Maja Kirbiš: Slovenka, ki je sanjsko službo našla na Dunaju

24-letna Maja Kirbiš dela na Dunaju (Avstrija) in vsak dan sodeluje z modnimi ter lepotnimi blogerkami in odkriva zgodovino različnih kozmetičnih hiš. Zveni sanjsko, kajne? Razkrivamo, kako je videti služba PR-svetovalke za lepoto in življenjski stil pri Rottenschlager Consulting.

Maja Kirbiš: Slovenka, ki je sanjsko službo našla na Dunaju (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
18. 8. 2016

Maja, kako poteka tvoj dan?

Moj delavnik je precej razgiban, saj se pogosto srečujem z lepotnimi novinarji. Vsakodnevno sodelujem tudi z modnimi in lepotnimi blogerkami, ki svoje blogerstvo v Avstriji večinoma opravljajo profesionalno.

Tipičen delovni dan vključuje tudi odgovarjanje na elektronsko pošto, koordinacijo projektov, pripravo komunikacijskih načrtov ter načrtovanja novinarskih in blogerskih dogodkov.

Vsak dan skrbim za dobre odnose z novinarji, blogerji in naročniki ter za dobro zastopanost mojih znamk in izdelkov.

Kako je zgleda delo v mednarodnem okolju?

Že v času študija sem delala v mednarodnem okolju Britansko-slovenske gospodarske zbornice v Ljubljani, tako da sem po študiju želela nadaljevati prakso v tujini, na Dunaju.

Začela sem kot asistentka v CoSpaceu, coworking organizaciji, in se v času prakse prek Erasmusa prijavila za delovno mesto asistentke v sedanji PR-agenciji ter delo tudi dobila. V naši agenciji so zaposleni iz sedmih različnih evropskih držav.

To, da sem Slovenka, torej ni nič nenavadnega, ampak prednost, zaradi katere sem delo tudi dobila. Imam vpogled na različne trge in razumem druge kulture, kar je pri komuniciranju ključno.

Konkurenca na trgu dela je na Dunaju zagotovo večja, vendar je tudi ponudbe več – od mednarodnih do lokalnih podjetij na najrazličnejših področjih.

Zakaj na Dunaj?

Velika ponudba del na trgu na Dunaju iskalcu zaposlitve omogoča, da se preizkusi v različnih vlogah in poklicih ter svojo službo lažje zamenja, če ga delo ne veseli oziroma mu ne ustreza.

Fleksibilnost delovnega trga je prilagojena različnim potrebam, polni delovni čas je velikokrat izjema kot pravilo. Razmerje med profesionalnim in prostim časom je spremenljivo in prilagodljivo.

Prednosti: Stimulativno in dinamično delovno okolje ter možnost napredovanja in srečevanja z zanimivimi ljudmi. Majhnost naše agencije nam omogoča, da lahko sledimo vzporednim projektom sodelavcev in se zaradi tega lahko medsebojno podpiramo.

Slabosti: Izziv vsakega zaposlenega v agenciji, ki dela za več naročnikov, je zagotovo usklajevanje vseh želja in prioritet.

Majin top trenutek: Zagotovo je eden najboljših trenutkov dan, ko sem dobila redno službo. Pri agenciji sem prvih 6 mesecev delala samo 10 ur na teden, saj sem poleg tega opravljala še prakso in pisala diplomo. Naslednji dan po zagovoru diplome sem podpisala pogodbo za nedoločen čas.

TE ŠE VEDNO ZANIMA?

IZOBRAZBA: Sem tržna komunikologinja, doštudirala sem na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, kjer sem v času študija aktivno sodelovala v Študentski sekciji Slovenskega društva za odnose z javnostmi. Izobrazba ti lahko pomaga v smislu organizacije, na primer izdelovanja strukturiranih komunikacijskih načrtov.

PLAČA: S plačo sem zelo zadovoljna, saj si lahko z njo privoščim brezskrbno živ­ljenje na Dunaju, prihranim denar zase in za potovanja. Pravilo je, da se postopoma plača dviguje, tako da tudi to predstavlja določeno motivacijo.

Vsi v Avstriji pa se zagotovo najbolj veselimo junija in decembra, ko dobimo 13. in 14. plačo, torej dodatno plačo za počitnice (Urlaubsgeld) in božičnico (Weihnachstgeld), kar pomeni, da dvakrat na leto dobimo dvojno plačo.

DOPUST: Na leto mi pripada 29 dni dopusta, ki ga večinoma preživim v tujini na potovanjih in med prazniki doma. Od doma skoraj ne delam, tako da takoj, ko zapustim pisarno, delo odklopim. Na srečo Dunaj ponuja veliko kulturnih dogodkov, predvsem četrtki so polni otvoritev in najrazličnejših dogajanj.

Besedilo: Danaja Lorenčič

Preberi še: Zlata vredni nasveti uspešnih žensk, ki so s samozavestno držo uresničile svoje sanje ali pa spoznaj slovensko oblikovalko, ki bo izdelala modno linijo izdelkov iz kože Alexandra McQueena