Koliko časa moram hraniti dokumente?

Vemo, kako je, ko se pisalna miza kar šibi od dokumentov, toda ko človek kaj išče, iskanega papirja zanesljivo ne najde.

28. 1. 2011

Naj vržem vso to goro papirja naravnost v smeti? Raje ne.

Tako kot v službi, delaj modro s papirji tudi doma. Zasebniki sicer niso zakonsko zavezani hraniti računov, dokazil in druge dokumentacije, vendar pa včasih le ni dobro, da jih prehitro vržeš stran.

Bančni izpiski

V dobi elektronskega bančništva se nam zdi, da je hranjenje bančnih izpiskov nesmiselno. A ker je pri kar nekaj bankah možnost pregledovanja arhiva bančnih izpiskov omejena na šest mesecev, je vendarle dobro, da imaš pri sebi shranjene izpiske v papirni obliki – vsaj za zadnje leto ali dve.

Potrdila

Jasno je, da si nihče 'ne upa' zavreči obvestil davčne uprave. Ta navadno že avtomatično hranimo kar nekaj let. Enako velja tudi za potrdila o garanciji, ki jih je dobro hraniti vsaj toliko časa, dokler je blago še v garanciji.

Spričevala

Ta moraš hraniti vse življenje – oziroma vsaj do upokojitve. Spričevala so tudi vrsta dokumentov, ki jih ne zavržeš kar tako.

Pogodba o najemu nepremičnine

Tudi po izselitvi je dobro, da si pogodbo o najemu kar shraniš. Nikoli ne veš! Enako velja za različne anekse k pogodbi, prevzemne zapisnike, izračune in obračune stroškov (ogrevanje, elektrika, voda ...).

Zdravniški izvidi

Vse izvide in rentgenske slike hrani kar vse življenje. Vsaj nekaj let je dobro hraniti tudi račune za zdravila in dodatne zdravstvene storitve.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri