Kako pa pri vas skrbite za zdravje na delovnem mestu?

Si vedela, da so delodajalci že štiri leta zakonsko dolžni poskrbeti za promocijo zdravja delavcev na delovnem mestu?

Kako pa pri vas skrbite za zdravje na delovnem mestu? (foto: profimedia) profimedia
31. 3. 2015

Na delovnem mestu preživiš kar tretjino svojega časa in za uspešno opravljene naloge je ključno, da ti delodajalec zagotovi varno in vzpodbudno delovno okolje.

Poleg tega pri tem igra zelo pomembno vlogo tudi tvoje zdravstveno počutje. Zanj so zakonsko dolžni poskrbeti tudi v službi, a žal v veliki večini primerov temu ni tako. Ugotovi, kakšno je stanje, in spoznaj pravice, ki ti pripadajo.

Prepoznaj vzroke

Tudi nekateri delodajalci ne vedo, kako se lotiti tega področja, saj se stvari zapletejo v praksi, zato se v podjetju Kadrovske storitve, v okviru znamke Kadrovska asistenca že dve leti ukvarjajo s projektom Promocija zdravja na delovnem mestu.

Glavni namen promocije zdravja na delovnem mestu je, da delodajalci poskrbijo za zdravo delovno okolje in spodbujajo zaposlene k zdravemu življenjskemu slogu. Pri tem ni dovolj le skrb za omogočene športne aktivnosti delavcev, ampak rešiti vzroke, ki vplivajo na slabo delovno klimo. Ti se kažejo v:

  • slabih pogojih dela, 
  • neosveščenosti zaposlenih o zdravem načinu življenja, 
  • neugodni delovni klimi.

"S promocijo zdravja lahko močno vplivamo na večjo motivacijo zaposlenih, boljšo delovno klimo in storilnostno produktivnost. Reševanje poteka v samem jedru podjetja, kjer se težava začne," pravi Andreja Janc Koderman, direktorica Kadrovske asistence, ki se je specializirala za razvoj in vzpostavitev optimalnih kadrovskih procesov.

Kaj lahko storiš sama

Včasih zadostuje le kakšna pobuda, da se stvari v podjetju premaknejo na bolje. Za to lahko poskrbiš tudi sama, načinov pa je ogromno.

Na primer: en dan v tednu za malico prineseš zelenjavo s svojega vrta, postaneš promotorka pitne vode v pisarni, predlagaš (in organiziraš) tek (ali krajši pohod) na bližnji hrib ali pa sodelavce angažiraš, da namenijo nekaj minut telovadbi v pisarni (TUKAJ najdeš nekaj preprostih vaj, ki jih lahko izvajate).

Seveda se promocija zdravja razlikuje tudi glede na področje in naravo dela, povsod pa so ključni dobri odnosi med sodelavci, zato je pomembno, da v službi jasno in odkrito komunicirate, sprotno rešujete težave in konflikte ter odgovorno izpolnjujete svoje obveznosti.

Vse to bo pripomoglo k zdravemu in pozitivnemu delovnemu okolju.