"Vem, da bi morala oditi, a ne najdem nove službe" (strokovnjaki RAZKRIVAJO, kaj storiti)

Se skrivaš na stranišču? Te spreleti srh, ko tvoj telefon zacinglja z zvokom, ki pomeni novo e-sporočilo? Se zvečer ujameš, kako mrzlično po spletu brskaš za odprtimi delovnimi mesti? Ne samo razmerja, tudi služba je lahko strupena. Če potrebuješ izhod, ti lahko pomagamo navigirati po delovnem peklu.

"Vem, da bi morala oditi, a ne najdem nove službe" (strokovnjaki RAZKRIVAJO, kaj storiti) (foto: Profimedia) Profimedia
6. 1. 2020

Zelo nam je žal, če je tvoja služba metafora za kontaminirano območje (khm, radioaktivno). Kot toksično razmerje lahko tudi slabe razmere v službi uničijo tvojo samozavest in ti dajo občutek brezizhodnosti.

"Delovno mesto je gojišče za morebitne slabe odnose, saj ima čisto vsaka situacija, ki vključuje več kot eno osebo, potencial za konflikt,"

... pravijo strokovnjaki za kadrovski menedžment. "V enačbo primešamo še ego in ponos in dobimo zmagovalno kombinacijo." Za dinamit.

Kako se torej soočiti z odnosi, ki ti že samo ob misli želodec zavozlajo v gordijski vozel? Vprašali smo strokovnjake.

"Moj šef je zloben"

Situacija: Ne moreš pričakovati, da te bo nadrejeni ves čas samo hvalil. Naloga vodij podjetij je, da te vodijo s konstruktivno kritiko. Če pa se zdi, da se tvoj šef obnaša, kot da ima do tebe osebne zamere in nikoli ne najde lepih ali spodbudnih besed, si v zelo nezavidljivem položaju.

Kaj lahko storiš: Globoko vdihni, saj se stvar ne bo sama rešila. Kako se boš reševanja zagate lotila, je odvisno od tvoje specifične situacije. "Ni hitre in enostavne rešitve," pravi Nina Gaspari, podjetniška svetovalka.

"Ljudje zelo radi svoja negativna čustva in občutke nezadovoljstva prenašamo na druge. Če se znajdemo v situaciji, ko imamo opravka s 'tečnim' šefom, se poskušajmo čustveno distancirati od posamezne situacije, pogovora," dodaja. Če težava izvira iz dotičnega incidenta, ga lahko poskušaš razrešiti in omeniti šefu, če pa je šefov odnos do tebe na ravni maltretiranja vrstnikov v osnovni šoli, pazi, da sama ostaneš formalna.

Če se s težavo soočas sama, se poskusi izogniti neposrednemu soočenju z njim. Lahko rečeš nekaj takega: "Želim si imeti dober delovni odnos z vami, a sem dobila občutek, da z mojim delom niste zadovoljni. Mi lahko poveste, kaj počnem narobe?" Nato poskušaj doseči, da skupaj sestavita načrt, kako bosta stanje izboljšala.

Če je nadrejeni gluh za tvoje poskuse sožitja, se s kadrovsko službo dogovori za tajni sestanek. Včasih lahko njihovo posredovanje naredi velike spremembe.

Čeprav s šefom ali šefico morda nikoli ne bosta skupaj hodila na pozne zajtrke ob koncu tedna, je dolžnost nadrejenega profesionalnost. Naj te pomiri dejstvo, da so v kadrovski službi usposobljeni za posredovanje v tovrstnih primerih.

"Pravijo, da ne morem napredovati"

Situacija: Oh, kako grozna je frustracija, ko dobiš občutek, da si se v službi znašla v slepi ulici. Morda so ti povedali, da še nisi pripravljena za odgovornejši položaj ali pa so na položaj, h kateremu si stremela, povišali sodelavko.

Morda pa si lahko še tako dobra in ustvarjalna, a tvoje področje ali podjetje ne ponuja stopnic, ki bi vodile še višje.

Kaj lahko storiš: Te je prehitel sodelavec ali pa so ti rekli, da v njihovih očeh še nisi 'tam'? Čas je za besedo na P: povratne informacije. Vprašaj po specifičnih primerih, ki dokazujejo tvojo nepripravljenost na napredovanje.

Morda boš odgovor težko prebavila, a je dobro vedeti, kaj moraš izboljšati za voljo doseganja svojih ciljev. "Preverimo, če na kakšno od točk lahko vplivamo," predlaga Nina.

Skupaj z nadrejenimi lahko pripravite načrt, ki ti bo ob izpolnitvi prinesel določeno nagrado, ki bo poskrbela za motiviranost in občutek, da ima tvoj trud tudi pozitivne posledice zate, ne zgolj za podjetje ali institucijo, za katero delaš. Je mogoče, da ti na delovnem mestu omogočijo dodatno usposabljanje na tvojem delovnem področju?

Bodi proaktivna in odrasla. Iz vsake izkušnje lahko vedno potegneš kaj dobrega in zrasteš. Ko boš imela čisto vse vajeti v svojih rokah, boš lahko vsem dokazala, da so se motili o tebi. Če pa na tvojem oddelku enostavno ni nobene možnosti za napredovanje (če si na primer že na vrhu ali če pri podjetju odpuščajo), je morda čas, da zmigaš svojo rit in začneš iskati možnost za delo kje drugje, še dodaja karierna svetovalka.

Močno upamo in verjamemo, da novi izzivi v tvoji karieri zate še obstajajo. Imaš rada podjetje, kjer delaš? Morda poglej, kakšno je stanje v drugih oddelkih in pisarnah. Morda bi se lahko prestavila bočno, v sklopu istega delodojalca, in se izrazila na nov način.

"Sodelavec me spolno nadleguje"

Situacija: Če se počutiš tudi najmanj nelagodno, zaupaj svojim občutkom, čeprav se oseba, ki ti jih povzroča, ne zaveda, da dela karkoli narobe. "Spolno nadlegovanje v službi je zelo širok pojem in zajema vse od verbalnih opazk do neokusnih šal in nezaželenih dotikov. Tudi tisto, kar bi veliko ljudi označilo za zafrkavanje," pravijo tuji in domači strokovnjaki.

Kaj lahko storiš: Obstaja veliko možnosti, če le ne ostaneš tiho. Beleži si dogodke, ki dokazujejo neprimerno vedenje sodelavca, da boš imela dokaze, ki bodo pričali v tvojo korist, če se boš uradno pritožila.

"Če pogovor iz oči v oči s sodelavcem ne zadostuje ali se zdi kot prevelik zalogaj, se je treba nujno obrniti na kadrovsko službo oziroma osebo, ki je v podjetju zadolžena za reševanje podobnih situacij," svetuje Nina Gaspari. Zaupaj svoji intuiciji in se sama odloči, kdo je najboljši naslov za tvojo težavo.

Če so ti ljudje moškega spola in imaš občutek, da ne bodo razumeli, se napoti na vplivno žensko v podjetju ali sodelavko, ki jo poznaš in jo drugi jemljejo resno. Njena naloga je, da tistemu, ki ti v pisarni povzroča nelagodje, razloži, kje so meje.

Če bi želela ostati anonimna, naj kadrovska služba vsem zaposlenim pošlje sporočilo, ki opozarja na tovrstno vedenje. Velika verjetnost je, da bo tisti, ki mu je skupinski mail zares namenjen, v opisanem prepoznal svoje vedenje. Če te drugi zaposleni ne jemljejo resno, poudari, da boš vložila formalno pritožbo, ki lahko škodi tudi njim.

Seveda ni treba groziti, le postavi se zase. Morda se ti zdi, da si vse te pozornosti v službi ne želiš in da je bolje stisniti zobe in potrpeti nadležne opazke nagnusnega sodelavca, a boš z molkom le podpirala tovrstno vedenje in dovolila, da se zgodi tudi drugim.

"Sodelavci se ne želijo družiti z mano"

Situacija: Ko na Instagramu ugotoviš, da je bila polovica tvoje ekipe zvečer skupaj na pijači brez tebe, se gotovo ne počutiš super. Skupinice in ograjena prijateljstva lahko na delovnem mestu ustvarijo neprijetno vzdušje za vse, ki niso del njih.

Kaj lahko storiš: Najprej premisli, česa si od sodelavcev zares želiš. Morda si v resnici sploh ne želiš biti del njihove družbe, a se hkrati ne želiš počutiti izključeno in bi rada imela prijatelje tudi v službi.

Saj lahko prijatelje najdeš tudi drugje, gotovo v tvojem podjetju dela še kdo, ki je prav tako izločen. Povabi ga na druženje zunaj delovnega časa in morda boš hitro dobila zaveznika, ki bo dovolj simpatičen, da se bosta tudi zasebno družila.

Dovolj je lahko že eno kosilo s sramežljivo sodelavko, ki se bo izkazala za pravo humoristko. "Če pa je vedenje sodelavcev namerno uperjeno proti tebi, govori z nadrejenimi," pravi naša sogovornica.

"Vem, da bi morala oditi, a ne najdem nove službe"

Situacija: Iskati novo službo, medtem ko delaš od devetih do petih, je lahko pogubno za tvoje mentalno zdravje. Zlasti če tudi razgovori za službo ne rojevajo sadov.

Kaj lahko storiš: "Menjava službe je stresna, zato je pomembno, da poznamo ključne elemente, ki so za nas pomembni," svetuje Nina Gaspari. Če si se znašla na tej točki, je vredno v roke vzeti papir in pisalo in natančno zapisati, česa si želiš v kariernem smislu.

Morda boš morala za vajo uresničevanja svojih srčnih želja stopiti iz cone udobja in se česa novega naučiti ali izboljšati svoje kompetence, da bi dobila želeno zaposlitev. Izobraževanje se namreč ni končalo, ko so ti v roke porinili diplomo ali maturitetno spričevalo. Preberi svoj življenjepis in se vprašaj, kako bi lahko bil videti še bolj bleščeče, nato pa se začni truditi, da boš lahko vanj vpisala kaj novega.

Če si imela v službi slab teden in že razmišljaš, kako bi jo lahko čim prej zamenjala, prosimo, ne pretiravaj. Če pa se z vprašanjem, ali si morda na napačnem mestu, srečuješ že šest ali več mesecev, a ni videti, da se kaj spreminja v tvoj prid, je morda smotrno vzeti tudi delo, ki ni čisto po tvojih idealnih merilih. Ni nujno, da se na poslovnem področju vedno premikaš samo navzgor, včasih se je vredno premikati tudi vzporedno.

Morda v obzir vzemi tudi nazive, ki niso slišati tako dobro kot tvoj trenutni. Menjava okolja in boljše delovne razmere včasih pretehtajo elegantne karierne izzive in nazive. Morda je zate prava kakšna bolj alternativna odločitev – samostojno podjetništvo, enoletno potovanje ali iskanje priložnosti v tujini.

Nočne more na delovnem mestu

Tri ženske so z nami delile svoje službene katastrofe.

"Delala sem kot vodja družbenih omrežij, moja šefica pa mi je življenje oteževala tako, da me je neprestano kritizirala. Poleg tega se je oklicala za pionirko digitalne ere, a se ni znala niti vpisati v Facebook." - Nataša

"Nisem razumela, zakaj v moji pisarni vedno vladalo tako napeto vzdušje. Pozneje sem spoznala, da je šef posameznim zaposlenim govoril, da se ekipa pritožuje zaradi njihovega slabega doprinosa k delu. Nič ni bilo res, samo izmišljeval si je." - Katja

"Prvi teden v novi službi mi je sodelavec na ves glas v polni pisarni rekel, da moj parfum grozno smrdi in da zahteva, da ga neham nositi, saj ima zaradi njega migreno." - Aja

Po Predlogi Rosie Gizauskas

Prevedla In Priredila Anamarija Lukovac,

Fotografije: Jobe Lawrenson