Majhne stvari, ki ti požrejo plačo

Če se ti občutek polne denarnice vedno bolj izmika, beri naprej. Opozorili te bomo na zahrbtne stvari, ki posrkajo denar, in ti svetovali, kako obdržati težko prislužene evrčke.

25. 12. 2008

Ne potrebuješ Cosma, da te spomni, da je ta trenutek dobro biti previdna z denarjem. Toda to je težko, če se ti še sanja ne, kam tvoji evri sploh izhlapijo. Ne zapravljaj časa, temveč poglej seznam nedolŽnih majhnih stroškov, ki so kot luknja v tvoji denarnici. Dobra novica je: z nekaj majhnimi spremembami sem in tja bo lahko tvoja denarnica več časa debela.

Kemična čistilnica

Če nosiš v kemično čistilnico svoja dobra oblačila, te to stane pet evrov in več za kos, in take stvari se nabirajo. Toda ker so zdaj na trgu tudi praški za občutljivo perilo, lahko neŽno in skrbno opereš svoja oblačila tudi v domačem pralnem stroju ali – še bol je – ročno. čeprav so najboljši detergenti za pranje občutljivega in nežnega

Članarina v fitnes centru

če si včlanjena v kakšen dober fi tnes center, te to lahko stane 50 evrov ali več na mesec – če ga uporabljaš ali ne. Naj bo tvoja rit dobro oblikovana tako, da boš članica kakšnega tekaškega kluba. Ne le da boš spoznala ogromno novih ljudi in se nadihala sveŽega zraka, tudi plačala boš veliko manj, večina klubov pa ti omogoča še vrsto ugodnosti (popuste v športnih trgovinah in na prireditvah, tisoče nasvetov, sponzorske priboljške …). Poišči tekaški klub v bližini, ki bo najverjetneje poskrbel tudi za rekreacijo pozimi.

Hrana

Akcije, različni kupončki ter zbiranje nalepk in pik niso le za stare mame, saj ti lahko prihranijo zajeten kupček denarja. Najbolje je, da jih uporabljaš za tiste stvari, ki so osnova tvoje prehrane: kruh, jogurti, jajca, mleko … če si eko in ne zbiraš katalogov, boš popuste in ugodnosti hitro našla na spletu, www.rtvslo.si/ potrosnik, pa primerjaj cene posameznih Živil pri različnih trgovcih.

Prehranjevanje zunaj

Uživanju s prijatelji med večerjo se ne bi smela odreči nobena punca. Toda lahko uŽivaš v zabavnem vzdušju restavracije (ali še bolje svoje kuhinje, v katero povabiš prijatelje in skupaj skuhate kaj okusnega), ne da nabiraš velik račun, saj lahko naročaš hrano, ki jo ponujajo kot meni, namesto da ješ drage predjedi.

Izposoja filmov

Je vsekakor cenejša, kot da greš vsak teden v kino. Speci kokice in povabi prijatelje, prihodnji teden se dobite pri drugem prijatelju, prihodnjega pri tretjem …

Manikira

Preveri preprosto matematiko – če si enkrat na teden privoščiš manikiro, se nabere za najmanj 60 evrov vsak mesec. To je 720 evrov na leto ali še več! če si spretna z malim čopičem in pilico, si nohte urejaj sama, ali pa s prijateljicami organizirajte večere za nohte in uredite druga drugo. če ne gre drugače, razvleci svoje manikire na enkrat vsaka dva do tri tedne, tako da boš izbrala le svetlejše lake za nohte. Ko se lak pri svetlejših barvah začne luščiti, namreč ni tako opazno.

Darila za rojstni dan

Ja, seveda si želiš razvajati svoje prijateljice na njihov posebni dan. Vendar to ne pomeni, da moraš zapraviti polovico svoje plače. Ko kupuješ darila, zastavi mejo, do katere boš šla, in ne pojdi nad njo. Prav tako pomaga, če imaš pri roki veliko dišečo svečko ali darilni bon za trgovino/ masaŽo/savne, ki jih obouje. To te bo ustavilo, da bi impulzivno zapravljala. Izkoristi tudi brezplačno zavijanje daril v posameznih trgovinah ali pa darila zavij sama – ne bodo tako umetelna, a bodo veliko bolj osebna.

Prigrizki mimogrede

Če si razdeliš vrečko mandljev ali čipsa v več vrečk, boš s tem prihranila več, kot če se boš vsake toliko sprehodila do avtomata v službi.

Polnjenje bencinskega rezervoarja

Napolni ga čim manjkrat – tako boš poskrbela za svojo denarnico, zeleno okolje in svoje zdravje – do trgovine, pošte ipd. se sprehodi, v službo se vozi z javnim prevoznim sredstvom, ali pa se s sodelavci ali sokrajani dogovorite, da vsakokrat pelje drug – ceneje in zabavneje bo! če si blizu sluŽbe, izkoristi kolo, rolerje in nove superge (v sluŽbi pa se le preobuj v lepe čeveljce).

Poročna darila

Povabilo na poroko človeku laska, vse dokler ne začne to biti podobno ropu. če sta ženin in nevesta določila vsoto, ki naj bi jo podarila, in je ta veliko višja, kot si za darilo nameravala odšteti sama, jima to povej.

Stroški bankomata

Pri obiskih bankomatov, se splača biti izbirčna. če dviguješ denar z bankomata banke, pri kateri nimaš odprtega računa, ti bodo zaračunali do 0,5 evra, kar pomeni, da bo to naneslo 4 evre na mesec, če dvakrat na teden dviguješ denar. Prihrani tako, da boš hodila samo na bankomate svoje banke, ali pa plačuj s kartico.

Delaš pogodbeno

Če nisi zaposlena, temveč delaš prek pogodbe, se moraš zavedati, da imaš popolnoma drugačne pogoje za dopust od zaposlenih (pozanimaj se, ali ti ga bo delodajalec res plačal), bolniško (pomisli tudi, kaj bi se zgodilo, če se ti zgodi kakšna nesreča in neplačana bolniška ne traja le en teden), porodniško, plačevanje davkov.

Kako varčujejo cosmo bejbe?

  • Imam zvezek, v katerega beleŽim nakupe, stroške poloŽnic, načrtovane stroške in stanje na tekočem računu.
  • Vedno vem, koliko še imam na računu, in že sproti odštevam.
  • Plačujem izključno z gotovino (tako imam občutek, da zapravljam).
  • Ne kupim stvari, če jih ne potrebujem. Vsak dan delam 8 ur, tako da niti nimam časa zapravljati. Odlična metoda za varčevanje.
  • Ne glede na vreme in letni čas se vozim s kolesom.
  • Kovančke za evro in manj dajem v pujska – za teŽke čase.
  • Primerjam ceno in kakovost oblačil in obutve. Pazim, da imam lahko stvari več časa.
  • Vsak mesec dam na varčevalni račun sto evrov, drugo pa zapravim brez slabe vesti. To je vsota, ki bi jo zapravila, pa sploh ne bi vedela, kje, na koncu pa se veliko nabere.
  • Ne dajem denarja za cigarete in alkohol, po navadi si izračunam, koliko evrčkov bom porabila čez mesec, preostalo pustim na banki in si ukažem, da mora tam ostati.
  • Občasno kofetkanje s kolegicami najraje organiziramo kar pri eni ali drugi doma, ker je tako najceneje in najbolj sproščeno.

Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri