Kako izdelati poslovni načrt?

Če imaš zamisel za samostojno dejavnost in si prepričana, da bi ti pri tem uspelo, premisli še enkrat … in si raje izdelaj poslovni načrt.

8. 1. 2009

Izdelava poslovnega načrta je osnova za 'dober biznis', kajti marsikatera ideja lahko zaradi slabih poslovnih priložnosti propade že na začetku. Ravno zato je tako pomembno, da si vsak podjetnik izdela poslovni načrt in predvidi vse možne scenarije.

Da ne boš ostala brez denarja in časa

Kot prvo se moraš zavedati, da boš za nov poslovni korak morala vložiti svoj denar in ves prosti čas, kar ga premoreš, zato je še kako pomembno, da se vsaj čez čas tvoj vložek obrestuje!

Izvedljivost idej

Preveri, če so tvoje ideje sploh izvedljive. Za to moraš natančno raziskati tržišče in panogo, v katero se podajaš. Torej moraš poznati potrebe kupcev in svojo morebitno konkurenco – za to je najbolje, da naročiš raziskavo trga, s katero lahko določiš svoje ciljne trge.

Konkurenčnost

Budno spremljaj konkurenco in preuči, kakšne so konkurentove prednosti in kakšne slabosti. Na osnovi tega si zastavi takšne cilje, ki te bodo ločili od že ustaljene ponudbe na trgu – torej, uspeš lahko, če boš ponudila nekaj novega, posebnega ali unikatnega. Zavedati pa se moraš tudi, da boš morala na trg vstopiti s posebno ponudbo, ki bo pritegnila kupce, ki so trenutno zvesti konkurenci.

Jasni cilji

Določi jasne cilje in preveri, do kolikšne mere so sploh uresničljivi, ter naredi načrt, kako in v kakšnem časovnem obdobju jih nameravaš uresničiti.

Ovire na poti

Ne pozabi na pasti, s katerimi se lahko na svoji poslovni poti srečaš – predvidevanje le-teh te lahko reši pred bankrotom.

Morebitna pomoč

Določi tudi, koliko ljudi boš vključila v svoj posel in preveri, če imajo te osebe res pravo znanje za opravljanje določenih del.

Finance pod kontrolo

Ko imaš na listu zapisane vse te točke, se loti finančnih preračunov. Naredi načrt vseh stroškov, s katerimi se boš srečala na začetku in koliko sredstev boš mesečno porabila za poslovanje podjetja. Ne pozabi na rezervni sklad, v primeru, da v poslu pride do nepredvidenih stroškov. Poleg stroškov moraš določiti tudi predvidene minimalne prihodke in dobičke, ki jih boš lahko vlagala v nadaljnji razvoj svojega posla.

Več informacij

Najbolje je, da pri izdelavi poslovnega načrta poiščeš strokovno literaturo ali pripraviš poslovni načrt s pomočjo podjetniškega strokovnjaka – v pomoč ti je lahko spletna stran www.data.si, na kateri najdeš celovito podporo za zagon podjetja.