Kako po nepotrebnem zapraviš več denarja

Ko gre za nakupovalne razvade, so pripadniki generacije Y zelo iznajdljivi – vendar kljub temu zapravljajo denar na neobičajnih mestih.

Kako po nepotrebnem zapraviš več denarja (foto: Getty Images) Getty Images
26. 2. 2016

Vsi kdaj zapravljamo za stvari, ki jih ne potrebujemo. Čeprav se zavedamo, da ne ravnamo prav, to kljub temu počnemo. Dovolj smo pametni, da prepoznamo svoje trike, kadar si privoščimo luksuzne užitke, zato vemo, da lahko te navade spreme­nimo.

Kaj pa kadar zapravljamo za stvari, ki jih ne znamo ceniti, ker ne vemo dovolj o njih?

V Sloveniji je bilo po podatkih Zavoda za zaposlovanje oktobra 2015 10.244 brezposelnih v starostnem razredu 15 do 24 let in 15.951 med starimi od 25 do 29 let.

Mladi danes težko dobijo službo, diploma jim ne zagotovi delovnega mesta. Stisko krize občutijo bolj kot starejši, saj so navajeni trošiti, in ne varčevati. Mladi, ki imajo reden vir dohodkov, znajo nakupovati odgovorno in dobro premišljeno. Pripadniki generacije Y ravnajo z denarjem 'čustveno in učinkovito', če ga le imajo.

Problem s spletnim nakupovanjem in letalske vozovnice

Pogosto zapravljamo, čeprav tega ne načrtujemo, to je nesrečni stranski učinek kapitalističnih vrednot in današnjega gospodarstva.

Za številne je smiselno življenje prav tako pomembno kot finančna stabilnost. Mladi vlagajo v izkušnje, zato porabijo denar za potovanja.

Če pogosto potuješ z letalom, si najbrž opazila, da so cene letalskih vozovnic v določenih obdobjih dražje.

Toda, ali si vedela, da iskanje poceni letalskih kart pri različnih letalskih družbah zvišuje ceno poletov?

Številne letalske družbe in potovalne agencije na svojih spletnih straneh uporabljajo spletne piškotke, s katerimi spremljajo naše brskanje po spletu, in če pogosto iščeš iste letalske vozovnice, bodo povečali njihovo ceno.

Ko se cene zvišajo, najbrž misliš, da bodo karte kmalu razprodane in jih moraš takoj kupiti, namesto da bi preverila še drugo ponudbo. Zelo potuhnjeno!

Ko iščeš letalske karte, zavrni spletne piškotke, preden se odločiš za nakup.

Internet na prikrit način ob­vla­duje naše nakupovalne navade prek spletnega nakupovanja. Vse več ljudi kupuje prek spleta.

Je takšen način kupovanja ugodnejši, ker prihranimo čas?

Na nekaterih spletnih straneh lahko dobiš popust na izdelek, ki ga več ur hraniš v nakupovalni košarici. Če je trgovec prepričan, da boš izdelek kupila, te s popustom motivira za nakup.

Predstavniki generacije Y pri nakupih pogosto uporabljajo kreditne kartice. Mladi lahko pri večini bank dobijo kreditno kartico Mastercard ali Visa, zato ne preseneča, da ima 14 odstotkov študentov kreditno kartico.

Čeprav jo imaš, to ne pomeni, da jo moraš pogosto uporabljati. Trik je v tem, da znaš razvrstiti stroške po pomembnosti. Ne zapadi v dolgove: redno preverjaj stanje na svojem bančnem računu, lahko si naročiš tudi SMS-obveščanje o prometu po plačilnih karticah.

Zapravljanje za družabno življenje

Če bi se naše življenje vrtelo le okoli kariere, ne bi bili preveč srečni. Zavedamo se, da so zmenki precej dragi, in ne pričakujemo, da fantje plačajo vse.

Če redno hodiš na zmenke, so lahko stroški precej visoki.

Če hodiš s fantom, ki zasluži več kot ti, in si enakomerno razdelita plačilo računov, so lahko stroški zunaj dosega tvojih zmožnosti in nihče ne želi biti tista oseba, ki mora reči NE zabavnim trenutkom.

Pomisli, koliko si v zadnjem mesecu porabila za zmenke s svojim fantom – podatek te bo morda šokiral. Zamenjaj drage večerje za piknike v naravi ali za domačo kuhinjo. Bodi kreativna.

Zabavaš se lahko tudi po nižji ceni. Ženski večeri so še ena stvar, ki se ji težko odpoveš, da bi prihranila denar – ko greš s prijateljicami v bar, boš veliko zapravila za pijačo.

Ne porabi preveč še za taksi, zato naroči najcenejšega, in ne prvega, ki ga najdeš pred barom.

Vsak mesec določi znesek, ki ga lahko porabiš za taksi, in poskrbi, da ne porabiš preveč. S prijateljicami se lahko dogovorite, da vsakič vozi druga – tista, ki je trezna.

Bodi odgovorna, kadar voziš. Kazen za prehitro vožnjo je strošek, ki ga ne želiš imeti in se mu lahko izogneš.

Kazni za prekoračitev hitrosti v na­seljih, kjer je splošna omejitev hitrosti 50 kilometrov na uro, so visoke: nad pet do vključno 10 kilometrov na uro je 80 evrov, nad 10 do vključno 20 pa so 250 evrov. Teh stroškov si nihče ne želi. Vozi po predpisih in prihrani.

Nauči se varčevati

Kadar nekaj potrebuješ, boš najbrž veliko zapravila.

Danes so pametni telefoni kot podaljšani deli telesa, nujni za preživetje. Mladi največ denarja porabijo za nakup telefonov, zanje so pripravljeni odšteti tudi več kot 500 evrov.

Večina jih uporablja telefon za brskanje po spletu, služi jim kot računalnik. Ponudbe mobilnih operaterjev so mamljive zaradi možnosti odplačevanja na obroke.

Preveri pogodbo, saj se nakup splača le, če prednosti paketa maksimalno izkoristiš.

Namesto da vsak mesec porabiš denar za 'brezplačne' mi­nute, SMS-sporočila in prenos podatkov, prihrani pri uporabi telefona in prenosu podatkov.

Poišči druge načine komuniciranja, da ne zapraviš preveč za drag telefon: uporabljaš lahko Skype ali Viber.

Če kritično razmisliš, kam izginjajo tvoji prihodki, boš odkrila, da varčevanje ne bo zelo vplivalo na kakovost tvojega življenja.

Fiskalna odgovornost = analiziraj vsak cent, ki ga zapraviš, enako kot analiziraš vsak cent, ki ga zaslužiš.

Tvoj čas je, da si mlada in lahkomiselna – brez dolgov in finančnih težav.

Po predlogi Lesley Marchant priredila Danaja Lorenčič

Preberi še: Hujšanje: 4 presenetljive resnice o kalorijah ali pa spoznaj dvojnico pevke Adele - podobnost je izjemna!