4 POKLICI, v katerih bodo ženske prihodnosti NAJVEČ zaslužile (in bile najbolj spoštovane)

Vsi želimo na delovnem mestu slediti svojim strastem in svojemu poslanstvu, a je nekaterim med nami pomembna tudi situiranost in to, da lahko od svojega dela dobro živimo. Če lahko združimo oboje, nam bo v življenju gotovo zelo lepo.

4 POKLICI, v katerih bodo ženske prihodnosti NAJVEČ zaslužile (in bile najbolj spoštovane) (foto: Profimedia) Profimedia
9. 1. 2020

Dolgo je že tega, odkar je bilo sprejemljivo deklicam govoriti, da naj raje kot avtomehaničarke postanejo frizerke ali namesto pravnice postanejo medicinske sestre. Pa nam je kljub temu vsem ta pojav še vedno dobro znan. Dejstvo je, da sta oba spola dovolj sposobna opravljati čisto vsak poklic, iz družbenih ali povsem osebnih razlogov pa še vedno obstajajo tipično moški in tipično ženski poklici.

Za trenutek smo želeli pozabiti na ločnice med njimi, saj te želimo spodbuditi, da ko je v igri tvoja prihodnost, razmišljaš zunaj veliko preozkih okvirjev. To so poklici prihodnosti ... ženske, ki jih opravljajo, pa so prave carice.

Raziskave mednarodnega centra za kreativno vodstvo CCL so pokazale, da zmanjšana razlika števila moških in žensk v delovnem okolju vodi do manj primerov stresa, izčrpanosti in posledično tudi izgorelosti.

S tem da tipično moška delovna okolja nujno potrebujejo tudi ženske, se strinja tudi Radica Atanasova, tehnična direktorica IT-podjetja Ineor.

Gradbena inženirka

Si se kot deklica rada igrala z lego kockami? Torej se v tebi morda skriva ljubezen do gradnje, čeprav je jasno, da je služba tradicionalno rezervirana za moške. Super stvar poklica je, da je vloga nadzorna in ti nihče ne more očitati, da kot ženska nisi dovolj fizično močna, da bi gradila stavbe ali tunele.

Mariborčanka Ada je poklic izbrala po dolgem iskanju izobrazbe, ki bi ji ustrezala. "Dolgo za naziv gradbenega inženirja sploh nisem vedela. Vedela sem le, da mi gre zelo dobro matematika in da tudi rada računam. Šolska svetovalka mi je predlagala, da grem študirat fiziko ali matematiko, a se mi je zdelo tako teoretsko delo preveč dolgočasno."

Najprej je moški sodelavci niso jemali resno, ker niso bili vajeni, da jih nadzoruje sveže pečena diplomantka. Zdaj pravi, da je delo odlično za mlado mamico, saj omogoča fleksibilen delovnik in delo od doma. Tudi jutra lahko podaljša in se šele pozneje odpravi na gradbišče.

Povprečna bruto mesečna plača delovnega mesta v Sloveniji: 1.820 EUR

Možnost, da poklic zamenjajo roboti in umetna inteligenca: 1,9 %

Tolmačka

Si brihtna in obožuješ tuje jezike? Ne omejuj se s študijem prevajalstva ali tujega jezika na filozofski fakulteti, ampak si postavi višji cilj, ki se ti bo veliko bolj obrestoval.

Strokovnjaki predvidevajo, da se bo povpraševanje po tolmačih na trgu dela v naslednjih letih povečalo za 42 odstotkov.

Priložnosti in možnosti za napredovanje je zares veliko. Si želiš delati v tujini, da bo tvoja plačna postavka višja? Mislim, da si našla svoj sanjski poklic. Delaš lahko v bolnišnicah, šolah, sodiščih ali v evropskem parlamentu.

Za delovno mesto moraš tekoče govoriti vsaj dva jezika, odlično pa je, če jih obvladaš celo paleto. Pomisli, kako elegantno se boš sprehodila tudi skozi zasebno življenje, če boš obvladala toliko tujih govoric.

Začetna bruto mesečna plača delovnega mesta v EU: 4.267 EUR

Možnost, da poklic zamenjajo roboti in umetna inteligenca: 38 %

Finančna analitičarka

Preveri sama: v spletni brskalnik vpiši ključni besedi tržni analitik in preštej vse oglase za delo, ki se ti prikažejo na prvi strani. Delo finančnega analitika je usmerjeno bodisi v borzni trg, kjer poteka trgovanje z delnicami, ali v kreditni trg.

Ne glede na to, kje finančni analitik dela, je njegova ključna naloga priprava podrobnejših finančnih analiz. Če si natančna, odgovorna, inovativna in pazljiva, nedvomno pomisli, ali bi želela kariero nadaljevati v tej smeri. Dobri finančni analitiki so zelo zaželeni in odlično plačani tudi v tujini.

Povprečna bruto mesečna plača delovnega mesta v Sloveniji: 2.180 EUR

Možnost, da poklic zamenjajo roboti in umetna inteligenca: 23 %

Programerka

"Ženske so na področju informacijske tehnologije enako uspešne kot moški. Dokazano pa so poslovni uspehi podjetij večji, če je v podjetju raznolikost," pove Radica Atanasova iz podjetja Ineor.

V svetu programerjev za ženske ostaja še veliko prostora. Po statistikah naj bi bilo v sferi informacijske tehnologije le okoli 19 odstotkov razvijalk programske opreme in 21 odstotkov programerk. V podjetju Ineor stremijo k veliko boljšim statistikam.

Podjetje namreč obratuje po principu globalne vasi. Kar pomeni, da so dobrodošli vsi, če le ponujajo to, kar podjetje potrebuje. Od kod si in kdo si, ni pomembno, saj štejejo znanje, predanost in ambicioznost. "Povpraševanje po programerjih je zelo veliko, sploh ker se tu išče res kakovosten kader," še pove tehnična direktorica podjetja Ineor.

Povprečna bruto mesečna plača delovnega mesta v Sloveniji: 2.263 EUR

Možnost, da poklic zamenjajo roboti in umetna inteligenca: 4 %

Besedilo: Anamarija Lukovac,

Fotografije: Shutterstock, Profimedia