Kaprice delodajalcev niso od muh

Hura! V nabiralniku vas čaka vabilo na pogovor za službo, ki si jo tako zelo želite. Veste, da ste ustrezna kandidatka, pravzaprav edina primerna za to delovno mesto. Zdaj morate o tem prepričati le še delodajalca.

27. 12. 2001

Obvladate vse veščine, ki so potrebne za razpisano delo: podjetje ste preučile do zadnje podrobnosti in pogovor z delodajalcem tako zelo izpopolnile, da nimate težav s pravilnimi odgovori. Ste torej popolna kandidatka za razpisano delovno mesto, toda med pogovorom za službo pogorite. Zakaj?

Zato, ker so vaši nohti nekoliko predolgi. Da, tudi delodajalci imajo svoje muhe, nekatere od njih lahko predvidite, drugih pač ne.

Malenkosti, ki odločajo o službi

Pogovor za službo je lahko znosen ali celo prijeten, če o njem razmišljate kot o ljubezenskem zmenku. Medtem ko delodajalec natančno preučuje vas, tudi vi natančno preučite njega. Pred skokom v stalno razmerje, torej v službo, si morata biti všeč. In katere so muhe delodajalca, zaradi katerih si po dveh minutah pogovora z vami mrmra v brado: “Upam, da to ni edina kandidatka?”

Predvsem so pomembni videz in osebne navade. Na delodajalca boste naredile večji vtis, če ste urejene, imate oprane lase, uporabljate deodorant, toda ne močnega parfuma, vaši nohti pa ne segajo tri centimetre čez prste. Pazite tudi, da je vaša obleka čista in urejena, čevlji pa nevpadljivi.

Zaradi treme in trenutnega pomanjkanja samozavesti med pogovorom nikar ne sedite zgrbljeno v naslonjaču, na vprašanja ne odgovarjajte pretiho oziroma preglasno. Saj veste, tistih na hodniku vaše delovne izkušnje ne zanimajo.

Za delodajalca je zelo pomemben tudi vaš odnos do drugih ljudi, zato bodite vljudne do receptorja in tajnice, pohvalite svojega prejšnjega delodajalca in ob koncu pogovora se nikar ne pozabite vljudno zahvaliti za pogovor.

Pa še to, če vam tajnica pred pogovorom ponudi kozarec krepkega, nikar ne sprejmite, čeprav bi vam zaradi hude treme zelo dobro delo, sicer vas bo delodajalec nemudoma uvrstil med alkoholike. Tega si seveda ne želite, kajne?

Pomirite delodajalčeve strahove

Ko se pripravljate na pogovor, nikar ne pozabite, da je na trnih tudi tisti, ki je pooblaščen za sprejemanje delavcev. Raziskave so namreč pokazale, da ima delodajalec samo tri odstotke več možnosti, da izbere dobrega delavca na pogovoru za zaposlitev, kakor če bi njegovo ime naključno potegnil iz klobuka, trdi Richard Nelson Bolles, avtor uspešnice Kakšne barve je vaše padalo (Gnosis- Quatro, 1999).

Torej, med pogovorom za zaposlitev ne trepetate le vi, ampak sta pod stresom oba, tudi spraševalec. Razlika je le v tem, da zna delodajalec skriti strah bolje od vas, saj ima več izkušenj. Nihče nima popolnega življenjepisa, z malce spretnosti in vaje pa boste delodajalčeve strahove uspešno odpravile.

Se vaše sedanje delo razlikuje od tistega, za katerega se potegujete, delodajalec pa je zaskrbljen, da nimate potrebnih znanj, veščin in izkušenj? Dokažite mu, da lahko svoja znanja in veščine prenesete s prejšnjega dela, ki ste ga dobro opravljale.

Delodajalca, ki se boji, da boste pogosto na bolniški, pomirite z izjavo: “Po mojem mnenju je naloga zaposlenega, da vsak dan pride na delo.” V pomoč vam je lahko tudi stavek: “Zelo hitro sem obvladala vsako delo, ki sem se ga doslej lotila.” Pri odgovorih bodite iznajdljive.

To je pomagalo tudi 27-letni Maji, ko se je potegovala za mesto urednice otroške revije. “Vem, da sem pravi človek za vas, za sabo imam pet let novinarskega dela, moja sestra pa ima tri otoke, in če jih boste vprašali, katera teta je najbolj zabavna, vam bodo povedali, da sem to jaz,” je na pogovoru izjavila Maja in prepričala delodajalca, da jo je zaposlil.

Ko sprašuje on

Delodajalec si bo pri odločanju, ali naj vas zaposli, pomagal s petimi osnovnimi vpra- šanji. Bodite previdne, kajti pogovor se lahko konča, ne da bi jih delodajalec sploh izgovoril, saj se bodo skrivala za drugimi osemindevetdesetimi.

Če želite na pogovoru narediti vtis, si pripravite dobre odgovore na naslednja vprašanja:

 • Zakaj ste prišli? Delodajalec želi izvedeti, zakaj ste potrkali ravno na njegova vrata in se niste odločili kandidirati v kakšnem drugem podjetju.

Namig: Nikar ne recite, da zato, ker so vas v prejšnji službi odpustili.

 • Kaj lahko storite za podjetje? Delodajalca zanima, ali boste prispevali k reševanju težav podjetja ali jih boste le še povečali.

Namig: Pripravite predloge, kako bi ravno vi podjetju koristili.

 • Kakšne vrste človek ste? Delodajalec želi izvedeti, ali zagovarjate enake vrednote kot podjetje in kako drugi sodelujejo z vami.

Namig: Predhodno se pozanimajte, kakšna sta poslanstvo in vizija podjetja. Poudarite tudi, da ste se s sodelavci vedno dobro razumeli.

 • Po čem se razlikujete od stotih drugih prosilcev, ki znajo opravljati enake naloge kot vi? Delodajalca zanima, ali imate boljše delovne navade kot drugi prosilci, prihajate predčasno in ostajate čez delovni čas, delate temeljiteje, hitreje, ohranjate višja merila, se bolj potrudite.

Namig: Očarajte ga z dobrim poznavanjem podjetja, poudarite slog in način dela, ki se bo delodajalcu zdel nekaj posebnega, po potrebi se predhodno posvetujte s strokovnjakom s tega področja.

 • Si vas lahko privoščimo? Vsekakor je za delodajalca pomembno tudi, koliko ga boste stali.

Namig: Pozanimajte se, kolikšne so plače za vaše področje dela in kako so plačani zaposleni v tem podjetju.

Ko sprašujete vi

Delodajalca zanima predvsem vaša prihodnost v njegovi organizaciji. Ker pa je prihodnost težko odkriti, skuša vaše prihodnje vedenje ugotoviti z zastavljanjem vprašanj o preteklosti. Med pogovorom opazujte, o katerem življenjskem obdobju vas sprašuje.

Če se pogovor razvija v ugodno smer, bo delodajalec počasi prehajal od vprašanj o srednji šoli in zadnji zaposlitvi na vprašanja o prihodnosti, kdaj imate čas za naslednji pogovor, kaj bi bili radi čez pet let ...

Bolj ko bo delodajalec od vprašanj o preteklosti prehajal k vprašanjem o prihodnosti, bolj ugodno se bo pogovor za vas razvijal. Takrat se podrobneje pozanimajte o svojem bodočem delu. Poznavalci svetujejo, da vprašate tole:

 • Kakšno je pravzaprav delovno mesto, za katerega se potegujem?
 • Kakšne naloge bi opravljala, če bi me zaposlili?
 • Kakšno odgovornost bi imela?
 • Ali bi delala v skupini?
 • Komu bi poročala o svojem delu?
 • Kako boste ocenjevali moje delo in kako pogosto bo to?
 • Kdo je dolžan poskrbeti za usposabljanje?
 • Kakšne prednosti in slabosti so imeli moji predhodniki?

Kocka bo padla

Tako, pozanimale ste se o delovnem mestu, za katerega se potegujete, in pogovor z delodajalcem se končuje. Zdaj postavite najpomembnejše vprašanje: “Mi lahko ponudite to delo?” Vprašanje se res zdi neumno, toda vsi iskalci zaposlitve zatrjujejo, da so dobili službo prav zato, ker so bili dovolj drzni, da so ga izrekli.

Sicer pa, najhuje, kar lahko doživite, je negativen odgovor oziroma da potrebujejo nekaj časa, ker se morajo pogovoriti tudi z drugimi kandidati. V tem primeru hitro izstrelite rezervno vprašanje: “Želite, da se čez nekaj dni znova oglasim?”

Če se zdite delodajalcu resna kandidatka, vas bo zagotovo povabil na dodatni pogovor. Ker naslednjega koraka ne želite pustiti povsem v rokah delodajalca, mu zastavite vprašanje: “Kdaj smem pričakovati, da se mi boste oglasili?” Pri tem pazite, da vam bo delodajalec povedal natančen datum, sicer vztrajajte: “Kdaj se mi boste torej najpozneje oglasili?”

Seveda tvegate, da vam bo delodajalec zabrusil: “Nikoli!”, toda večinoma si boste tako zagotovile datum naslednjega pogovora. Delodajalčeve odgovore si skrbno zapi- šite, potem vstanite, se zahvalite, da si je vzel čas za vas, mu trdno stisnite roko in odidite. In nikar mu ne pozabite napisati zahvalnega pisma. Najbolje, da to storite še isti dan.

Brzdajte jezik

Česa se morate držati, da bo želena služba res vaša.

 • O sebi govorite le, kadar s tem izražate, kako bi podjetju koristile.
 • Na zastavljena vprašanja odgovarjajte kratko, od dvajset sekund do dve minuti hkrati.
 • Delodajalcu nikoli ne segajte v besedo.
 • Dajajte vtis domiselnega človeka, ki bo podjetju bolje koristil od predhodnikov.
 • Nikoli se ne vedite, kakor da prosjačite za službo.
 • Preden odidete na pogovor, izračunajte, kolikšno plačo potrebujete.
 • Nikoli ne omenite višine plače, to prepustite delodajalcu.
 • O plači se pogajajte šele, ko vam bo delodajalec zagotovil, da je služba vaša.

 • Andreja Drev

  Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

  Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
  Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

  zapri