Kriza! In kako varen je tvoj denar?

Svet v vrtincu finančne krize in kako se zavarovati!

30. 10. 2008

Svetovno gospodarstvo je v težavah, in to se počasi začenja poznati tudi pri nas. Kaj nas čaka v prihodnosti? Kako varen je denar varčevalcev slovenskih bank? Za vas smo zbrali nekaj odgovorov na najpogostejša vprašanja.

1 Kako varni so moji prihranki?

Slovenski varčevalci so lahko skoraj popolnoma brez skrbi, saj je slovenski bančni sistem relativno trden, nedavno pa je bila tudi sprejeta odločitev o začasnem neomejenem jamstvu bančnih vlog.

2 Naj zamenjam port­felj naložb?

Če pride do stagnacije v gospodarstvu in šibke gospodarske rasti, se utegne zgoditi, da vam delniški portfelji v povprečju ne bodo prinesli obljubljenih rasti. Za tiste, ki ne želijo tvegati, so bolj primerne naložbe v državne obveznice ali pa vezane bančne vloge.

3 Kaj pa življenjsko zavarovanje?

Naložbena življenjska in rent­na zavarovanja imajo že po pravilu vključeno neko zavarovanje. Ob krizi na delni­škem trgu in nizkih obrestnih merah se lahko seveda zgodi, da bo donos slabši oziroma bo stagniral na nekem nižjem nivoju. Bolje bo tudi, da nekoliko pozabite na optimistične izračune donosov.

4 Ali bo inflacija še naprej rasla?

Težko vprašanje. V času ohlajanja svetovnega gospodarstva, je pričakovati upad rasti cen surovin. Te so navsezadnje v zadnjih nekaj letih bistveno pripomogle k inflaciji. Če bodo svetovne banke z 'rešilnimi ukrepi' še naprej skrbele za visoko povpraševanje potrošnikov, se utegne zgoditi, da bo inflacija le še rasla.

5 Kaj se bo zgodilo s posojili?

V tem času je to težko napovedati. Vseeno je priporo­čljivo, da pred najemom še enkrat dobro premislite, ali posojilo zares potrebujete, in se dobro pozanimate tudi o efektivni obrestni meri (EOM), saj so razlike med bankami lahko tudi dokaj otipljive.

6 Kako bo z delovnimi mesti?

Zaenkrat se v Sloveniji še ni treba bati velikega vala odpuščanja delavcev. Vsekakor pa se v mnogih podjetjih že pripravljajo na morebitno krizo, ki bi se lahko najbolj pokazala pri zmanjšanju potrošnje na našem in tujih trgih.

7 Bodo cene nepremičnin padle?

V zadnjih nekaj letih so cene nepremičnin poskočile v nebo. Zaenkrat še ni zaznati večjega padca cen, se pa že sliši, da so prodajalci novogradenj pripravljeni na dajanje večjih ugodnosti za nakup kot prej.

Kako se je začelo?

Najmlajša žrtev ameriške finančne krize:

  • Washington Mutual

Ti so s tem denarjem kupovali hiše in nanje jemali hipoteke. Gospodarstvo je ob tako veliki potrošnji zaječalo, obresti so narasle. Veliko ljudi naenkrat ni več zmoglo odplačevanja posojil. Njihove hiše so pristale na dražbi, cene nepremičnin so močno padle in tako so se banke znašle pred zlomom.