Kristina razkriva, kako v resnici poteka delo v Ikei

Kristini Duran so se izpolnile sanje, ko je v Zagreb prišla Ikea. Postala je njihova menedžerka notranjega oblikovanja.

Kristina razkriva, kako v resnici poteka delo v Ikei (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
29. 11. 2015

Že prej je delala trdno in se učila tega, kar so potrebovali v Ikei, ko je ta prišla v njeno mesto. Kristina se je že od začetka kariere ukvarjala z oblikovanjem – v Zagrebu je imela svoj studio, za različne hrvaške časopise pisala članke o notranjem oblikovanju, se ukvarjala s stiliranjem in snemanjem.

Nekaj let je bila art direktorica in izvršna urednica revije Moja4zida (Moji4zidovi).

"Že od najstniških let sem vedela, da bom delala v svetu notranjega oblikovanja, urejanja stanovanj, tkanin. To je moje poslanstvo, veliko več kot le služba, je moja strast, ki nikoli ne ugasne. Nasprotno, z vsakim dnem je večja."

A če je do Ikee u Gradcu potrebovala dobri dve uri, se Skandinavci zanjo niso odločili tako hitro.

"Testiranja so se vrstila več mesecev. Preverjali so moje znanje, veščine, osebne vrednote, nazore. Bil je precej zapleten proces.

A zadnji intervju je bil najboljši v mojem življenju! Prav na njem sem ugotovila, da Švedski gigant spoštuje preprostost, skromnost in prizemljen pogled na življenje. Prav to so vrednote, v katere verjamem tudi sama."

Delo iz sanj

Kristina s svojim timom ustvarja izložbene sobe in projektira nove, popravlja stare, vnaša novosti in zamenja tisto, kar je šlo iz prodaje. Ves čas pa spremlja trende, proučuje lokalni trg, se uči in nenehno profesionalno razvija.

"Pri svojem delu pa seveda uživamo! Sama vedno komaj čakam, da bodo prišle nove kolekcije, vznemirjajo me misli, kako jih bomo predstavili, uporabili v svojih showroomih. Zelo rada ustvarjam nove sobe in sodelujem s super sodelavci, malo manj rada pa sedim na sestankih."

Na začetku jo je bilo strah, kako ji bo uspelo

"Pred delom v Ikei nikoli nisem delala v velikih družbah, vedno sem bila sama svoja šefinja. Zato sem se bala, kako se bom vključila v velik sistem, a s tem sploh ni bilo težav.

Če si prilagodljiv in odprt za vse novo, kar ti prinese življenje, je mogoče prav vse. Vsak dan grem rada v službo, saj delam z odličnim timom oblikovalcev in arhitektov, veliko delamo, ustvarjamo, se učimo, in to je najpomembnejše."

Kristina se je v zagrebški Ikei očitno res izkazala, saj jo že čakajo nove priložnosti: "Veselim se svoje poslovne prihodnosti – na začetku prihodnjega leta se selim v Jordanijo, kjer bom skočila v nove izzive."

Največji plus pri delu v Ikei: Delo v odličnem timu, mednarodnem podjetju, vsak dan je dinamičen in poln izzivov, nenehno se izobražujem na svojem področju.

Največji minus pri delu v Ikei: Sedenje na sestankih.

Bi imela njeno službo?

IZOBRAZBA: Arhitekt ali oblikovalec notranjega prostora.

PLAČA: Plača je le del paketa, ki ga Ikea vlaga v svoje zaposlene, poleg tega jih tudi izobražuje in razvija.

SI PRAVA ZA TA POKLIC? Če te mika dinamično delo, rada delaš z ljudmi, si prilagodljiva in tolerantna ter dobro prenašaš strese in zahteve menedžmenta, predvsem pa če imaš rada svoje delo in dizajn, je takšna služba kot naročena zate.

Besedilo: Petra Arula

Preberi še: Tako je ZARES videti služba asistentke svetovno slavne osebe ali pa odličen članek Kako svoj hobi spremeniti v super plačano službo!

Priporočamo tudi: Najlepše adventne dekoracije za popolno praznično vzdušje