Mobing? Poišči si dobrega odvetnika!

S tujko mobing se označuje šikaniranje, izsiljevanje, spolno nadlegovanje, verbalno pritiskanje na zaposlenega, psihološko manipuliranje in izsiljevanje.

31. 5. 2013

Univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja Melita Kuhar Pucko, ki vodi projekt Svetovalnica, se je v kolumni za revijo Lisa razpisala takole:

"Običajno prizadeti posameznik občuti neprimerne in nasilne vložke občasno in jih niti ne dojame kot neprimeren in nedostojen pristop (običajno) nadrejene osebe, zato se mobing po tihem nadaljuje in stopnjuje. Ko se začne oblikovati verbalno nasilje v smislu izrednih sestankov, na katerih se dotičnemu očita vse sorte nepravilnosti, neizpolnjevanje zadanih nalog ali pa se izvaja 'pranje' možganov, se sčasoma pritiski in zahteve stopnjujejo do te mere, da začne dotična oseba čutiti tesnobo, jezo, zagrenjenost, njegova storilnost se posledično zmanjša, stres dosega izjemno moč, vsakodnevni prihod na delo se spremeni v muko in zaposleni komaj čaka konec delovnika.

Poznamo mobing, ki ga izvajajo nadrejeni. Z avtoritativnega položaja zahtevajo mogoče in nemogoče, se izživljajo in to običajno le na posamezni osebi, ki jim gre v nos ali je ne prenesejo iz takega ali drugačnega razloga, vsekakor pa ne znajo razložiti s trdnimi argumenti, kaj je tako zelo narobe naredil podrejeni. Poleg tega pa lahko zaposleni doživlja mobing tudi od sodelavcev in verjemite, da to sploh ni tako redek primer."

Mobing pa je lahko tudi zelo prikrit in subtilen, lahko pa je direkten in naperjen na točno določeno sfero dela ali aktivnosti. Težko ga je tudi dokazati, posameznika pa prizadene na različnih področjih:

  • strah pred izgubo službe,
  • strah, kako bo posameznik preživel,
  • nemoč in občutenje žrtve, ki bo vedno obsojena ali zasmehovana, karkoli naredi,
  • neracionalne obtožbe nadrejenih krojijo vsakdan v službi in zaposleni se težko izmota iz lovk manipulacij in spletk.

Kakšna je rešitev?

Če se ti zdi, da si žrtev mobinga, poišči dobrega odvetnika in se pozanimaj o zakonski rešitvi, sama pri sebi pa presodi, ali si dovolj močna za bitko dokazovanja.

"Običajno tisti, ki izvajajo mobing, tega ne bodo nikoli prepoznali, kaj šele priznali, saj se bodo vedno znali izgovoriti na milijon zadev, in sicer, da ni bilo narejeno, kot je bilo naročeno, ali da se oseba ni primerno vedla in podobni izgovori. Zato pogovor ali dokazovanje prizadete osebe tistemu, ki izvaja mobing, da nima prav in da izvaja pritisk, običajno ne zaleže in se kaj dosti ne spremeni. Žrtev lahko vloži tožbo na sodišče, a kot vemo, so naši sodni mlini dolgotrajni in nič kaj učinkoviti, posameznik pa vseeno mora hoditi na delo."

Več branja na temo mobinga:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri