Kaj se dogaja pred zaposlitvijo?

Če si končala šolanje in si želiš biti kandidatka za zaposlitev, pa ne veš, kaj vse te še čaka … Preberi, kako poteka postopek zaposlitve.

6. 7. 2007

Postopek zaposlitve poteka takole:

1. Najprej moraš poiskati zaposlitveni oglas, pri čemer glej na to, da bo tvoje področje znanja ustrezalo razpisu in boš hkrati izpolnjevala večino zahtevanih pogojev.

2. Ko najdeš primerno razpisano delovno mesto, moraš na sedež podjetja poslati pisno prijavo, v kateri navedi:

  • razlog, zakaj si se odločila prijaviti za to delovno mesto,
  • kratko osebno predstavitev,
  • argumente, zakaj se ti zdi, da si primerna za ravno to delovno mesto.
Kot prilogo dodaj strukturiran življenjepis, v katerem na kratko navedi samo dejstva!

3. Če bo tvoja prošnja ugodila zahtevam, boš pisno ali ustno poklicana na prvi razgovor. Preden se tja odpraviš, se dobro pozanimaj o podjetju, predvsem o področju njihovega dela.

4. Na prvem razgovoru ne pozabi, da je zelo pomemben prvi vtis, zato bodi urejena, nikakor naj ne bodo na tebi izzivalna oblačila živih barv ali vpadljiva ličila.

Bodi pripravljena na vprašanja o tvojem znanju, izkušnjah in sposobnostih. Če je med pogoji navedeno aktivno znanje tujega jezika, bodi prepričana, da boš morala spregovoriti nekaj besed.

Pripravi se tudi na podobna vprašanja kot so:

  • Kaj in kako bi si želela delati v podjetju?
  • Kako bi s svojim znanjem lahko pripomogla k večji uspešnosti podjetja?
  • Kako bi se lotila določene naloge ali reševanja nastale težave – navedba konkretne situacije, za katero boš morala v trenutku najti pravo rešitev! Poleg tega te lahko doleti psihološki test ali test posebnih zahtevanih znanj – od dela z računalnikom do razgovora po telefonu … Če je kandidatov za razpisano delovno mesto veliko, teste lahko opraviš tudi kasneje, med drugim razgovorom, na katerega se boš uvrstila kot kandidatka ožjega izbora, seveda če se boš na prvem razgovoru dobro odrezala.

5. Pred podpisom pogodbe te čaka še en pogovor, ki je zelo podoben pogajanjem. Da, ker boš sprejela delovno mesto, imaš vso pravico, da se že na začetku pogajaš – za urejeno delovno mesto, za dodatne ugodnosti – službeni telefon, računalnik ali vozilo, lahko si že na začetku zagotoviš višjo plačo po določenem času, ko se boš izkazala … Preden podpišeš pogodbo, si zagotovi tudi dobre pogoje dela, na papirju pa naj bodo natančno opisane tvoje delovne obveznosti, odgovornost, ki jo boš sprejela na svoja ramena, trajanje dopusta …

6. Podpis pogodbe je končen korak, a preden boš dala svoj avtogram, večkrat preberi zapisano in če česa ne veš ali razumeš – vprašaj! Če je potrebno, se obrni na odvetnika, ki ti bo znal svetovati, kaj je najboljše zate in kdaj se v določenih členih skrivajo pasti, ki ti lahko nekoč v prihodnje škodijo!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri