boš lahko videla, kako tvoj denar kroži po tvojem svetu in kateri so tisti nezavedni fondi, kjer ti denar polzi skozi prste. Verjetno boš zelo presenečena, kakšne količine denarja ti brez nadzora odtekajo neznano kam.

Tina Puncer je strokovnjakinja za osebne finance, univerzitetna diplomirana ekonomistka ter predavateljica in idejni vodja projekta Mojadenarnica.si.