Je brezplačna pravna pomoč res brezplačna?

Brezplačna pravna pomoč je oblika zagotavljanja pravice do sodnega varstva tudi za socialno ogrožene, ki je urejena z Zakonom o brezplačni pravni pomoči.

11. 1. 2013

Obsega plačilo odvetnika ali stroškov sodnega postopka (predujem za izvedence, stečaj, varščino za stroške izvršitelja ipd).

Res tako brezplačna?

Vendar brezplačna pravna pomoč niti ni tako 'brezplačna', kot se zdi, če bi sklepali po njenem imenu in če pustimo ob strani, da država to tudi financira.

Naročnik (država) ima kar nekaj zakonskih možnosti, da zahteva od prosilca vračilo izplačanih stroškov, in sicer v primeru neupravičene odobritve, spremenjenih okoliščin, neupravičeno odobrene brezplačne pravne pomoči.

Določene izjeme veljajo le za preživnino in določene vrst odškodnin.

Država sicer izplača stroške, nastale do trenutka prenehanja pravice do brezplačne pravne pomoči, vendar prosilca izterja za izplačane zneske.

Država (okrožno sodišče) lahko zaradi dejstva, da prosilec ni razkril vseh podatkov (npr. zamolčal delnice), relevantnih za odločanje o odobritvi brezplačne pravne pomoči, zahteva vračilo od prosilca. V tem primeru je bilo namreč prošnji neupravičeno ugodeno.

Če se (v obdobju štirih let) prosilec zaposli, pridobi premoženje ali se kako drugače spremenijo njegove premoženjsko - dohodkovne okoliščine tako, da se ne šteje več za ogroženega, država v večini primerov od prosilca zahteva povračilo zaradi spremenjenih okoliščin. To se zgodi v primeru uspele tožbe za odškodnino, saj je z odškodnino prosilec pridobil premoženje. Drug primer predstavlja primer razdružitve skupnega premoženja zakoncev, ko en zakonec pridobi pravico izključno razpolagati s skupnim premoženjem (npr. stanovanjem).

Če je prosilcu zaradi kratkega roka (npr. pritožbeni rok osem dni) bila za posamezno procesno dejanje (npr. pritožbo) odobrena nujna brezplačna pravna pomoč, pa se pozneje izkaže, da ni bila utemeljena, ker ne izpolnjuje premoženjsko - dohodkovnih kriterijev, se mora pomoč vrniti kot neupravičeno odobrena nujna brezplačna pravna pomoč.

Kako se brezplačna pravna pomoč vrne?

Vrne se v denarju, na podlagi odločbe, bodisi prostovoljno v enkratnem znesku bodisi po obrokih (načeloma brezobrestno).

Če prosilec vračila ne želi vrniti, pa državno pravobranilstvo vloži izvršbo zoper prosilca, za znesek pomoči, zamudne obresti in stroške izvršbe.

Brezplačna pravna pomoč je torej brezplačna le za najbolj socialno ogrožene, za druge pa je bližje 'brezobrestnemu posojilu za pravno pomoč'.

Za vsak primer torej (pred vložitvijo prošnje) vprašaj pristojno službo za brezplačno pravno pomoč okrožnega sodišča (po vašem stalnem/začasnem prebivališču) ali odvetnika o posledicah in kriterijih odobritve vloge za brezplačno pravno pomoč.

Povzeto po posebni kolumni revije Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri