Kakšna škoda! Jo bo lahko pokrilo moje zavarovanje?

Snežni plaz s strehe, počene vodovodne cevi in padajoče ledene sveče – zima je lahko tudi nevarna. Toda kdo krije stroške takšne škode?

5. 2. 2011

Če imaš srečo in ustrezno polico, gre plačilo iz tvojega zavarovanja.

Toda katerega?

Pozeba v hiši in zunaj nje

Če snežni vihar odkrije streho ali pa zaradi zmrzali popoka vodovodna napeljava, gre večinoma za primer za stanovanjsko zavarovanje. Iz njega se krijejo tudi povezane škode zaradi vode – vendar le, če zavarovanje vključuje tudi povrnitev škode iz vodovodnih napeljav. Če pa recimo lastnik hiše ravna nemarno in ne ogreva hiše niti kljub temperaturam pod ničlo, zavarovalnici ni treba poravnati škode.

Poškodbe na zgradbi

Drugače je pri škodi, ki jo povzročijo velike količine ledu ali snega. Če je pritisk snega na streho prevelik, je treba poklicati gasilce, da ga odstranijo. Za morebitno povrnitev škode bi namreč potrebovala kar dobro razširjeno osnovno škodno zavarovanje. Pri veliko zavarovalnicah ti škodo zaradi prevelikih količin snega povrnejo le, če imaš na isti polici sklenjeno zavarovanje proti potresu, pogrezom zemlje, poplavam … V poplavnih regijah je lahko takšno zavarovanje precej drago.

Zaščita za pohištvo

Če počijo cevi zaradi zmrzali in voda poškoduje pohištvo, škodo večinoma krije zavarovanje premičnin.

Škoda zaradi snežnih plazov s strehe Avta raje ne puščajte preblizu hiš, katerih strehe so prekrite z debelo snežno odejo. Lastnik hiše namreč ni vedno odgovoren za nastalo škodo – zlasti če za streho ni predpisanih zaščitnih snegolovov. Škodo povrne le polno kasko avtomobilsko zavarovanje. To krije škodo tudi, če se pod težo snega zlomi veja in pade na avto.

Namig: Tudi pri zimskih škodah velja, da moraš takoj obvestiti zavarovalnico. Najbolje, da mesto škode zaščitiš, preden pride cenilec. V vsakem primeru pa jo fotografiraj.