Karierna kavarnica: Dan brez všečkov, filtrov in objav

Vsak mesec na tvoja poslovna vprašanja odgovarjata mladi podjetnici Nina Štefe ter Tjaša Smuk in ti pomagata, da dosežeš vse svoje zastavljene karierne cilje.

Karierna kavarnica: Dan brez všečkov, filtrov in objav (foto: Osebni Arhiv) Osebni Arhiv
21. 10. 2020

Živiš v svetu, kjer so glavna valuta postali všečki, kjer je število sledilcev pomembnejše od števila pravih prijateljev, kjer se priljubljenost meri po številu komentarjev pod posamezno fotografijo in kjer naš vsakdan ne obstaja več brez filtra.

Vsak posameznik povprečno skoraj dve uri na dan preživi na socialnih omrežjih. Skupno je to v tednu 14 ur, v mesecu 56 ur in v letu dni kar 672 ur. Torej v enem letu preživiš na socialnih omrežjih celih 28 dni. Samo pomisli, kako bolj produktivno, zabavno ali koristno bi lahko preživela teh skoraj mesec dni.

Meje med zasebnim in poslovnim so se zabrisale

Čeprav se vse dobro zavedamo, da je Instagram odlično orodje za to, da ideje brezplačno pretvorimo v posel brez začetnih vložkov v promocijo, se moramo naučiti zavestno odklopiti od digitalnega sveta in na tedenski ravni začeti v svoje življenje vnašati digitalne odmore. Kot podjetje smo vedno dosegljivi, samo eno sporočilo stran. Kar nam lahko prinese občutke tesnobe in anksioznosti, saj se težko znebimo občutka, da stvari ne morejo počakati.

V poplavi vseh obveznosti si je večkrat izziv vzeti čas zase, ampak ravno tista ura v dnevu ali vikend odklop ti bodo povrnili energijo, izboljšali fokus, zbistrili misli, da boš ob ponovnem priklopu v digitalni svet imela več kreativnih idej, zagona in motivacije za vse nadaljnje izzive. Če si se zalotila, da v dnevu prevečkrat pogledaš na telefon brez posebnega namena, potem je pravi čas, da preizkusiš 'digitalni detoks'.

Kako načrtuješ svoj odmor:

- Najboljši dan, da začneš, je danes.

- Nujne stike, ki bi utegnili ob tvoji neodzivnosti izgubiti živce, obvesti, da se boš za en dan odklopila.

- Na telefonu izklopi obvestila za vsa socialna omrežja.

- S prijateljico se dogovori, da se ti pridruži, saj je v dvoje vedno lažje.

- Načrtujta dan zabavnih aktivnosti in si vzemita čas zase.

Koristi digitalnega odmora:

- Pridobila boš več prostega časa.

- Prekinila boš krog stalnega primerjanja z drugimi.

- Spet se boš povezala z resničnim svetom.

- Začela boš živeti v trenutku.

- Preprečila boš razvoj odvisnosti od socialnih omrežij.

Besedilo: Nina Štefe In Tjaša Smuk, Fotografija: Osebni Arhiv