Kakšen je vaš status?

Naslednji znaki vam povedo, ali imate v službi status zvezde ali veljate za izgubljen primer.

28. 3. 2002

Ima vas na piki

Vsakdanja srečanja z nadrejeno ali nepričakovani klici v njeno pisarno vam dajo misliti. Toda nikar ne bodite črnoglede. Če se želi pogovarjati o delu neposredno z vami, namesto da bi brala suhoparna poročilo, to pomeni, da ceni vaše delo in kreativno razmišljanje.

Postaja preveč osebna

Če se začne nenadoma zanimati za vaše počutje ali domače razmere, postanete v hipu nezaupljive, mar ne? Bodite pozorne, kakšna vprašanja vam zastavlja. Če se obregne ob to, da ste videti zelo utrujene in ali res dovolj spite, vam morda želi namigniti, da ste popustile pri delu in postajate raztresene.

Čas pove vse

Preverite, koliko časa porabi nadrejena, preden se odzove na vaše poročilo. Če se vam zdi, da za odgovor potrebuje dlje časa, potem ste lahko upravičeno zaskrbljene. Počasi vas in vaše delo

Poljubčki za šefinjo

Če se že prilizujete nadrejenim, to počnite s stilom!

  • Šefinji povejte, da je briljantna, kar z njenimi besedami. Podrejeni običajno slabo poslušajo, opozarjajo strokovnjaki, zato bo nadrejena še toliko bolj cenila pripombo, saj bo vedela, da ste jo pozorno poslušale.

  • Vprašajte za nasvet. Tako boste nadrejeni pokazale, da cenite njeno mnenje ali strokovne sposobnosti. Prošnja lahko zveni tudi takole: “Pripravljam svoj prvi seminar in zelo prav bi mi prišel kakšen vaš nasvet, saj vem, da odlično delate z ljudmi.”

  • Razvajajte jo z najljubšimi prigrizki. Če odkrijte, katere sladkarije najraje grizlja med delom, ste našle njeno ahilovo peto. Naj bo v vašem predalu vedno kak priboljšek, ob skupnem sladkanju se bosta bolje spoznali in tudi zbližali.

  • Ob zaključku projekta, pri katerem je sodelovalo več ljudi, povejte nadrejeni, da ste hvaležne za to delovno priložnost, in pohvalite vse, ki so pripomogli k uspešnemu delu. Iz vašega navdušenja bo razbrala, da ima pravzaprav odlično delovno ekipo.

Sodelavka me opravlja. Kaj naj naredim?

Najboljša pot, da ustavite opravljanje, je, da ste tiho. Ne zanikajte govoric, ne iščite izgovorov, preprosto ne reagirajte. Če sodelavka kar naprej nekaj komentira ali ponavlja klevete, ki naj bi jih slišala od “nekoga”, poskušajte dajati vtis, da vas obtožbe niso prizadele. Še naprej kažite zadovoljen obraz, pa jo bo minilo. In zavedajte se, da bo kmalu na tapeti kdo drug.

Anita Žmahar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri