Kako svoj hobi spremeniti v super plačano službo

Ali živiš za svoj hobi in komaj čakaš na vsak prosti trenutek, da ga izkoristiš za ples, peko slaščic, fotografiranje ali zbiranje dragih kamnov? Zakaj bi živela dvojno življenje in hodila v službo 'gledat na uro', za stvari, v katerih resnično uživaš, pa bi ti ostalo le nekaj uric na teden? Ne bodi gosenica, če lahko svobodno, elegantno in igrivo letiš kot metulj – izbubi se iz osemurnega delavnika ter počni tisto, kar si res želiš početi. In bodi še plačana za to!

Kako svoj hobi spremeniti v super plačano službo (foto: GETTY IMAGES, Kozinc Matic, osebni arhiv) GETTY IMAGES, Kozinc Matic, osebni arhiv
25. 11. 2015

Če je tvoja strast Ples ...

ples

"Ko sem pred štirimi leti prvič videla tekmovanje najboljših plesalk plesa ob drogu, sem si takoj želela ob njem zaplesati tudi sama. Od takrat se nisem več ločila od droga! Očaralo me je to, da je ples ob drogu odlična vadba za telo, kmalu pa sem odkrila, da me tudi sprosti: ko zaigra moja najljubša pesem, začnem plesati in tisti trenutek sva samo jaz in drog, vse drugo ni pomembno.

Življenje mi je ponudilo priložnost, da sem hobi spremenila v službo. Postala sem lastnica lastnega studia in sprva nisem niti vedela, v kaj se spuščam. Začetne strahove je premagal pogum in nenadoma sem se znašla v zame popolnoma novem, a vznemirljivem svetu.

Izkazalo se je, da sem se odločila pravilno, kajti izzivi, priložnosti in neprestani adrenalin so izjemno prispevali k moji osebnostni rasti, širjenju obzorij in konstruktivnemu razmišljanju.

Ko je ples ob drogu postal tudi moja služba in sem začela navezovati profesionalne stike s tujino, sem ugotovila, koliko je še predsodkov, povezanih s plesom ob drogu. V meni se je poleg strasti do plesa in športa oglasila še neustavljiva želja, da ples ob drogu predstavimo v drugačni luči.

Dodaten vir navdiha so tudi tečajnice, ko jih vidim, s kakšnim navdušenjem in vnemo trenirajo ter s kakšnim nasmehom, čeprav utrujene, odidejo z vadbe, hkrati pa komaj čakajo naslednji trening. Moje delo se je tako razširilo tudi na področja, ki ne zajemajo le vodenja studia. Organizirala sem mednarodno tekmovanje The Art Of Pole Dance, Plesni spektakel v Parku z Mademoiselle in fotografsko razstavo Ulični ples ob drogu.

Ples ob drogu močno vpliva na moje življenje. Vzljubila sem to zvrst, ne glede na to, koliko bolečin, poškodb, odrgnin je že za mano. Predvsem sem se naučila, da je treba za tisto, kar si želiš, trdo garati, se boriti predvsem s seboj, premagati samega sebe, da lahko napreduješ. In prav pri plesu ob drogu dostikrat prideš do točke, ko se ti zazdi, da elementa ali povezave, ki si jo želiš izvesti, nikakor ne zmoreš zaradi ... (kup izgovorov, ki se ti porajajo v glavi) ... Se pa naposled le zaveš, da je treba vztrajati, saj telo in um potrebujeta svoj čas. In prej ali slej se trud in bolečine obrestujejo.

Nagrada so ne le izveden element, temveč nepopisno veselje, sreča in ponos na samega sebe. Vse to se je preslikalo v moje zasebno in poslovno življenje," nam je zaupala Tina Perko, lastnica in vodja plesnega studia Mademoiselle, večletna izkušena inštruktorica plesa ob drogu in organizatorka mednarodnega dogodka The Art Of Pole Dance.

tina

Druge službe za ljubiteljice plesa

 • 1. Plesne delavnice za otroke. 
 • 2. Umetniška direktorica. 
 • 3. Gibalna terapevtka. 
 • 4. Voditelja telovadnice/ fitnes centra.

Če so tvoja strast živali ...

živali

"Po izobrazbi sem dipl. organizator, menedžer. Od 18. leta sem bila zaposlena v podjetju, v katerem sem spoznala vse delovne procese od računovodstva, načrtovanja proizvodnje do komerciale. Vse te izkušnje mi danes, na samostojni poslovni poti, zelo koristijo.

V prostem času sem že od otroštva zelo rada pekla piškote, torte in posebne sladice. Velika ljubezen do živali pa me je privedla do nove ideje – peke pasjih piškotkov, tortic, mafinov, krofkov.

Novi hobi mi je dal tak navdih, da je bila zame izguba službe zaradi stečaja podjetja le še zalet, da uresničim svoje sanje – biti samostojna v poslu, opravljati delo, povezano z živalmi, še posebej s kužki, in peči piškote ter sladice.

Pasje piškotke sem začela peči pred tremi leti ob pripravi darilc – bili so presenečenje za udeležence našega vsakoletnega srečanja na Cresu z vzrediteljico naših psičk. Odziv lastnikov naših bernčkov je bil fenomenalen in odločitev je padla: odprla bom pasjo pekarno!

Zbirati sem začela recepte, jih testirati, povezala sem se z veterinarko specialistko za varno hrano, ki mi je svetovala, katere sestavine naj izločim iz receptov, katere nadomestim z bolj zdravimi ... Pekla sem piškotke in testirali so jih vsi kužki naših prijateljev.

Sprva so se moji ideji številni posmehovali, a prav to me je še bolj podžigalo, da ljudem dokažem, da je mogoče z močno voljo, idejo in vero v to idejo marsikaj doseči.Tanja

Z možem sva začela urejati dokumentacijo in vse družinske prihranke namenila odprtju podjetja in pasje pekarne, kjer preživim večino dneva in uživam ob tem, da lahko osrečujem kužke in njihove lastnike," nam je zaupala Tanja Kozinc, ustanoviteljica in direktorica Papy pasje pekarne.

Druge službe za ljubiteljice živali

 • 1. Frizerka malih kosmatincev. 
 • 2. Sprehajalka psov. 
 • 3. Vzrediteljica priljubljenih pasem. 
 • 4. Negovalka živali.

Če je tvoja strast fotografiranje ...

foto

"Od nekdaj sem rada fotografirala in opazovala svet okrog sebe. Velikokrat mi je bilo hudo, ko sem gledala, kako ženske niso srečne v svojem telesu, kako jih njihov videz ne osrečuje. Ali pa ko smo s prijateljicami gledale fotografije na dokumentih, na katerih smo vse po vrsti svoja slabša različica ...

Odkrila sem, kako zelo smo vse omejene z zunanjimi predstavami o sebi, svetu, da si ne pustimo sijati v resnični lepoti, ki prihaja iz nas. In to, da ženski pokažem, da je lepa, resnično lepa, je postalo moje poslanstvo.

Ko ima ženska enkrat čudovito sliko, na kateri si je resnično všeč, ne bo nikoli več podvomila o svoji lepoti, nikoli več ne bo rekla, da ni fotogenična. To je tisto, kar me je potegnilo, da sem se specializirala za fotografiranje žensk.

Ko pa je moja prijateljica zbolela za rakom, se je rodil nov projekt, ki sem ga preprosto morala izpeljati. Zanjo sem želela narediti nekaj posebnega, da ji lahko pokažem, da to, kdo je, ni odvisno od njene situacije, da je vir moči in lepote ves čas v njej, tudi ko se počuti nemočna, ko jo je strah.

Fotografije, ki sva jih ustvarili, so navdušile toliko drugih žensk, da sem dobila idejo za projekt z ženskami, ki so ozdravele za rakom na dojkah in imajo sporočilo o sreči, lepoti, ljubezni do življenja, ki so jih odkrile skozi to izkušnjo.

Projekt se je dotaknil ogromnega števila žensk, saj govori vsaki izme d nas, ki je kdaj čutila, da ni dovolj lepa. Ni čudno, da se je naslov V tvojih ranah je tvoja lepota oblikoval sam od sebe. To je brezčasno sporočilo vsem ljudem.Martina

Takšna in podobna sporočila pa še naprej spodbujajo k iskanju lepote ... v ženskah. Tudi s fine-art fotografijo, ki je ta trenutek pravi hit med ženskami. Le katera namreč ne bi bila vsaj enkrat rada kot iz sanj ali čarobne pravljice?" se sprašuje Martina Zaletel, profesionalna fotografinja in vodja studia Utrinki časa.

Druge službe za ljubiteljice fotografije

 1. 1. Svetovna popotnica. 
 2. 2. Fotoblogerka. 
 3. 3. Urednica fotografije. 
 4. 4. Učiteljica fotografiranja.

Če je tvoja strast hrana ...

hrana

"Moja pot se je začela popolnoma drugje kot pri hrani. Delala sem na oddelku za reklamacije kartičnega poslovanja. Ko mi moje delo ni več predstavljalo izziva, sem dala odpoved in odprla lastno podjetje.

Postala sem vizažistka z ekološkimi ličili in nekaj let mi je ta poklic odlično ustrezal. Nato me je moja nemirna žilica spodbudila k iskanju novih izzivov in pristala sem na področju zdrave prehrane – distribuciji in promociji ekološke superhrane, ki jo sama raje imenujem funkcionalna hrana.

Vsako leto si gremo na drug konec sveta ogledat, kje rastejo rastline, kdo jih goji, kako jih pozneje sušijo, predelajo, da res lahko stojimo za svojimi izdelki.

Lani pa se mi je porodila ideja o funkcionalnih mešanicah, ki bi hitro in naravno reševale različne zdravstvene težave, s katerimi se srečujemo zaposleni in obremenjeni ljudje.

Moj najnovejši projekt, ki vključuje tudi strokovnjakinjo s področja veganske presne prehrane in živilsko tehnologinjo, pa je proizvodnja presnih veganskih prigrizkov brez glutena.

Razvoj izdelkov, izobraževanje na področju prehrane in spoznavanje novih surovin so mi v neizmerno veselje in moja raziskovalna žilica mi ne dovoli nobenega počitka, zato se bo v prihodnosti gotovo še veliko dogajalo," nam je zaupala Nina Horvat, strokovna sodelavka na PlanetBIO.

Nina

Druge službe za ljubiteljice hrane

 • 1. Sommelierka. 
 • 2. Učiteljica kuharskih trikov. 
 • 3. Ustvarjalka novih mešanic čajev. 
 • 4. Stilistka za hrano.

Po predlogi Judith Chikuare priredila Petra Arula
Fotografije: Getty Images, Kozinc Matic, osebni arhiv

Preberi še: Na dan pišle zanimive podrobnosti iz ljubezenskega življenja Kirsten Dunst ali pa sodeluj v nagradni igri in napiši "pismo" Cosmo božičku!

Priporočamo tudi: Kako nositi svileno obleko, čeprav je zunaj mrzlo?