JA in NE, dve najpomembnejši besedi

Si preveč prestrašena, da bi rekla JA stvarem, ki se jih bojiš, ali NE stvarem, ki te dolgočasijo? Čas je, da prevzameš nadzor ...

5. 7. 2013

Uradno je nemogoče delovati brez teh dveh majcenih besed, ja in ne (poskusi zdržati dve minuti in boš videla) – zakaj torej ne premoreš poguma, da bi ju pravilno uporabljala takrat, ko je treba? To je zaradi vsega, kar pomenita v družbenih okoliščinah – gre za majhni besedi z velikim pomenom. Zato je ključnega pomena obvladati, kako, kdaj in zakaj ju uporabiti pravilno ...

Ko ti bo težko reči ne, se spomni na to, da s to majhno besedico lahko močno škoduješ svojemu zdravju:

  • strokovnjaki namreč  opozarjajo, da imajo ljudje, ki se bojijo izgovoriti besedo ne, veliko več možnosti, da bodo trpeli zaradi visoke ravni stresa, jeze, agresivnosti in vseh vrst bolezni, saj si bodo s tem oslabili tudi delovanje svojega imunskega sistema.

Nauči se reči JA

Do svojega tretjega leta je otrok slišal besedo 'ne' več kot 20.000-krat. Ali se spomniš, kako si se počutila, ko si zadnjič premišljevala o nečem, česar si se bala? Verjetno si premišljevala o tem, kaj bi lahko šlo narobe.

Strah pred neznanim nam preprečuje, da bi rekli ja. Pušča nas izpostavljene okoliš­činam, na katere nismo pripravljeni, in zato tudi možnemu neuspehu. Vendar smo zaradi tega lahko prikrajšani za vse dobre stvari, ki nam jih prinese beseda ja.

Z nejem tako lahko rečemo ja neuspehu, še preden smo sploh poskusili. Poglej, kako lahko vpelješ ja v svoje življenje ...

1 Odloči se v hipu

Reci ja in vse drugo ugotovi pozneje. Polovica zaskrbljenosti zaradi sprejemanja izziva ali povabila izvira iz pretiranega premišljevanja o tem. Preženi strah in sprejmi ponudbo. Ne nalagaj si pritiska, da moraš biti neverjetno dobra v tem, le poženi se v zadevo. Možne posledice so le redko tako slabe, kot si predstavljaš.

2 Predstavljaj si vzhičenost

Če priložnostim rečeš ne, se lahko počutiš kriva in potrta, ker si zaloputnila vrata svojim ambicijam. Če rečeš ja, je to navdušujoče, tudi če se ne izteče tako, kot si načrtovala. Predstavljaj si tisti višek – nič zares dobrega ne pride z umikanjem.

3 Začni z majhnim

Morda se raje še ne prijavi na tisti bungee skok. Če odgovoriš z ja na prav vse, lahko ostaneš izčrpana in zmedena, zato bodi izbirčna. Osredotoči se na to, kar si želiš, in reci ja manjšim priložnostim, ki so povezane s tem.

4 Preboli neuspeh

Ljudje se bojijo, da jim bo spod­letelo, toda šele takrat ko doživimo neuspeh, vidimo, da ni bilo tako hudo in da smo preživeli. Včasih najboljši načrti potrebujejo nekaj poskusov, zato jim daj priložnost.

Nauči se reči NE

Ali si kdaj prebirala svoj dnevnik in se spraševala, zakaj si se odločila narediti toliko stvari, ki jih nisi želela? Težko se nam je postaviti zase, ker smo tako obremenjeni s krivdo. Na ženske krivda bolj vpliva, ker nas premaga želja po tem, da nas imajo vsi radi. Pogosto tudi prevečkrat kaj obljubimo. Če najprej skrbiš za potrebe drugih in šele potem pomisliš nase, to pomeni, da veliko tvegaš, da boš pod stresom, jezna, nezadovoljna in potrta – zato se nauči, kako poslati besedo 'ja' na drug planet, če je treba ...

1 Naj ne bo nič osebnega

Reci ja osebi, ne pa nalogi. To pomeni, da oseba, ki je sprejela slabe novice, ne bo prizadeta in ne bo zamerila. Uporabljaj besede, ki kažejo nate, kot je: "Tega ne bi rada naredila," ali "Ne bi se počutila v redu, če bi to delala." Takšne izjave je težje ovreči.

2 Priskrbi si nekaj časa

Če nas bodo ulovili nad prepadom, se bomo verjetno počutile bolj dolžne in pod pritiskom, da sprejmemo. Za razmislek si vzemi vsaj 10 minut, reci npr.: "Pravkar sem sredi nečesa, te lahko pokličem nazaj?"

3 Naj ti ne bo žal

Raziskave so pokazale, da se ženske veliko pogosteje opravičujejo kot moški. Ne odpravljaj se po tej poti. Namesto tega uporabi odločne fraze. Če ponujaš preveč izgovorov glede tega, zakaj ne moreš sprejeti, si s tem slabšaš položaj. Če se spet spuščaš v debato, daješ drugi osebi priložnost, da si premisli.

4 Prepričaj jih

Če so od tebe zahtevali, da narediš nekaj, česar si nisi želela, se moraš potruditi, da se bo tvoja zavrnitev slišala kot nekaj dobrega za vse. Ponudi predloge, kot je: "Mislim, da nisem najbolj primerna oseba za to nalogo, ali lahko kako drugače pomagam?" kar kaže na to, da si pripravljena pomagati drugače.

Besedilo: Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri