Konkurenca na delovnem mestu

Se počutiš ogroženo, ker je sodelavka uspešnejša od tebe in je pravkar napredovala na mesto, ki si si ga tako želela?

27. 7. 2009

Dobri odnosi v pisarni

Metanje polen pod noge v pisarniškem okolju ni primerno, pa četudi se ti zdi, da si sodelavka to zasluži. Dejanja, ki jih ljudje delajo zaradi zavisti, jemljejo energijo – ne samo drugim, ampak predvsem tebi. Energijo, ki bi jo porabila za 'maščevanje', raje izkoristi za izboljšanje odnosov v pisarni.

Bodi objektivna

Pozabi na občutke, da se ti je zgodila krivica in na situacijo poglej objektivno. Zastavi si nekaj vprašanj in odkrito odgovori nanje:

  • Se sodelavka na delovnem mestu obnaša bolj samozavestno kot ti?
  • Se odlično razume z vsemi v pisarni in jim vedno priskoči na pomoč?
  • Ali na sestankih vedno pove svoje mnenje in z vsemi udeleženci deli zamisli, ki koristijo celotnemu podjetju?

Izkoristi njen napredek

No, po iskrenih odgovorih ti je verjetno jasno, da je sodelavka res napredovala povsem zasluženo. Zato ne zganjaj ljubosumja, ampak ji privošči napredovanje in tudi sama iz tega potegni kar največ. Kako?

1. Tudi ti bodi 'glasna':

Če si do zdaj veljala za tiho miško v kotu, se boš morala v prihodnje – da te bodo opazili – bolj potruditi in pogosteje spregovoriti na sestankih. S konkretnimi predlogi in ne praznim govoričenjem, seveda!

2. Konkurenca naj ti bo za vzor:

Zgleduj se po sodelavkah, ki imajo več znanja od tebe. Naj ti bo to motivacija, da se tudi sama naučiš še nekaj novega – morda kakšen tuj jezik ali obvladovanje novega računovodskega programa.

3. Pomoč naj bo obojestranska:

To, da nikoli nočeš priskočiti na pomoč sodelavki, da ne bi ona prej opravila svojega dela kot ti, ni lepo. Znanje, ki ga imaš, moraš deliti z drugimi. Edino na tak način bodo tudi drugi pripravljeni pomagati tebi, ko boš res potrebovala asistenco na delovnem mestu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri