Kako v 60 sekundah očarati šefa/šefinjo?

...Če veš, kaj natančno je treba reči, ko sta skupaj v dvigalu, na kosilu ali na službenem potovanju, je to čisto preprosto.

29. 9. 2005

Čeprav vožnja z dvigalom ne traja več kot 60 sekund, ti je zagotovo znano, kako neznosno dolga je lahko ta minuta, če je sopotnik tvoj nadrejeni. Samo on/ona in ti. Takoj ko se zaprejo vrata, se ponavadi izklopijo tudi vsi programi v tvoji glavi, ki ob vsaki drugi priložnosti odlično delujejo in vedno poskrbijo, da si duhovita, pametna in razgledana. Potem pa kar naenkrat zavlada praznina in vse, kar ti pride na misel, je, da bi ga/jo pozdravila: “Dober dan, vaša visokost.”

No, skupno kosilo z njim/njo je še ena dodatna preizkušnja in namesto da bi zablestela v vsem svojem sijaju, panično sestavljaš stavke in se prisiljeno nasmihaš. Praviloma takšna kosila ne trajajo več kot 60 minut in točno toliko časa imaš, da narediš dober in trajen vtis. To vključuje tudi dejstvo, da se (zaradi razrahljanih živcev) ne napiješ ter da ne poveš vseh neumnih šal iz svojega repertoarja – raje jih prihrani za petkov večer, ko boste šle s prijateljicami ven.

Daleč najbolj strašljiva pa je nekajurna vožnja z letalom – nekaj kolegov iz oddelka se bo udeležilo mednarodne konference v New Yorku, vendar imaš prav ti to srečo, da šef oziroma šefinja sedi ob tebi. In tam bo ostal/-a še nekaj ur. Uf!

Naši nasveti bodo poskrbeli, da bo ves ta stres izpuhtel, naučila se boš pozitivno unovčiti čas, ko sta skupaj. In kar je najpomembnejše – svojo očarljivost boš predstavila na prijazen in eleganten način. Saj si vendar čudovita – in čas je, da to opazi tudi ‘ta glavni’!

Srečanje v dvigalu – nič lažjega!

Vrata se zaprejo in celo minuto imaš na voljo pozornost najpomembnejšega človeka vašega podjetja. Če se še ne poznata, je zdaj idealen trenutek, da se mu/ji primerno predstaviš. Čeprav se morda sliši preprosto, sama veš, da ni tako. Zato upoštevaj naše napotke.

Ja - Razločno se predstavi: “Pozdravljeni, moje ime je ... Zaposlena sem v tem in tem oddelku vašega podjetja.” Ko bo slišal/- a besedi ‘vašega podjetja’, mu/ji bo takoj jasno, da delaš zanj/-o, poleg tega pa boš s tem stavkom tudi ‘nežno pobožala’ njegov/njen ego. Prav z veseljem bo slišal/-a, da je šef.

Ja - Nasmehni se in mu/ji sezi v roko. Vendar ne ‘stresi’ roke več kot trikrat, da ne boš videti pretirano nervozna, tvoj nadrejeni pa bi lahko dobil vtis, da ga napada nevrotična ženska iz tretjega nadstropja.

Ja - Pokramljajta. Nimaš dovolj časa, da bi predstavila svoje številne talente, zato naj bo tema strogo povezana le z delom. Povej, kako zelo si uživala pri izpeljavi novega projekta, na kratko opiši, kakšni so bili odzivi poslovnih partnerjev na predlagane spremembe ...

Ja - Postavljaj vprašanja, toda le takšna, na katera je mogoče na kratko odgovoriti. Vprašaj ga/jo, kaj misli o trenutnem dogajanju v podjetju. Vsakdo ima rad, da ga zaprosijo za mnenje; s tem vprašanjem mu/ji boš ponudila priložnost, da ga izrazi in se z njim izkaže.

Ja - Delaj navdušeno, čeprav si včeraj morala ostati v pisarni do osmih zvečer, danes ste pa že ob sedmih imeli nujni sestanek, poleg tega pa so te še razjezile zahtevne stranke. Tudi šefi so pogosto negotovi in občasno nesamozavestni, zato imajo radi, da jih obkrožajo pozitivni ljudje. Še posebno jim je pri srcu, da se omeni, kako dobro opravljajo delo.

Ne - Ignoriranje je prepovedano. Mislil/-a bo, da si nesramna ali – kar je pravzaprav še veliko huje; te sploh ne bo opazil/-a. Četudi se ti bo zgodilo, da zaradi treme ne boš mogla izreči niti besede, se vsaj nasmehni in ga/jo prijazno poglej v oči. Videti boš veliko bolj samozavestna, kot se boš v tistem trenutku počutila.

Ne - Ob rokovanju ne skušaj postaviti njegove/njene roke pod tvojo. Takšno dejanje je nezavedni signal, ki kaže željo po prevladi. Pazi tudi, da ne boš prijela njegove/ njene dlani z obema rokama – videti bo, kot da ga/jo pomiluješ.

Ne - Pogovor o vremenu odpade. Zakaj bi zapravila dragoceni čas, ko se mu/ji lahko predstaviš in prikupiš, za dolgočasen pogovor o tem, kako hladno in nepredvidljivo je bilo letošnje poletje. Vsa ta dejstva so mu/ji že dobro znana (poleg tega so jih pa zagotovo večkrat omenili drugi sodelavci) – takšna tema lahko trajno pokvari vtis, ki si ga ustvarja o tebi.

Ne - Pazi, da ne boš preveč osebna. Šefi praviloma ne marajo razpravljati o tem, kako naporno je, odkar tvojemu malčku rastejo zobki, ali o tem, kako zelo dobro je Marko spekel čevapčiče na sobotnem pikniku. Prav tako jih niti malo ne zanima, kako grdo kašljaš zadnji teden.

Ne - Nezadovoljstvo prihrani za kdaj drugič. Ne tarnaj o tem, koliko ur na teden si v pisarni, pa koliko dela še opraviš doma, kako nepravično nizka je tvoja plača, da bi povišico lahko dobila že zato, ker tako dobro prenašaš nesposobne sodelavce. Če ne moreš povedati ničesar pozitivnega, bodi raje kar tiho.

60-minutno kosilo – čudovita zabava

Ena ura se lahko vleče celo večnost, če imaš na kosilu poleg šefa za družbo le nekaj parov namiznega pribora. Ampak tudi to travmo je mogoče rešiti!

Ja - Obleci se priložnosti primerno. Če bi šlo le za neformalni pogovor, bi ga z lahkoto opravila kar v pisarni. Pokaži, da ceniš dejstvo, da te je (na stroške podjetja) povabil/-a na ‘pojedino’, naj se to vidi tudi pri izbiri tvojih oblačil.

Ja - Pokaži zadovoljstvo, da ti je ponudil/- a priložnost za daljši pogovor. Če ti je znano, kakšna bo tema vajinega sestanka, se nanj dobro pripravi. S seboj prinesi pomembnejša poročila in dokumente – povej mu/ji, kako zelo si vesela, da si dobila priložnost za podrobnejše razpravljanje o pereči problematiki.

Ja - Privošči si kozarec vina, toda le, če ga naroči nadrejeni. Zagotovo si ne želiš, da bi si mislil/-a, da ga/jo obsojaš, če si ob jedi privošči kozarček vina. Vendar – pozor: želiš osati trezna in jasnih misli, zato poleg alkohola pij tudi veliko vode.

Ne - Pazi, da ne boš oblečena bolje kot on/ona. Ne razkazuj svojega novega kostima priljubljenega modnega oblikovalca (katerega cena pravzaprav presega znesek tvoje plače); tvoj videz bo morda naredil negativen vtis nanj/ nanjo, počutil/-a se bo ogroženo. Če pa je tvoj nadrejeni/-a navdušen/-a nad modnimi trendi in jim zagnano sledi, se obleci nevpadljivo in mu/ji dovoli, da tokrat on/-a zablesti in pokaže svoje nove ‘pridobitve’.

Ne - Pazi, da ne boš dajala vtisa, da si zaskrbljena ali da pričakuješ slabe novice. Oddajala boš negativne vibracije in šef lahko podvomi v tvojo predanost podjetju. Tega pa ne želiš, kajne?

Ne - Nič alkohola. Če on/-a ne bo naročil/-a kozarčka, ga ne naroči niti ti. Zapomni si, to je delovno kosilo in ne družabno srečanje. Sledi namigom, ki jih daje. Kdor se na takšnem kosilu napije, neizpodbitno naredi poslovni samomor.

Ne - Ne odpovej kosila s pretvezo, da imate doma ‘krizno stanje’. Mogoče te je povabil/-a na skupen obed z namenom, da ti pove, da so te prestavili na pomembnejše delovno mesto ali pa ti povišali plačo.

Ne - Tišine ne zapolnjuj z blebetanjem. On/-a vodi ta sestanek, zato prepusti njemu/ njej, da usmerja pogovor in načenja teme. Ko bo ura minila, bo želel/-a, da ti je popolnoma jasno, kaj v prihodnje pričakuje od tebe.

Navodila za preživetje na letalu

Poslovno potovanje s šefom – to je zagotovo najzahtevnejši test potrpežljivosti, ki ga boš morala opraviti. Kaj za vraga pa naj se pogovarjata v dolgih urah, ko skupaj sedita v letalu ali v avtu? No, mi imamo nekaj predlogov.

Ja - Poskrbi, da boš s seboj na letalo prinesla nekaj revij, kakšno knjigo in po možnosti prenosni računalnik. Če boš naredila vtis, da si zelo zaposlena ter da ti ni dolgčas, se ne bo počutil/-a dolžen/-a, da te mora zabavati in kramljati s teboj.

Ja - Vprašaj ga/jo, na katerem sedežu bi raje sedel/-a. Naj obveljajo njegove/njene želje. Vprašaj ga/jo, kaj lahko narediš, da bo njegovo/njeno potovanje prijetnejše in udobnejše. Sproščen šef je dober šef!

Ja - Tišina ni nič strašnega. Nič ni narobe, če nekaj časa ne bosta spregovorila/- i niti besede. Ni ti treba nenehno čebljati o tem in onem samo zato, da pogovor ne bi usahnil. Potovanje z nadrejenim je drugačno kot potovanje s tvojo najboljšo prijateljico. Bodi mirna.

Ja - Vseeno pa ostani živahna in zabavna. Morda pa tudi njega/njo tarejo skrbi. Poskrbi, da se bo dvignila morala celotne ekipe.

Ja - Naj šef vodi pogovor. Če začne govoriti o svojih otrocih, ne spreminjaj teme, ampak sodeluj v debati. Če začne govoriti o poslih, se priključi in o tem razpravljaj tudi ti. Vprašaj ga/jo o ‘zgodovini’ njegove/njene kariere, kako je prišel/-a na vodilni položaj. Zagotovo bo počaščen/-a in ti z največjim veseljem opisal/-a celotno zgodbo.

Ne - Ne zakoplji se nemudoma v knjige. Daj mu/ji priložnost za pogovor. Začni z lahkotnejšimi temami, globoke razprave prihrani za pozneje. Najprej se malo bolje spoznajta.

Ne - Pazi, da ne boš ‘vdirala’ v njegov/ njen osebni prostor s svojimi stvarmi. Vse, kar potrebuješ, imej v svoji neposredni bližini, ne moti ga/je po nepotrebnem. In ne zasedi celotnega naslonjala za roke.

Ne - Vzdrži se nenehnega presedanja, premikanja in prestavljanja. Najbrž ni treba podrobno razlagati, kako zelo je to moteče, kajne?

Ne - Pazi, da ne boš objestna. Nobene potrebe ni, da se prav vsaki njegovi/njeni šali glasno in dolgo smeješ, tudi če sploh ni smešna. Raje bodi iskrena. Toplo se nasmehni, bodi naravna.

Ne - To ni primeren trenutek, da mu/ji zaupaš svojo življenjsko zgodbo. O tem, zakaj si zapustila dolgoletnega fanta tik pred poroko, mu/ji boš zaupala kdaj drugič. O sebi govori le, če te vpraša, odgovori pa naj ne bodo predolgi. Če te mika, da bi mu/ji zaupala prav vse podrobnosti, se opomni, da je (in bo) tvoj sogovornik/-ca vendar tvoj šef. Želiš si napredovanja, ne novega prijatelja!

Savina A. Ritter

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri