Kriza tudi v tvojem podjetju?

Ne pusti se spraviti v slabo voljo!

28. 8. 2009

Gospodarska in finančna kriza se vsak dan dotakne vse večjega števila ljudi. Ljudje se bojijo izgube delovnega mesta, manjka jim motivacije, namesto veselja do dela se prikrade strah. Tako vedenje je značilno za krizna obdobja.

Strah hromi in nam krade energijo.

Hromeča nemoč

Psihologi vedo povedati, da so krize vedno nove mejne izkušnje, ker nas vržejo iz naših vsakdanjih tirnic. In nenadne spremembe vedno poskrbijo za negotovost.

Še posebno na delovnem mestu: odpuščanja, skrajšani delovni čas ali pa govorice o stečaju podjetja ljudi ohromijo, počutijo se nemočne. Posameznik skorajda ne more spremeniti celotne situacije. Kljub vsemu mora vsak najti svojo pot v takšnih razmerah.

Nič ne pomaga, če te bo preveč skrbelo. Bolje bo, če boš dobro premislila in se osredotočila na dejstva. Kako je z naročili tvojega podjetja in kakšno je njegovo finančno stanje? Kako gre konkurenčnemu podjetju? Mogoče boš ugotovila, da stvari sploh niso tako črne, kot si mislila, in boš lažje zadihala.

Ni vse služba

Tudi če je skrb za delovno mesto še tako v središču pozornosti, ob tem nikar ne zanemari svojega življenja.

Ukvarjaj se z lepimi stvarmi, ob katerih se lahko malce odklopiš. V stresnih razmerah je to nuja. S prijateljico se recimo dogovorita za spontan piknik ob reki. V sproščenem okolju se bosta lahko veliko lažje in bolj intenzivno pogovorili kot pa po telefonu.

In nikar si ne pozabi vzeti časa tudi zase. Že kratek sprehod (ali redni dnevni tek) ti bo zbistril glavo, lažje boš zadihala in nova energija bo lahko stekla. Z njo bo postopoma odplavalo tudi slabo razpoloženje, ki ga prinašaš iz službe domov. Poleg tega bo nova energija poskrbela za tvojo motivacijo, zato boš tudi lažje delala.

Postani pozitiven dejavnik

Mogoče to bo z na novo pridobljenim pozitivnim stališčem uspelo izboljšati vzdušje tudi v podjetju. Študije namreč dokazujejo, da pogrevanje težav v službi nikakor ne vodi k njihovemu reševanju, temveč stvari le še poslabša.

Pravzaprav pa gre zate. Ko se popoldne vrneš iz službe domov, si reci: moje življenje je lepo, zadovoljna sem s takšnim, kot je. Prav gotovo so dnevi, ko nič ne gre tako, kot si si zamislila. Toda če te delo veseli in se zjutraj radi odpraviš v službo, se nikar ne pusti motiti.

Proč od frustracij

6 najboljših namigov

Krize na trgu delovne sile gotovo ne moreš spremeniti – lahko pa vrsto in način spopadanja z njo.

1 Uživaj v lepem

Počni stvari, ki te veselijo: beri knjige, ukvarjaj se z otroki ali pa pojdi ven s prijatelji. Prav gotovo boš preusmerila misli.

2 Poišči izzive

Se že dolgo pripravljaš na obnovo stanovanja? Naredi prvi korak in primi za čopič. Tudi majhni uspehi dobro denejo duši.

3 Zbogom, nergač!

Kdor kar naprej tarna, češ na koncu sem jaz neumna, se počuti pobito in brez vrednosti. Spomni se raje, kaj vse si že dosegla – tako boš spet aktivirala svojo energijo.

4 Bodi aktivna

Z dobro prijateljico se dogovori za srečanje in ji zaupaj svoje težave. Zunanji opazovalci so bolj objektivni! Mogoče boš po pogovoru stvari videla z drugega zornega kota.

5 Brez strahu

Zamisli si najhujši možen preobrat in s partnerjem ali prijatelji poišči različne rešitve. S planom B boš živela bolj sproščeno.

6 Bodi pragmatična

Skleni zavarovanje za primer brezposelnosti.

Članek smo povzeli po prispevku, ki je bil objavljen v reviji Lisa.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri