Javni nastop? Mala malca!

Anja Križnik Tomažin, trenerka jav­nega nastopanja in komunikacijski coach, nam je zaupala, kako lahko kot govorka zablestiš in prepričaš.

Javni nastop? Mala malca! (foto: profimedia, osebni arhiv) profimedia, osebni arhiv
4. 10. 2013

Velikokrat dobim vprašanje, ali imam pri nastopih še tremo. Seveda, in tudi potrebujem jo. Zaradi treme sem boljša, pozornejša, bolj osredotočena in bolj pripravljena. Kadarkoli nisem imela treme, sem delala brezvezne napake, nisem imela dovolj energije in nisem pustila najboljšega vtisa.

Fokus

Med nastopom ne smeš pustiti nobeni drugi misli, da se prikrade v možgane, kajti takrat se ti poruši energija, izgubiš rdečo nit, predvsem pa te druge misli zmotijo. Ko govoriš, mora biti tvoj fokus samo na vsebini sporočila in vsaki drugi misli moraš reči ne. Recimo: joj, roke se mi tresejo – stop – ne bom razmišljala o tem – fokus. Srce mi razbija – stop – ne bom mislila o tem – fokus.

Vizualiziraj

Vse si predstavljaj vnaprej, v mislih imej začetek, od prvega koraka naprej, ki ga boš storila. Ko boš večkrat vizualizirala svoj nastop, govor ali predstavitev, ti bo šlo kot po maslu.

Vaja, vaja, vaja

Samo amater in začetnik si upata stopiti na oder brez priprav. Šele ko boš zares dobro pripravljena, boš delala čudeže, ljudje te bodo poslušali in čakali na vsako tvojo besedo, razmišljali bodo o teh besedah, se s tabo smejali in hoteli še, ti pa se boš zato počutila odlično in začela uživati. In tu se zgodi napredek.

Uživaj

Šele ko si to priznaš in ugotoviš, da je nastop en sam užitek, napreduješ. Komu ni všeč, da nekaj dobro in kakovostno pove, da briljira na odru, da vidi, kako pri poslušalcih to spodbudi neko čustvo, ko so res njegovi in srkajo informacije, ki jim jih podaja? Šele ko se ljudem zapišeš v čustveni spomin, si naredila svoje.

Interpretiraj

Kako pa lahko to narediš? Tako, da verjameš vase, da verjameš v zgodbo ali podatke, ki jih predstavljaš. Da svoje besedilo doživljaš z vso svojo bitjo, jo vizualiziraš in čutiš, samo tako jo bodo videli in čutili tvoji poslušalci.

Dolgočasnosti se izogibaj

Vse preveč ljudi meni, da morajo na odru zavzeti vlogo govorca, in ob tem postanejo dolgočasni. Svetujem ti, da bodi ti le ti, uživaj in stopi iz povprečja ter neke namišljene korektnosti govorca.

Nameni si spodbudne besede

Ne slepi se, da si v redu, treme ne poskušaj pomesti pod predpražnik. Par minut pred začetkom stopi nekam, kjer si sama, in tremo zbezaj iz svojega telesa, naj naraste do konca, pusti, da ti srčni utrip poskoči do neba, naj te postane strah za trenutek in v tem trenutku zberi svoje misli, globoko vdihni in izdihni ter se popolnoma umiri in s svojimi mislimi umiri srčni utrip, ob tem si reci – vse je v redu, tole bo takoj minilo – in res mine.

Tako, zdaj si umirjena in tremo si obvladala, najpomembnejše, tik preden stopiš pred občinstvo, pa je, da si rečeš – zmagala bom, urejena sem, pripravljena sem in vem, kaj želim – navdušiti. In naredi prvi korak. Pa srečno.

Pripravila: Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri