Kaj moraš vedeti o deloholizmu?

Prav priročno je, če zadolžitve končaš v pravem času, težava pa se pojavi, ko izgubiš občutek za svoj prosti čas, pozabiš nase in postaneš odvisna od službenih zadolžitev …

19. 4. 2007

V življenju je zelo pomembno, da nameniš pozornost tudi drugim stvarem. Služba je pomembna, saj z njo služiš vsakdanji kruh, ni pa najbolj pomembna stvar v življenju. Tvoj čas je dragocen, zato nikar ne zanemari svojega zasebnega življenja, partnerja, družine, prijateljev, konjičkov in potovanj ter tistih malih razvad, ki ti polepšajo življenje …

Delo vodi v izčrpanost

Opraviti delo v določenem času, pomeni imeti tudi dovolj prostega časa za uživanje. Vsakdo namreč potrebuje čas za sproščanje. Če si ga ne boš privoščila, boš na koncu postala izčrpana.

Slaba produktivnost

Delo deloholika je v nasprotju z splošnim mišljenjem slabo produktivno, saj se telo in misli izčrpajo in izgorijo, deloholik pa kljub temu še kar dela in dela pozno v noč!

Katero možnost boš izbrala?

Če te ob koncu napornega delovnega dne čaka še ena težka zadolžitev, imaš dve možnosti:

Možnost 1

Lahko delaš nadure in opravljaš morda delo, ki bi si ga morali razdeliti vsi v pisarni, medtem ko se ostali sproščajo v svojem domačem okolju. V tem primeru moraš sporočiti svojim domačim, da te še nekaj časa ne bo domov ali pa celo odpovedati večerno srečanje.

Dejstvo: Ker si od celodnevnega dela že utrujena, boš delo opravila slabše in zanj porabila veliko več časa. Naslednji dan pa boš še bolj utrujena.

Možnost 2

Lahko si delo na hitro ogledaš in oceniš, koliko časa boš zanj potrebovala, nato pa pozabi na vse zadolžitve in pojdi domov, tako kot vsi tvoji sodelavci. Uživaj čas z družino, partnerjem ali prijatelji … Zvečer odidi spat kakšno uro prej in se zjutraj zbudi polna novih moči, pojej zajtrk, se osveži pod tušem in odidi na delo malce prej, da se boš lahko takoj lotila dela, ki ti je ostalo od včeraj.

Dejstvo: Ker boš spočita, bo delo opravljeno učinkovito, hitro in kakovostno.

Poskusi in spoznala boš, da tvoji možgani niso stroj, zato jim privošči zmernost – poleg napornega dela tudi malce prostega časa …

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri