Cosmo Slovenija praznuje 18 let!🧁Spoznaj uredništvo, ki ustvarja tvojo najljubšo revijo😍

Nazdravi Cosmu in prisluhni zgodbam, kako smo dekleta (in en fant) dobile svoje službe v roza pisarnici. 😉

Cosmo Slovenija praznuje 18 let!🧁Spoznaj uredništvo, ki ustvarja tvojo najljubšo revijo😍 (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
9. 10. 2019

Ajda Hovnik Plešej, odgovorna urednica

Že med dodiplomskim študijem muzikologije sem bila aktivna v novinarskih krogih – delala sem kot kritičarka na 3. programu Radia Slovenija, Radiu ARS, in kot glasbena novinarka revije Glasna. Med magistrskim študijem strateškega tržnega komuniciranja sem zasledila oglas za pripravništvo založniške hiše Adria Media Ljubljana, kjer je pisalo, da iščejo novinarje, ki bi pisali za največje blagovne znamke na svetu.

Sama sebi sem dejala: "Če ne boš poskusila, ne boš nikoli vedela ..." Razpisno dokumentacijo sem izpolnila, jo oddala in upala, da me delodajalec pokliče na razgovor. In res me je. Od takrat se je moja poslovna pot vzpenjala le navzgor. Pripravništvo me je pripeljalo do moje prve resne službe, piarovke znane hotelske verige, ta pa do prve zaposlitve za poln delovni čas v medijih.

Najprej sem delala kot urednica spletne strani Elle.si, nato sem prevzela urednikovanje spletne strani Cosmopolitan.si in pred dobrim letom dni zgrabila priložnost ter postala odgovorna urednica tvoje najljubše revije, za katero z največjim veseljem vsak dan znova pripravljam vsebine.

Anamarija Lukovac, pomočnica odgovorne urednice 

V prvem letniku fakultete sta starša pritiskala name, naj si najdem delo ob študiju. Svoj prosti čas sem namreč introvertirano, kot se da, preživljala za računalnikom. Moderirala sem forume in takrat aktualna spletna omrežja, pisala zgodbe zase in snemala videoposnetke za svoj kanal na YouTubu. V tem sem uživala in prav nič me ni mikalo študentsko delo v strežbi ali na blagajni, zato sem poskusila drugje.

Po tem, ko so me zavrnili na razgovoru za prodajalko v trgovini z oblačili, so me sprejeli med pet tekmovalk na natečaju Cosmo novinarka. Po treh mesecih so mi ponudili delo za nedoločen čas. Še zdaj se spomnim svojih besed ob podelitvi nagrade: "Mislim, da se mi bo življenje povsem spremenilo."

In se mi je. Moja študentska leta in zgodnja odraslost so bila nekaj čisto posebnega, počutila sem se kot nenamerno utelešenje Carrie Bradshaw. Danes pomagam pri urednikovanju revije in se trudim pisati v navdih, oporo in zabavo bralk, vsako zgodbo pa povedati povsem sveže.

Kaja Berlot, urednica spletne strani

Že kot deklica sem sanjala, da bi delala za Cosmopolitan, zato sem izkoristila prvo priložnost, ki sem jo dobila. Po tem, ko sva z možem štiri mesece potovala po Novi Zelandiji, sem se domov vrnila polna zagona in naletela na oglas za projekt Hud job.

Takoj sem se prijavila in na moje veliko veselje bila sprejeta v prvo generacijo pripravnikov. Kako živo se spomnim tistega klica pa prvega srečanja z urednico, snemanja prve naslovne modne zgodbe z Nino Pušlar in na koncu nagradnega potovanja v Los Angeles, ko sem bila ob koncu projekta izbrana za najboljšo pripravnico.

Po pripravništvu sem v naši medijski hiši štiri leta skrbela za intervjuje uredništev tednikov. Želja po vrnitvi v Cosmo ekipo se mi je ponovno uresničila pred letom dni, ko sem postala urednica spletne strani Cosmopolitan.si. Čisto iskreno, nikoli si ne bi mogla želeti lepšega dela.

S skupinico najboljših deklet na planetu vsak dan brskamo za dobrimi temami, navdihujočimi modnimi namigi in skritimi lepotnimi triki kul deklet z Instagrama. Le katera Cosmo punca se ob tem ne bi zabavala?

Neja Drozg, novinarka in vodja projektov

Moj prvi skok v novinarske vode je bilo počitniško delo v uredništvu rumenega tiska. Resničnostni šovi, mrzlično lovljenje rokov in kukanje v zaodrje estrade je simpatijo do novinarskega poklica prelevilo v ljubezen do tega.

Pisanje intervjujev je na plan pritegnilo željo po predajanju zgodb izjemnih ljudi in tako sem prek ogromno natipkanih strani obogatila svoj imenik, nadgradila pismenost, izurila komunikacijske sposobnosti in oživila čut za kreativnost. In dobila svojo prvo zaposlitev. Lagala bi, če bi rekla, da si po tihem nikoli nisem želela prestopiti praga najbolj ženske revije na svetu.

Ko sem nekaj življenjskih tematik debitantsko izlila na strani revije Cosmopolitana, me je osveženo uredništvo za stalno povabilo pod svoje okrilje. Danes reviji prinašam tematike za rubriko Moj svet in vodim projekte, s katerimi bistvo poslanstva širimo med bralke. Zagotovo so češnja na vrhu torte sodelavke, zaveznice, za katere verjamem, da lahko skupaj premikamo meje.

Ajda Gregorc, lepotna urednica

Čeprav me je vedno zanimalo modno novinarstvo, sem med študijem novinarstva najprej sodelovala pri manjših projektih – mladinski oddaji na lokalnem radiju, pisala sem časopis za otroški festival in opravljala promocije. Vse se je odprlo, ko sem začela kot prostovoljka delati na tednih mode in za kratek čas odprla svoj blog.

To me je pripeljalo do prve 'prave' službe – dela novinarke za znano spletno stran o modi. Pri vsaki zadolžitvi, pa naj bo to pometanje zaodrja ali pisanje intervjuja, sem od sebe vedno poskušala dati vse in biti ob tem samoiniciativna, kar so ljudje nad mano očitno opazili. Roza vrata blagovne znamke Cosmopolitan mi je pozneje odprla spontana prijava na nekajmesečno pripravništvo.

Dobro leto dni po tem sem med predavanjem prejela klic z informacijo, da se je na Cosmu sprostilo mesto lepotne urednice. Za to se lahko zahvalim nekdanji urednici, ki me je ob snovanju nove ekipe predlagala za to mesto. Svoje delo imam res rada in pogrešam dogajanje v pisarni že po dnevu odsotnosti. Cenim njegovo dinamično naravo in dejstvo, da ni niti en dan enak prejšnjemu.

Saša Bokavšek, oglasno trženje

Moji začetki segajo skoraj k začetkom revije. Slučajno sem videla oglas za delo v dnevnem časopisu, saj spleta, kot ga poznamo danes, takrat sploh še ni bilo. Videla sem logotip Cosmopolitana, ki me je pritegnil zaradi roza barve. Spomnim se, da sem delo začela ravno na dan praznovanja prve obletnice izhajanja revije. Na res hud žur so naključno prišli fantje iz skupine Chippendales.

Pred tem sem v marketingu in prodaji delala v različnih podjetjih. Štela sem tudi promet na križiščih (kar je bilo mimogrede odlično plačano), bila sem hostesa, delala sem na pošti in v javni upravi.

Enega od podjetij sem s težavo zapustila, saj sem se težko poslovila od odlične ekipe, a sem kmalu ugotovila, da sem še boljšo našla v naši založniški hiši. Vsak mesec si prizadevam, da je revija polna oglasov, da imamo res super projekte in da so z njimi zadovoljni tako naši bralci kot tudi naši partnerji.

Maja Sotošek, urednica mode

Moji Cosmo začetki segajo tako daleč nazaj, da sploh ne štejem več. Vse se je začelo na uredništvu revije Elle. Ko se je sestavljalo uredništvo, se je menjala tudi ekipa na Cosmo uredništvu. Ker sem bila vedno bolj Cosmo dekle, sem zgrabila priložnost in se preselila v roza pisarno.

Začetki so bili zelo ustvarjalni in kreativni. Delali smo svoje modne zgodbe, jih snemali na različnih lokacijah po Sloveniji in v tujini. Dvakrat na leto smo ustvarjali samostojno revijo Cosmo stil, ki je bila poln modnih in lepotnih nasvetov. Najbolj sem uživala na začetku, ko sem delala kot stilistka. Pozneje sem postala modna urednica, a sem vseeno obdržala veliko nalog svoje prejšnje službe.

Zdaj počasi modno vsebino prepuščam mlajšim puncam, jih še vsake toliko časa malo pokomandiram in razveselim s kakšnim uporabnim in drznim modnim nasvetom. Želim jim predati vse tiste modne sladkorčke, ki jih mora poznati in osvojiti prava cosmo bejba.

Nina Skok, spletna novinarka

Moja zgodba je čisti kliše. Od nekdaj sem si želela delati za Cosmopolitan, vendar se mi uresničitev te želje nikoli ni zdela kot nekaj, kar se lahko zgodi meni. Prvi nauk službe pri Cosmopolitanu: "Veliko bolj zaupaj vase, v svoje sposobnosti in se nikoli ne boj svojih sanj!" Zdaj delam kot spletna novinarka točno leto dni. Priporočila me je takratna znanka, ki je zdaj moja najljubša sodelavka.

V študentskih letih sem delala kot prodajalka v trgovinah z oblačili in kozmetiko, ob tem pa sem še v sklopu faksa organizirala dogodke, kjer sem se prvič srečala tudi z delom na socialnih omrežjih, kar je ponovno prebudilo kreativnost v meni in me spet povezalo z mojo ljubeznijo do pisanja.

Svoje delo obožujem, ker pišem o stvareh, ki me zanimajo in veselijo, imam sodelavke, na katere se lahko zanesem, velik plus pa je tudi, da lahko delam od doma in imam precej fleksibilen delavnik.

Nika Švajncer, spletna novinarka

Moj dodiplomski študij je šel proti koncu in ugotovila sem, da me zelo veseli pisanje. Brez kakršnih koli izkušenj (pred tem sem opravljala le tipična študentska dela, večinoma promocije), a z odločnostjo, da bi lahko s svojim dobrim znanjem slovnice in zanimanjem za zdrav način življenja postala Cosmo spletna novinarka, sem na podjetje poslala iskreno in preprosto e-pošto.

Mimogrede, to sporočilo in odgovor nanj hranim še danes! Priznam, da pred tem nisem bila tipična Cosmo punca, pravzaprav sem si revijo kupila samo enkrat v življenju. S Cosmo stilom pisanja sva se takoj ujela in še danes sem prepričana, da bi, če takrat ne bi 'po sreči' dobila tega dela, danes delala nekaj zelo drugačnega.

Nina Vidrih, urednica fotografije

Moja roza novinarska pot se je najprej začela neuspešno, s prijavo na projekt Cosmo novinarka, ko sem sicer prišla do razgovora za delo, ne pa do opravljanja pripravništva.

Nekaj let pozneje sem se prijavila na tretjo edicijo projekta Hud job in dobila delo novinarke. To je bila moja vstopnica v našo založniško hišo, kjer sem delala pri različnih projektih in pisala za različne revije tudi po koncu trimesečnega pripravništva.

Po dveh letih dela (za revijo sem pisala kot zunanja sodelavka) so mi pri Cosmopolitanu ponudili mesto urednice fotografije. Moje delo danes obsega izbiro fotografij za celotno revijo in pisanje člankov. Ker so teme zelo različne, mi v službi ni nikoli dolgčas.

Petra Arula, urednica zdravja

Za Cosmopolitan sem začela delati, še preden je v Sloveniji pokukal na svet. Ko je bil še zarodek in dojenček, sem zanj tržila oglasni prostor, a moja srčna želja je bila delo v uredništvu. Kmalu se mi je uresničila in dolga leta sem lektorirala Cosmopolitan.

Vmes sem zanj začela pisati, in ker me zdravstvene teme izjemno zanimajo, sem v nekem trenutku postala še urednica zdravja. Obožujem delo za tako pozitivno in pisano žensko revijo. Pri Cosmopolitanu se vedno dogaja. Obožujem trenutke presenečenj, ko v uredništvo dobimo dišeče in bleščeče predmetke, ko med prvimi vidim in otipam novosti in izvem za res navdihujoče punce, ki jih nato predstavimo v reviji.

Kaj pa jaz dam Cosmu? Potrudim se, da vedno dobre članke. Iščem strokovnjake, brskam za najboljšimi. Predvsem imam vedno v mislih, na kaj ne smemo pozabiti opomniti bralk in za katere teme je zdaj res najboljši trenutek.

Ana Cepec, urednica Instagram profila

S Cosmo ekipico sem se prvič srečala pri projektu Dekle z naslovnice, ko sem bila uvrščena med top pet finalistk. Nekaj mesecev pozneje sem prejela klic in ponudbo za delo Instagram urednice. Od zmeraj sem želela biti del Cosmo ekipe in roza pisarne! Preden sem dobila službo pri Cosmopolitanu, sem se ukvarjala z bloganjem in fotografijo.

Najbolj všeč mi je, da lahko delam od kjerkoli in da si lahko krojim delovnik po svoji meri. Tako kot dejstvo, da je to poklic, ki je večini ljudi skoraj nepoznan. Zadolžena sem za objavljanje vsebin na Instagram profilu revije, prisotnost na vseh Cosmo dogodkih in projektih, od koder o dogajanju poročam vsem dekletom, ki takrat niso z nami.

Darjo Hrib, novinar

Ker sem se prek pisane besede vedno najlažje izražal, sem v novinarske vode stopil z recenzijami video iger, filmov in glasbenih albumov in počasi zorel v bolj samozavestnega avtorja. S Cosmopolitanom kot zunanji avtor sodelujem že zelo dolgo.

Dovolj dolgo, da sem filozofijo njegove najbolj pikantne rubrike Strastno že tako zelo ponotranjil, da se včasih spozabim in radostno kramljam o temah, ki so nekaterim očitno še vedno majhen tabu. In ta pogum (morda pa tudi malce ravnodušnosti, ko se debatira o bolj sočnih tematikah) je darilo, ki sem ga v letih prejel od revije, pri kateri sem davno tega začel kot avtor rubrike Po njegovo, kjer smo nekoč moški pisci sezonsko razkrivali vse možne umotvore, ki so se nam motali po glavi, sproti pa se potem zasidral kot gostujoči pisec v vsebinah, ki se tičejo predvsem spolnosti in intime.

Priznam, da sem kar ponosen na vse pridobljeno znanje o ženskih užitkih in intimnem zadovoljstvu, ki sem ga načrpal iz priprav teh številnih prispevkov.

Petra Cvelbar, art direktorica

V časopisu sem, ko sem še študirala, videla oglas za delo grafičnega oblikovalca za revijo Playboy in zdel se mi je dober štos, da se prijavim. Pozneje se mi je ponudila možnost dela za Cosmopolitan, ko je ta šele nastajal.

Prva številka je imela kar burno rojstvo, saj se je ravno med njenim nastajanjem zgodil teroristični napad v New Yorku, kjer je bil sedež vseh edicij Cosmopolitana in tudi mednarodno uredništvo, s katerim smo takrat precej komunicirali. Na svoj trenutni položaj sem napredovala na podlagi dobrega dela, saj so bili z mano zadovoljni pri nas in tudi v Ameriki.

Svoje delo rada opišem kot igranje z barvami in črkami. Pravzaprav je igra tisto, kar me vleče že vsa ta leta. Ne maram rutine in oblikovanje revije je vse prej kot to. Moje mesečne zadolžitve se spreminjajo – odvisno od projektov v določenem mesecu. V grobem: oblikujem članke, naslovnice in promocijske prispevke, sodelujem z urednico in uredništvom pri oblikovanju idej, sodelujem pri fotografiranjih, delam s tiskarno in urejam še mnogo drugih stvari, ki potrebujejo oblikovalski dotik.

Pripravila: Anamarija Lukovac

Fotografije: Aleksandra Saša Prelesnik

Preberi še: Moški, vsakič, ko nam rečete TA stavek, bi vas najraje ... 🤦‍♀️

Priporočamo tudi: V H&M smo našli kopijo kultne Chloé jakne! Namesto 1500€ boš odštela le ...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri