Kako ravnati z zasluženim denarjem?

Nekaj nasvetov, ki ti bodo prišli prav še preden boš zaradi nepremišljenosti ostala brez ficka.

25. 6. 2009

Zavedaj se, da so finance resna zadeva! Če bi rada iz meseca v mesec prišla brez pomanjkanja denarja, potem je čas, da se naučiš ravnati z njim odgovorno in preudarno. Gre namreč za resno zadevo, saj pomanjkanje cekinov lahko ogrozi tvoje življenje.

Finančni načrt

Ko si boš priznala, da z denarjem ne znaš razpolagati ravno gospodarno, si naredi finančni načrt v katerem točno opredeli prihodke in predvsem omeji izdatke!

Kaj boš s tem dosegla: Z dobrim finančnim načrtom se boš navadila upoštevati svoje finančne zmožnosti in začela bolj spoštovati vsak zasluženi evro.

Plastiki se izogibaj

Izogibaj se uporabi plačilnih ali kreditnih kartic, kajti zaradi njih nimaš pregleda nad tem, koliko denarja si dejansko že zapravila in koliko ga še ostane na tvojem računu.

Dober trik za zapravljivke: V kolikor boš imela v denarnici točno določen znesek denarja, ga več kot toliko ne boš mogla zapraviti.

Ne zapravljaj nepremišljeno

Postani premišljena potrošnica in se pred nakupom dobro pozanimaj o cenah, ki jih imajo tudi drugi ponudniki enakega ali podobnega izdelka. Pretehtaj kakovost in ceno, sledi posebnim ponudbam, akcijam …

Dobro premisli: Predvsem se osredotoči na dejstvo, ali nov izdelek zares potrebuješ, in se šele na osnovi tega odloči za nakup.

Ko te premagajo čustva

Če se znajdeš v naporni življenjski situaciji in veš, da bi te nova majčka potolažila, poskusi svoja čustva potolažiti med pogovorom s prijateljico, sproščanjem v kopeli ali pa sprehodom na svežem zraku.

Za boljšo motivacijo: Nagradni nakup si raje privošči takrat, ko si ga zares zaslužiš – po dobro opravljeni nalogi.

Varčuj, ko imaš denar

Ko boš prišla tako daleč, da boš znala čez mesec pravilno razporediti denar, si umisli zlato rezervo – znesek denarja, ki ti bo začel ostajati.

Da bo varčevanje čim bolj neopazno: Če ne veš, kako bi se lotila varčevanja, lahko uporabiš trik – dnevnih, tedenskih ali mesečnih prihrankov. Vsak dan, teden, mesec daš v hranilnik ali posebno kuverto znesek, ki ga ne boš pogrešala.

Nikoli ne varčuj za znanje

Ko beseda nanese na izobraževanje, naj ti ne bo žal vsakega evra za to, da se boš nekaj novega naučila - pa če gre za jezikovno šolo ali pa tečaj ličenja.

Zapomni si: Investicija v novo znanje nikoli ni zgrešena!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri