Karierna kavarnica: Načrt, s katerim bo naslednje leto (še) boljše od tega

Vsak mesec na tvoja poslovna vprašanja odgovarjata mladi podjetnici Nina Štefe ter Tjaša Smuk in ti pomagata, da dosežeš vse svoje zastavljene karierne cilje.

Karierna kavarnica: Načrt, s katerim bo naslednje leto (še) boljše od tega (foto: Osebni Arhiv) Osebni Arhiv
18. 1. 2021

Bliža se novo leto, ki prinaša nove priložnosti, izzive in dogodivščine. Leto 2020 je bilo prav posebno leto, čisto nič podobno kateremu prej. Ne glede na situacijo, je tudi letošnje leto treba zaključiti, vrednotiti svojo rast in napredek ter se s pozitivnim mišljenjem podati v leto 2021.

Vprašaj se: Katere od zastavljenih ciljev ti je leto uspelo doseči?

- Katerih ciljev ti ni uspelo doseči? Cilj te naloge ni, da se obtožuješ, kaj ti ni uspelo, ampak, da ugotoviš in si iskreno odgovoriš, zakaj ti jih ni uspelo uresničiti. So se vmes spremenile tvoje želje in si šla v drugo smer ali se srečuješ s samosabotažo in boš morala biti letos na to bolj pozorna?

Ko narediš pregled tekočega leta, je čas, da si vzameš čas in napišeš svoje cilje za prihodnje leto. Vsi ljudje imamo cilje, vendar se zdi, da jih nekateri dosežejo veliko več ali pa hitreje kot drugi. V čem je razlika? Zakaj nekaterim uspe, medtem ko drugim ne? Odgovor se skriva v načrtovanju prihodnosti. Punca, čas je, da si za novo leto pripraviš učinkovit načrt. Predstavljava ti štiri korake, ki ti bodo pri tem pomagali.

1. JASNOST CILJEV

Premisli, kaj je tisto, kar resnično želiš doseči, in podrobno definiraj cilje. Izogni se nejasnim in preveč obsežnim ciljem, kot so "več denarja, sreča, ljubezen, zdravje …". Tvoji cilji naj bodo specifični za vsa področja v tvojem življenju. Kaj želiš doseči v karieri? Do kdaj? S kom? Kje? Zakaj? Koliko? Če ne postaviš jasnih ciljev, jih ne moreš nikakor doseči.

2. ZAPIŠI JIH NA PAPIR

Uspeh se začne, ko si vzameš čas za zapis ciljev. Postavi se v situacijo, ko si cilj že dosegla. Kaj se bo spremenilo, ko ga dosežeš? Kakšne imaš ob tem občutke?

3. DOLOČI DATUM

Naj ne bodo tvoji cilji načrtovani za "takrat enkrat nekoč", ampak si določi vmesne časovne točke, ki te bodo pripeljale do cilja. Do kdaj ga boš izpolnila? Sama sebi postavi prisilo in določi datum, do kdaj bo kateri cilj izpolnjen.

4. IZDELAJ SEZNAM KORAKOV

Kako boš prišla do ciljev? Kaj lahko danes narediš, da boš jutri bližje cilju? Napiši seznam nalog: premisli, kateri ljudje ti lahko pomagajo priti do cilja, koliko denarja potrebuješ, koliko moraš privarčevati, kaj vse boš na poti do ciljev potrebovala. Bolj podrobno boš definirala korake do cilja, bolj motivirana boš, ker boš z vsakim doseženim korakom bližje uresničitvi svojih želja in boš bolj verjela v njegovo uresničitev.

Ni ti treba čakati na 1. januar, da bi se lotila sprememb in izboljšav. Začni že danes! Ne pusti, da zunanje okoliščine ustavijo tvoje sanje. Bolj kot boš pripravljena, lažje se boš soočila z vsemi izzivi.

Besedilo: Tjaša Smuk In Nina Štefe,

Fotografija: Osebni Arhiv