Lahko si srečna v katerikoli službi! Preveri, kako ...

Uporabi znanstveno preverjene trike, ki ti bodo prinesli več sreče na delovnem mestu in manj razlogov za jok v kopalnici.

Lahko si srečna v katerikoli službi! Preveri, kako ... (foto: Profimedia) Profimedia
29. 3. 2016

Zadovoljstvo na delovnem mestu je nekaj, s čimer dalj časa odlašamo. V manj srečnih trenutkih zremo v strop in si mislimo: če bi imela boljši položaj, boljšega šefa ali višjo plačo, bi uživala v svojem delu. Pripravi se na odkritje, ki te bo presenetilo: za srečo na delovnem mestu lahko poskrbiš sama.

"Da vsak dan doživimo dobre trenutke, lahko veliko naredimo sami," pravi Caroline Webb, nekdanja svetovalka v podjetju McKinsey.

"Čeprav ne moreš neprijetnega dela spremeniti v čudovito izkušnjo, se lahko kljub omejitvam naučiš izboljšati svojo situacijo."

Webbova, strokovnjakinja za vedenjske znanosti, ki si prizadeva za povečanje zadovoljstva na delovnem mestu in je delala z zaposlenimi v različnih podjetjih, je zbrala najpomembnejša spoznanja v svoji knjigi Kako imeti dober dan (How to Have a Good Day).

Še preden ti jih razkrijemo, pa spoznaj ženske, ki so preizkusile njene nasvete in preverile njeno teorijo, da se dobri dnevi ne zgodijo, ampak jih ustvariš:

  • Carly, menedžerka v farmacevtskem podjetju: "Moje delo je lahko monotono. Rada bi bila motivirana vsak dan."
  • Maxine, bančna uslužbenka: "Trepetam pred napakami in neprijaznimi strankami. Rada bi se naučila, kako preživeti v težkih trenutkih."
  • Daniela, učiteljica s polovičnim delovnim časom: "Pustila sem poučevanje, da bi lahko začela novo karie­ro. Želim se učinkovito spopadati z negotovostjo pri iskanju službe."
  • Jessica, doktorska študentka: "Stres zaradi študijskih obveznosti vpliva na moje razpoloženje, zdravje in spanje. Rada bi bila manj obremenjena zaradi prevelike količine dela."

1 Določi svoj namen

Načrtuj svoj dan in se vprašaj: Kaj je moj cilj? Kakšen je moj odnos? "Prepoznavanje počutja, da si tečna in utrujena, ti bo pomagalo odkriti, kako tvoje vedenje vpliva nate, na tvoje odnose s sodelavci in na tvoje delo," pravi Webbova.

Ugotovitve

"To je dober nasvet za začetek dneva," pravi Carly. "Moje delo je lahko utrujajoče, zato sem se naučila ceniti to izkušnjo. Želim biti pozitivna in se spomniti, da s svojim delom pomagam drugim."

Koristno je, da svoje cilje zjutraj napišeš na samolepljiv listek, saj jih boš tako lažje izpolnila, čeprav boš imela čez dan stike z neprijaznimi strankami ali sodelavci.

2 Načrtuj svoj vrhunec dneva

Izberi, česa se najbolj veseliš v dnevu, čeprav gre za malenkost. "Malo postane veliko, če razmišljaš o tem," pravi Webbova.

Ugotovitve

Ne glede na to, ali je bil vrhunec njihovega dneva pijača s prijatelji, obisk koncerta ali odlično kosilo, so bile ženske bolj motivirane za delo, če so se nečesa veselile.

"Početi nekaj novega, da izboljšam svoj dan, me je spravilo v dobro voljo," pravi Jessica. "Vrhunec mojega dneva je bil, da si ogledam serijo Homeland, in naredila sem seznam stvari, ki jih moram pred tem opraviti."

3 Predstavljaj si najboljšo različico sebe

Pred očmi imej najbolj pomembno nalogo dneva – sestanek ali projekt, ki ga je treba izpeljati – in si predstavljaj, kako uspešno izpelješ zadevo. Bodi pozorna, kaj takrat govoriš in počneš, saj te bo to pripeljalo do uspeha.

Ugotovitve

"Ta vaja mi je pomagala umiriti strah pred razgovorom," pravi Daniela.

"Bila sem zelo živčna, vendar sem se počutila precej bolje, ko sem si predstavljala, da gre vse po načrtu. Vizualizacija predvidenega rezultata – da sem dobila službo in nisem ostala brez denarja – mi je pri tem koristila."

4 Ohrani svoj čas za razmišljanje

Raziskave kažejo, da celo manjše motnje lahko zmotijo zbranost pri delu. Vzemi si čas brez motenj in prekinitev za najzahtevnejše naloge.

Razvrsti podobne dejavnosti skupaj – eno uro nameni klicem, drugo za računanje stroškov – in končaj vsako nalogo, preden začneš z naslednjo.

Ugotovitve

Maxine ima zaradi dela s strankami malo vpliva na razporejanje svojega dela, kar ji otežuje opravljanje delovnih obveznosti. Če imaš malo časa, se osredotoči na zmanjševanje motenj, svetuje Webbova.

Naloži si StayFocused, Chromov pripomoček, ki ti bo pomagal omejiti čas, ki ga nameniš Facebooku in podobnim stranem. Izklopi svoj telefon ali si privošči vsaj 15 minut brez njega. Osredotoči se na delo, dokler ga ponovno ne vklopiš.

5 Izkaži hvaležnost, izreči pohvalo

Pohvali sodelavko in ji povej, zakaj jo hvališ, da si bo to zapomnila. Opazuj, kako bo pohvala vplivala nanjo in nate.

"Če lahko nekomu polepšaš dan, je to dokaz, da lahko ustvarjaš spremembe," pravi Webbova. To krepi tvojo dobrobit in samozavest.

Ugotovitve

Nekaterim ženskam se je zdelo nenavadno dajati komplimente sodelavkam. Če pohvale in komplimenti niso običajni na tvojem delovnem mestu, bodo manjše, prijazne geste najbrž bolj sprejemljive, pravi Webbova. Odstopi svoj stol sodelavki ali prinesi kavo še njej. Ko greš po kavo, se zahvali natakarjem za prijaznost.

"Če si vsaj malo bolj velikodušna, kot se od tebe pričakuje, bo to imelo pozitivne posledice."

6 Izogni se prepirom v službi

Nič ti ne more pokvariti dneva tako kot sovražno nastrojeno vzdušje med sodelavci. Če si v napetem odnosu z nekom, si reči: Dobra oseba, slabe okoliščine. Večina ljudi ni psihopatov, pravi Webbova.

"Če se nekdo obnaša kot bedak, ga je najbrž nekaj razjezilo." Prepoznaj njegovo frustracijo in mu ponudi pomoč.

Ugotovitve

"To je bilo težko," je priznala Maxine, ki se vsak dan srečuje z napornimi strankami. "Morala sem se večkrat umiriti, globoko vdihniti in se nasmehniti, čeprav sem bila na robu z živci."

Če si tik pred zlomom, se distanciraj od situacije. Vprašaj se: Če bi se moja najboljša prijateljica znašla v podobni situaciji, kaj bi ji svetovala? Ali pa se osredotoči na pozitivne posledice dane situacije, kot je pridobivanje lekcij. Reči si: Kako čudovito! Kaj se lahko naučim iz tega?

7 Poveži se s prijateljico

Preskoči žalostno osamljeno kosilo in izkoristi čas za spoznavanje nekoga, ki ti je simpatičen. Ni vama treba takoj skupaj jesti, začneš lahko s sporočilom ali prijaznim e-sporočilom.

Ugotovitve

Daniela je poklicala prijateljico, ki je dalj časa ni videla. "To mi je polepšalo dan, čeprav se nisva srečali." Čas za malico je zelo dragocen zanjo, saj ima na voljo le 30 minut. Če je zate bolj pomembno, da ta čas preživiš sama, ga izkoristi zase, svetuje Webbova.

8 Pretvarjaj se, da si dobre volje

Smeh je nov izraz moči. Raziskave kažejo, da te lahko umirjeno dihanje in smejanje spravita v dobro voljo, ne glede na to, kako neumno se ti zdi.

Ugotovitve

Jessica dela enkrat na teden v bolnišnici z bolniki in z ljudmi z motnjami v razvoju. Da jim dvigne razpoloženje, se smeji, jim poklanja komplimente in zahvale ves dan.

"To je učinkovit pristop, saj sem dobila pozitiven odziv. Ob petkih sem prišla domov utrujena in razburjena, vendar sem se pozneje počutila bolj živo."

9 Zapiši svoje frustracije

Če zapišeš svoj problem, ga boš lažje rešila, pravi Webbova, kar potrjujejo tudi raziskave. Kadar si razburjena ali jezna, si zabeleži preprosta dejstva: namesto 'ignorira me' napiši 'poslala sem ji sporočilo včeraj zvečer, vendar mi ni odgovorila'.

Zapiši si tudi, kako se ob tem počutiš. Svoj zapis preberi takoj ali nekoliko kasneje in se odloči, kaj bi najboljša različica tebe naredila v dani situaciji.

Ugotovitve

Nekaterim se je zdelo zapisovanje svojih frustracij sprva smešno, vendar je bilo učinkovito. Deset minut pozneje so se jim njihove težave zdele manj usodne in tiste, ki so prej s svojimi težavami obremenjevale sodelavce, so našle svoj zaupni kotiček.

10 Premakni se s svojega stola

Raziskave kažejo, da telesna vadba izboljšuje počutje, spomin in zmožnost koncentracije. Loti se je! Najboljši čas za vadbo je takrat, ko ti najbolj ustreza, svetuje Webbova.

Ugotovitve

Carly je začela obiskovati tečaj plesa in hoditi peš v službo. Ugotovila je, da je to dober način za zbistritev misli. Daniela je priznala, da gibanja ni uvrstila v svoj urnik.

"Vem, da rekreacija izboljša moje razpoloženje, vendar sovražim telesno vadbo." Če si fitnesholik, ne kompliciraj. Hodi po stopnicah, namesto da uporabljaš dvigalo, in med delom uporabljaj žogo za sedenje namesto stola.

11 Bodi hvaležna

Vsak dan se spomni na tri stvari (štejejo tudi najmanjše), za katere si hvaležna. Zapiši jih, povej jih svojemu fantu ali pa se spomni nanje pred spanjem.

Ugotovitve

Maxine je začela pisati dnevnik hvaležnosti ("Zapisala sem vse, od pesmi, ki me je osrečila, do ugotovitve, da je bencin bolj poceni.") in načrtuje, da bo s tem nadaljevala. Jessica je s fantom izmenjala svoj seznam.

Nekoliko več težav je imela pri zapisovanju stvari, za katere je hvaležna, Daniela, ki je sredi karierne spremembe. Webbova svetuje: Kadar te preplavijo negativne misli, naredi iz tega igro. Na poti domov opazi tri stvari, ki te nasmejijo.

12 Sprosti se zvečer

Če spiš le pet ur, je to podobno, kot da prideš v službo pijana. Izogibaj se buljenju v zaslon pred spanjem. Če uporabljaš budilko na telefonu, ga ponoči obrni ali izklopi, saj bo alarm kljub temu deloval.

Ugotovitve

Ta naloga je bila resnično težka za Carly, Maxine in Jessico, ki brez telefona niso mogle zdržati in zvečer zaspati. Nauči se tehnike sproščanja. Pred spanjem nameni 15 minut jogi ali meditaciji. Zbudila se boš mirna in pripravljena, da zjutraj razmisliš, kaj boš oblekla.

Po predlogi Judith Ohikuare priredila Danaja Lorenčič

Preberi še članek 10 različnih tipov sodelavcev - kakšni so tvoji? ali pa intervju z Urško Sršen, Slovenko, ki se je uvrstila na Forbesovo lestvico najperspektivnejših!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri