Mala šola: Vse o prvi službi

Minila so leta brezskrbne zabave in čas je, da se zresniš. Prva točka na tvojem seznamu: dobiti delo.

27. 8. 2009

Prva služba – zelo vznemirljiva zadeva, saj si končno opravila s šolo in se približuješ samostojnemu delu svojega življenja, po drugi strani pa se nikoli ne izkaže za tisto, kar si pričakovala. Le redkim se namreč zgodi, da jih bodoči delodajalci čakajo pred vrati izobraževalne ustanove s super ponudbami za delo takoj, ko so diplomirali. Te zanima, kako napisati dober življenjepis, kakšna moda je primerna za poslovni svet in še marsikaj? Pusti, da ti pomagamo pri prehodu v tvoje novo življenje.

Kako napisati dober CV?

Na vsak način se izogni slovničnim napakam in ga daj pregledati lektorju. Če bo tvoje delo kreativno, naj bo tak tudi CV – oddaš ga lahko recimo na rožnatem papirju, zaradi česar bo delodajalcu že na začetku padel v oči. Zagotovo pa to ni prava strategija, če želiš dobiti službo v odvetniški pisarni. CV naj ne bo daljši od treh strani in naj bo prilagojen delovnemu mestu, za katero se prijavljaš. Dodaj svojo fotografijo in pomembne stvari napiši na začetku, nikar pa ne pozabi napisati tudi:

 • imena, priimka, naslova, telefona in elektronskega naslova,
 • delovnega mesta, na katero se prijavljaš,
 • predhodnih delovnih izkušenj: podjetja, naziv delovnega mesta in opis nalog, ki si jih opravljala,
 • izobrazbe: stopnje in smeri, diplome in leta, ko si diplomirala,
 • aktivnosti, v katerih si sodelovala,
 • o dodatnih izobraževanjih in seminarjih,
 • nagrad, akademskih in profesionalnih,
 • vsega, kar znaš, če je le pomembno za podjetje.

Pomagaš si lahko z obliko življenjepisa, ki jo najdeš na https://e-uprava.gov.si/ez/ pod Kako napisati dober življenjepis?

Vse več delodajalcev pa želi Europass prošnjo – evropsko dogovorjeno obliko življenjepisa. Obrazec poišči na http://europass.cedefop.europa.eu.

Super ideja: CV-ju bodo vrednost dvignila priporočila, h katerim ne pozabi pripisati kontaktnih številk oseb, ki te priporočajo.

Kako se ločiš od preostale množice kandidatov?

Poleg dobrega in opaznega življenjepisa na razgovor pridi samozavestna, dobro informirana, odprta in urejena.

Pri različnih virih se pozanimaj o podjetju in delovnem mestu, za katero se prijavljaš. Vprašanja, ki ti jih zastavijo, dobro poslušaj, preden na njih odgovoriš. To je trenutek, ko lahko narediš dober vtis s svojimi komunikacijskimi sposobnostmi, iskrenim interesom in pozitivno osebnostjo.

Tudi neverjetna kvalificiranost ne bo popravila vtisa, ki ga bodo naredili skuštrani lasje, zmečkana bluza in šminka na zobeh. Enako seveda velja za zamujanje. Počakaj, da delodajalec načne temo o plači, če je slučajno ne, pa bodi ti tista, ki vpraša o tem in obliki delovnega razmerja. Na koncu vprašaj še, kaj se bo od tebe na delovnem mestu pričakovalo in kakšne so možnosti napredovanja. S tem boš pokazala, da si resna in zainteresirana.

Kakšen stil oblačenja je primeren za službo?

Pozabi na krila nenavadnih oblik in majice s super junaki – vsaj za osem ur na dan, petkrat na teden – razen seveda, če dobiš službo na kakšni oglaševalski agenciji ali uredništvu modne revije, kjer je dovoljen sproščen način oblačenja. Drugače boš morala svojo garderobno omaro (vsaj) malce dopolniti — toliko bolj, če v tvoji službi obstaja kodeks oblačenja.

V tem primeru boš potrebovala srajčke, hlače, ki niso narejene iz džinsa, in kakšen suknjič. Seveda pa si oglej tudi, kako so oblečeni sodelavci – najboljša orientacija so nadrejeni, zato se zgleduj predvsem po njih. Pri tem pa ti vsekakor ni treba pozabiti na osebni stil.

Katera vprašanja pričakovati na razgovoru?

Ni dovolj, da na razgovor prideš samozavestna in urejena, priti moraš predvsem pripravljena. Zato smo ti pripravili seznam vprašanj, ki jih delodajalci oziroma kadrovske službe radi zastavijo:

 • Zakaj bi radi delali v našem podjetju/tej službi?
 • Kakšne so vaše prednosti in slabosti?
 • Zakaj naj zaposlimo ravno vas?
 • Kje se vidite čez pet let?
 • Kako bi zgradili kredibilnost v timu?
 • Navedite ideje, ki ste jih že spremenili v prakso.
 • Kako ste se odrezali, ko ste morali rešiti kakšen težak problem?
 • Kakšno plačo pričakujete?

Naš predlog: vnaprej si pripravi odgovore in jih naglas vadi pred ogledalom ali naj te kdo sprašuje. Tako se boš naučila jasno in jedrnato formulirati svoje misli. In ker boš to vnaprej naučena, se boš lahko na razgovoru osredotočila na možna nepričakovana vprašanja, svoje kretnje in obnašanje.

Tvoja naloga je tudi, da se pozanimaš o dejavnosti podjetja in delovnem mestu, na katero se prijavljaš. Tako boš znala realno odgovoriti tudi na zadnje vprašanje in si zapomni: bodi ambiciozna, vendar ne pretiravaj s številko.

Česa ne naredi na razgovoru?

 • Če isti trenutek, ko stopiš iz podjetja, v roke primeš telefon in vsem v imeniku pošlješ SMS, da poveš, kako dobro ti je šlo in je služba praktično že tvoja.
 • Uporabila si toliko parfuma, da bi se v njem lahko okopala manjša čreda ovac, in z njim skoraj zadušila vse prisotne.
 • Ker je bila oseba, ki je vodila razgovor, zelo sproščena, si se sprostila tudi ti in začela pripovedovati o norem žuru, ki si ga obiskala v soboto.
 • Na razgovor si zamudila.
 • Svojega prejšnjega šefa si večkrat naslovila z imenom Terminator, kar je, iskreno povedano, še mil izraz.
 • Ker si imela toliko za povedati o sebi, si večino razgovora govorila le ti in sogovorniku skočila v besedo takoj, ko te je kaj vprašal.
 • Med pogovorom se ne igraj z lasmi ali svinčnikom, ne žveči in ne pripoveduj šal.

Kako pridobiti prijatelje v službi?

To se bo zgodilo samo od sebe, zato se s tem ne obremenjuj. Bodi prijazna in s sodelavci zgradi dober odnos. Vsekakor ne boš mogla biti z vsemi najboljša prijateljica. Pobliže se spoznaj le s tistimi, s katerimi imaš podobne interese in podoben način življenja. Vendar bodi zelo pazljiva! Ne glede na to, kako se z nekom razumeš, se ugrizni v jezik, preden rečeš kaj slabega o službi ali o sodelavcu. Vse se lahko kaj hitro obrne proti tebi.

Kje poiskati prosta delovna mesta?

Še vedno aktualnim časopisnim oglasom za delo se je pridružila tudi kopica spletnih strani in spletnih mest za socialna oziroma kar poslovna omrežja. Spletna mesta za socialna omrežja v resnici lahko sama sebe promoviraš že na spletnih mestih, ki so sicer namenjena predvsem druženju:

Facebook, MySpace, Twitter, Orkut, LinkedIn. Te so super za razpredanje socialnih mrež in kaj hitro se lahko zgodi, da spoznaš prave ljudi. V poslovne namene lahko uporabljaš prav za to specializirana omrežja Xing, Ryze, Viadeo in druge, zlasti če ti diši selitev v tujino.

Pa še nekaj spletnih strani, kjer lahko oddaš svojo prošnjo:

www.mojedelo.com

www.profil.si

zaposlitev.delo.si

www.manpower.si

www.zaposlitev.net

www.mojakariera.si

www.easteuroco.si

www.iss.si

Kako se obnašati v (prvi) službi?

Upoštevaj naslednja navodila in brez težav boš preživela prvo ter še marsikatero službo:

1. pravilo: Vedno, ampak res vedno bodi točna.

2. pravilo: Upoštevaj roke, ki so ti dani, in ne pusti vsega za zadnji dan.

3. pravilo: Poskusi se vklopiti v kolektiv, saj je od tega odvisno tvoje sproščeno počutje.

4. pravilo: Izogibaj se pisarniškim čvekam s sodelavci.

5. pravilo: Ne boj se vprašati, ko nečesa ne razumeš.

6. pravilo: Ostani pozitivna, čeprav nimaš najboljše službe na svetu. To je lastnost vseh uspešnih ljudi.

7. pravilo: Izberi si mentorja, po katerem se boš zgledovala in ga prosila za pomoč, ko jo boš potrebovala.

8. pravilo: Pokaži samoiniciativnost in se kdaj loti tudi kakšne naloge, ki ni del tvoje službe, ti bo pa v izziv.

Sanjska služba?

Naj ti povemo, da tvoja prva po vsej verjetnosti ne bo sanjska. Daleč od tega. Seveda obstajajo srečneži, ki že v prvo zadenejo na lotu, vendar raje ne računaj na to. Pripravljena moraš biti sprejeti tudi službo, ki ni ravno na tvojem področju, in zagotavljamo ti, da boš dobila veliko izkušenj, ki ti bodo v prihodnje koristile. Zato imej oči na široko odprte in poskusi vse, kar se ti ponudi. Nikoli ne veš – morda na poti naletiš na nekaj sanjskega.

Včasih je treba tvegati!

Vemo, da smo ti ravnokar povedali, da moraš prvič sprejeti tudi službo, ki ni sanjska. Vendar pa te želimo prav tako spodbuditi, da ciljaj visoko. Včasih se nam nekaj zdi popolnoma nedosegljivo, zato niti ne poskusimo. Tvegaj in pošlji tudi prošnjo za službo, o kateri si niti sanjati ne upaš!

Bodi sama svoja šefinja

Si ambiciozno dekle z vizijo in dobro idejo? Zakaj torej ne bi poskusila uspeti sama. Idejo moraš najprej spraviti na papir tako, da si izdelaš poslovni načrt. Priročnik za izdelavo najdeš na spletni strani Ljubljanskega univerzitetnega inkuba­torja www.lui.si.

Predlagamo ti tudi, da izkoristiš pomoč, ki ti jo ponuja Zavod RS za zaposlovanje s pomočjo pri samozaposlitvi in s subvencijo za samozaposlitev v višini 4.500 EUR nepovratnih sredstev. Vendar si zelo natančno preberi pogoje in navodila na www.ess.gov.si in www.mddsz.gov.si. Oglej si tudi evropske subvencije na http://ec.europa.eu.

Še nekaj nasvetov za vse tiste, ki boste ustanovile svoje podjetje:

 • na začetku boste še vedno potrebovale službo, ki bo prinašala denar, pomoč sponzorja ali poslovnega angela, ki po navadi finančno pomaga pri začetkih,
 • zaupajte same vase, upajte si biti drugačne in inovativne, zapomnite si, zakaj to delate,
 • nikoli ne obupajte.