Karierni SOS: Uresniči svoje sanje

Se spomniš tistih velikih življenjskih načrtov, ki ti pridejo na misel po prežurirani noči s puncami? Veš, kaj – lahko se uresničijo!

Karierni SOS: Uresniči svoje sanje (foto: Nick Onken) Nick Onken
30. 12. 2014

Bodi jasna glede tega, kar si želiš

Prepričaj se, da je tvoja ideja uresničljiva, če boš pri njenem udejanjanju aktivna, in da ne gre le za sanje, kot je zadetek na loteriji! Tvoj cilj naj bo nekaj, proti čemur lahko že danes narediš korake naprej, ne glede na to, kako majhni so. Drastične življenjske spremembe imajo le redko realističen občutek – če bi se ti zdelo dosegljivo, bi to že počela. Tvoj cilj naj odraža tvoje vrednote: misli na to, kdo si želiš biti, namesto na to, kaj si želiš imeti.

Ugotovi dejstva

Ne bodi naivna. O vsaki stvari, ki bi jo rada naredila, dobro premisli, naredi sezname, razišči zadevo, vprašaj za neodvisen nasvet. Tvoje sanje ne bodo izgubile svoje privlačnosti, če boš poskusila izvedeti čim več o razlogih za in proti določenim poslovnim priložnostim.

Premagaj svoje dvome

Najpogosteje so ti v napoto prav tvoji lastni strahovi. Piši dnevnik svojih negativnih misli – zapiši si jih, da ti bodo bolj jasne in da jih boš laže premagala. Nepristransko in zelo iskreno premisli, ali imaš kakšne ovire pri delu, ki ti stojijo na poti pri uresničevanju svojih ciljev. Morda si prevzela delovno etiko svojih staršev, na primer: najdi službo, plačaj račune, vzdržuj družino, upokoji se. Užitek v delu zanje sploh ni bila ena od možnosti! Ko boš razumela, katera prepričanja te vodijo, bo popustil pritisk, povezan s tem, kako bi morala delovati, ki ga čutiš zaradi vseh prepričanj, ki si jih podedovala iz družinskih vzorcev.

In če te skrbi nikakor ne zapustijo? Začuti strah, ugotovi, kje v telesu ga najbolj čutiš, in ga sprejmi, nato pa vseeno naredi, kar si želiš. Ne čakaj torej, da boš samozavestna, preden narediš prvi korak – samozavest boš pridobila z izkušnjami, zato pojdi v akcijo takoj zdaj.

Preden zgradiš, razdri na delčke

Če se ti zdi preveč težko, svoj cilj razdeli na manjše koščke, ki jih boš laže obvladala. Projekt torej razdeli na posamezne enote (in si zraven dodaj še rezervni čas, če kaj ne bo šlo po načrtih, potem pa se loti koraka za korakom, konec vsakega tedna pa zapiši svoje uspehe, ki ti bodo dvigovali motivacijo.

Poišči svojo notranjo moč

Misliš, da imajo ljudje, ki uresničujejo velike ideje, več discipline kot ti? Odloži daljinski uprav­ljalnik in znova premisli. Športni trenerji opominjajo: omejitve pri športu so tiste, ki si jih ustvarimo sami. Ambiciozne cilje moraš postaviti na vrh svojega seznama prioritet. Če misliš, da ne moreš, ali če misliš, da zmoreš – v obeh primerih imaš prav. Verjetno si že opazila, da tisti hip, ko nekdo poruši neko imaginarno mejo (naj gre za smučarske skoke ali nov rekord v plavanju ali sprintu), hitro dosežejo in celo presežejo to nedosegljivo magično točko tudi drugi. Športno premišljuj tudi, ko greš naproti svojemu novemu življenjskemu cilju.

Pojdi ven in bodi družabna

Samozavedanje in prave veščine so temeljnega pomena, a pomembno je tudi, da se čim več družiš z ljudmi, ki jim je tvoja ideja zanimiva. Tečaji in najrazličnejša šolanja so odličen kraj za iskanje podpore, ker je veliko učiteljev tako zagretih za svoje delo, da so priprav­ljeni pomagati tudi zunaj tečaja. Ne boj se vprašati naokoli – poišči uspešne ljudi z določenega področja, navdušence in veterane, ki ti bodo z veseljem pokazali pravo pot.

Spoprijatelji se z neuspehom

Na neuspeh poskušaj gledati kot na povratno informacijo in zaradi ene negativne informacije res ne boš vrgla puške v koruzo, ampak se boš iz nje učila, da boš še boljša in uspešnejša. Vsi smo že delali napake in še naprej jih bomo – to je edina stvar, ki nas žene k temu, da se izboljšamo. Nič ni narobe, če ti pogosto spodleti, pazi le, da ti nikoli ne bo spodletelo dvakrat na enak način (ker to pomeni, da se iz napake nisi naučila ničesar).

Nauči se zaupati svoji intuiciji

Zdrav skepticizem je sicer koristen, vendar je še kako pomembno, da se zaščitiš pred negativnostjo drugih – vedno poslušaj sebe, ker je le tvoja pot zate tvoja prava pot. To je žal laže povedati kot storiti, saj je negativnost pogosto prikrita v zaščitniško obnašanje, na primer: "Si prepričana, da boš lahko od tega živela?" Nič ni narobe, da sprašuješ za nasvete, vendar se zavedaj, da nihče ne ve vsega in da je tvoje živ­ljenje (in uresničitev tvojih sanj) zgolj v tvojih rokah.

Prevedla in priredila: Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri