Je prijateljica lahko tudi dobra sodelavka?

Sliši se kot pravljica do konca dni: s svojo prijateljico ali prijateljem bi ustvarjala tudi svoj delovni čas in se tako dobro, kot se počutiš v prijateljstvu, počutila tudi v poslu. Je to sploh možno?

22. 2. 2007

Tanja, 28, in Breda, 31, sta se spoznali na fakulteti za prevajanje. Dobro sta se razumeli, prijateljstvo je bilo po Tanjinem mnenju globoko in zaupno, prav tako pa tudi drugačno od vseh drugih in tudi zato posebej dragoceno. Poleg tega, da sta lahko klepetali o vsem mogočem, se ji je zdelo pomembno, da imata skupna zanimanja tudi na poklicnem področju, kar ju je še bolj združevalo.

Prijateljstvo ali utvara

Vsaj tako je mislila Tanja, a žal se je pozneje izkazalo, da so bile to predvsem njene želje in utvare o resničnem prijateljstvu. Tudi sicer ni Tanja nikoli podvomila o Bredi in za njene besede ter dejanja je vedno našla pravo razlago. To, da je imela Breda vedno preveč dela, sama pa je le tu in tam dobila kakšen prevod, se ji je zdelo pravzaprav pravično, kajti ona ima vendar redno službo, Breda pa živi le od prevajanja. Pa tudi zato, ker Breda nima lastnega avta, živi v najemniškem stanovanju, nima fanta ...

Enkrat pa je tudi Tanja dobila svojo veliko priložnost: zajeten prevod s področja, s katerim se je ukvarjala v službi in ga je zato dobro poznala, so ji ponudili prav v tisti prevajalski agenciji, s katero je Breda redno sodelovala. Bila je vesela, polna zagona, da bo pokazala, kaj vse zmore in zna. In seveda je bila hvaležna tudi Bredi, za katero je menila, da jo je gotovo omenila pri svojih sodelavcih.

Denar je sveta vladar

Zgodba se je žal končala bolj klavrno. Po pravočasno oddanem prevodu se z agencije niso oglasili kar tri tedne, pozneje pa trdili, da je bil prevod zanič in da ji ne bodo izplačali dogovorjenega honorarja v celoti, ker so ga dali drugim prevajalcem. Med drugim tudi Bredi.

Tanja se je odločila za zelo radikalno rešitev: poiskala je nasvet in pomoč pri svoji prijateljici pravnici, s katero sta dokazali, da je agencija svojemu naročniku poslala le oblikovno nekoliko izboljšan prevod Tanje, zaslužek pa želela dati le v svoj žep. No, ni jim uspelo, ker je Tanja dosegla poravnavo. Vedela je, da si je s tem zaprla pot za nadaljnje sodelovanje, toda bolj kot to jo je bolelo obnašanje Brede. Ni mogla razumeti, kako jo je lahko za borih nekaj deset tolarskih tisočakov tako izdala.

Danes nista več prijateljici in kljub temu, da živita v istem mestu, se nikoli več ne srečata.

Skupno odraščanje

Tudi Andrej, 26, in Tomaž, 27, sta se spoznala na fakulteti. Združevalo ju je zanimanje za računalništvo in seveda za šport in ženske. Skupaj sta se učila in opravljala izpite. Skupaj sta naredila tudi prve korake v poslovni svet. Oba sta si močno želela v tem svetu uspeti in sta zato tudi trdo garala. Skupaj sta se pridružila računalniškemu podjetju, kjer sta prav kmalu postala nepogrešljiva člena in zelo cenjena sodelavca. Ni pa ju družilo samo delo, Tomaž je bil za Andreja najboljši prijatelj. Skupaj sta praznovala vse rojstne dneve, nova leta, skupaj preživela vse dopuste in potovanja. Bila sta tako rekoč nerazdružljiva.

Različne poti

Kaj je bilo tisto, kar je Andreja v nekem trenutku spodbudilo, da je o njunem prijateljstvu in poslovnem sodelovanju začel razmišljati drugače, Andrej ne zna natančno povedati. A bolj ko je razmišljal in analiziral, natančneje je opazoval njun odnos, bolj je ugotavljal, da Tomaž ni pravi, iskren prijatelj, ampak predvsem dober preračunljivec. Odlično je namreč znal izkoristiti Andrejeve slabosti v svojo korist in mu vedno ob pravem trenutku naložiti zadostno količino slabih občutkov, da je Andrej plesal v njegovem ritmu.

Andrej ni mogel verjeti, ko je na lastne oči in ušesa slišal in videl, kako mu je Tomaž pri poslovnih partnerjih, pa tudi pri njunem šefu, zapičil nož v hrbet samo zato, ker je na ta način zase pridobil več koristi. Bila je samo kapljica čez rob, ko si je pri šefu izboril lastno pisarno na račun tega, da se je Andrej stiskal z drugimi sodelavci v manjši pisarni. Andrej se je odločil, da svojo poklicno pot nadaljuje sam.

Danes nista več prijatelja, še vedno pa sodelujeta poslovno. A nič več tako prisr­čno in navdušeno, kot včasih, ko se je zdelo, da sta večna, nepremagljiva dvojica.

Ne Tanja ne Andrej nista uspela združiti prijateljstva s poslom. Zaradi slabe izkušnje se morda nikoli več ne bosta upala podati v te vode in se držita pravila, da ne mešata koristnega s prijetnim. Takšna odločitev je vsekakor varnejša. S tem pa seveda izgubita možnost, da bi kdaj dobila najboljše iz obeh svetov: prijatelja v življenju in prijatelja za pogajalsko mizo.

Položi vse karte na mizo

Kaj torej storiti za uresničitev svojih sanj, da bi s prijateljico ustvarjala posel? Izkušnja Tanje in Andreja nas uči, da moramo svoje prijatelje izbrati skrbno. Za resnično prijateljstvo ni preproste definicije, vsekakor pa je prijateljica oseba, ob kateri se v lastni koži dobro počutiš. Najpomembneje pa je, da prijateljstvu vlada iskrenost. In to velja tudi v primeru, da naš prijatelj postane naš poslovni partner. Morda so čisti računi tu še pomembnejši, glede na to, da ne tvegaš le osebnega odnosa, pač pa tudi svoje poklicno življenje.

Za dober začetek novega odnosa je torej nujno, da se s prijateljico pravočasno pomenita o pričakovanjih, ciljih in načrtih. Pa ne s figo v žepu.

Različni talenti se dobro dopolnjujejo

Medosebno zaupanje in razumevanje je ključnega pomena, vsekakor pa ni modro, da za poslovno partnerico izbereš nekoga samo zato, ker je tvoja prijateljica. Za uspešno poslovno zvezo s prijateljico torej ni pomembna le kemija na osebnem nivoju. Preden se odločita za tak korak, se pošteno in iskreno pogovorita o vajinih znanjih, sposobnostih in izkušnjah in razmislita, ali so prav te vajine lastnosti tiste, ki jih za skupen uspešen posel potrebujeta. Idealno je, da se razlikujeta po svojih sposobnostih in talentih, kajti tako se bosta lahko odlično dopolnjevali, hkrati pa druga ob drugi rasli in napredovali.

Spori so zato, da jih rešujemo

Ne glede na to, kako resno se bosta lotili priprav na poslovno sodelovanje, vedno obstaja možnost, da se vajini mnenji razlikujeta. To je lahko zelo dobro, saj različna mnenja lahko porajajo nove, boljše zamisli, seveda pa lahko vodijo tudi v spore, ki se nikoli ne zgladijo. Temu se lahko izogneta: v takšnih primerih naj zavlada razum, namesto da bi vaju vodila razgreta čustva, predvsem pa imejta v mislih vajin skupni cilj. Cilj poslovnega uspeha naj vaju spodbudi, da nesporazume prijazno razrešita in poiščeta načine za drugačno, plodnejše ravnanje in razmišljanje.

Prijateljica nam je lahko v oporo

Kdo nas lahko bolje razume kot tisti, ki sam doživlja podobno in ima enake težave kot mi? Takšna opora je še posebej dobrodošla, če razmišljaš o lastnem poslu. Ne glede na to, da se težave pojavijo v vsaki službi ali pri projektu, je lasten posel izziv s številnimi tveganji in gotovo je lažje, da je ob tebi nekdo, ki ti je ljub, te pozna in razume.

Seveda je pomembno, da znamo ločevati med osebnimi in poslovnimi težavami, vendar je prav sproščujoče, če veš, da je tvoj poslovni partner nekdo, ki bo dobro razumel tudi to, da imaš osebne težave. Tako se lahko s svojo prijateljico pogovoriš in začneš delovni dan z novo energijo, kar prav gotovo pozitivno vpliva na posel. In obratno: skupni poslovni cilj lahko veliko doprinese tudi k poglobitvi vajinega prijateljskega odnosa.

Če posel ne uspe

Ne glede na to, kako močno upoštevaš nasvete ter jih uresničuješ v poslovnem življenju s svojo prijateljico, se lahko zgodi, da sta v poslu neuspešni. Poleg iskrenega in trdnega prijateljsko-poslovnega odnosa na uspeh v poslovnem svetu vpliva še mnogo dejavnikov, na katere pa včasih nimamo nikakršnega vpliva. Zaradi tega si vajinega neuspeha ne smeta preveč gnati k srcu – sprejmi ga kot novo življenjsko izkušnjo, ki naj te nauči, kako ravnati v prihodnje in sprejemati prave odločitve.

Vendar pozor: preprečita, da bi vajin poslovni neuspeh slabo vplival na vajino prijateljsko zvezo. Kajti večina bi se verjetno strinjala, da je veliko lažje skleniti dober posel kot ustvariti dobro prijateljstvo.

5 zapovedi prijateljev v skupnem poslu

  • Strogo ločuj osebne in poslovne težave, prijatelju v stiski pa vedno pomagaj.
  • Prijateljstva se ne odtrga z drevesa ali kupi v trgovini. Skrbno ga neguj, da bo zdrav temelj poslovnega partnerstva.
  • Naj te zavist ne ovira v prijateljsko-poslovnem odnosu. Naj bo raje opomnik, da se različne sposobnosti v poslu odlično dopolnjujejo.
  • Mora biti tvoja beseda res vedno zadnja? Včasih je modro nekoliko popustiti. Morda se naučiš kaj novega, hkrati pa poiščeš ustvarjalne rešitve, koristne za vse.
  • Posel je igra, a ne umazana. Še posebno ne, če je na drugi strani pogajalske mize tvoja prijateljica.

Veronika Strgar Debeljak