Mobing – nasilje na delovnem mestu

Delovno okolje, ki je sovražno nastrojeno, kjer vlada strahovladje in kjer so odnosi prežeti s šikaniranjem, spletkami in podtikanji, je idealno gojišče za pojav imenovan mobing.

25. 9. 2007

Mobing lahko prevedemo kot "psihosocialno nasilje", ki ga izvajajo sodelavci s svojim etično spornim vedenjem do posameznika ali podskupine. To sistematično psihično trpinčenje pa se lahko pojavlja na vseh ravneh delovnih odnosov – s strani podrejenih, nadrejenih ali med seboj enakovrednih sodelavcev. Mnogi so se z njim že srečali, mnoge pa to še čaka. Doleti lahko namreč vsakega.

To vse je mobing

  • onemogočanje normalnega sporazumevanja – na vsakem koraku te skušajo utišati, te verbalno napadajo, neupravičeno kritizirajo, grozijo, ponižujejo, smešijo, ne dovolijo ti izraziti svoje mnenje, neprestano te prekinjajo ali neprestano dvomijo vate.

  • ovirajo tvojo socialno povezanost – sodelavci se ne pogovarjajo več s teboj ali pa je tebi prepovedano, da bi se pogovarjala z njimi, prostorsko te osamijo, tako da te npr. ‘izolirajo’ v sobo daleč od vseh drugih ljudi, te ignorirajo in gledajo zviška.

  • napad na tvoje dobro ime – zahrbtno te opravljajo in širijo o tebi polresnice, govorijo, da s teboj psihično ni vse v redu, ti dajejo zbadljiva imena, se norčujejo iz tvojih morebitnih hib, telesnih značilnosti ali vedenja npr. načina hoje, posmehujejo se ti zaradi tvoje narodnosti, spola, spolne orientiranosti, nadirajo in smešijo te pred podrejenimi in strankami.

  • profesionalna oviranost – nalagajo ti opravljanje nesmiselnih nalog ali pa ti celo ne dajo nobenega dela, lastijo si rezultate tvojega dela, prikrivajo ti za tvoje delo pomembne podatke, neprestano te razporejajo na druge naloge, onemogočajo tvoje uspehe s prikritimi sredstvi, odtegujejo ti dolžno pomoč pri delu,

  • skušajo škodovati tvojemu zdravju – pošiljajo te opravljati nevarne naloge, grozijo ti s fizičnim nasiljem, psihično te napadajo, spolno te nadlegujejo ...

Si ga izkusila tudi sama?

Ker v uredništvu ravno te dni pripravljamo članek o mobingu oziroma psihičnem nasilju na delovnem mestu, te v želji, da bi spregovorili tudi o dejanskih izkušnjah naših bralk, prosimo za tvoj prispevek. Če si v službi in imaš izkušnje z omalovaževanjem, šikaniranjem in drugimi vrstami psihičnega nasilja na delovnem mestu, ali pa imaš prijateljico, ki ima takšne težave, te prosimo, da nam zaupaš svojo zgodbo.