Izposoja med prijatelji: 'Mi posodiš dvajsetaka?'

Pri denarju se konča tudi prijateljstvo – ali pa se morda šele začne?

28. 8. 2011

Da bi se ne zgodilo prvo, bodi pozorna na naslednje ...

1. Izposojanje denarja: zaupanje ne zadošča

Gre za 10 ali tisoč evrov?

“Pozabila sem denarnico? Mi lahko morda posodiš 10 evrov?”

Če takšna prošnja ne pride ravno iz ust znane 'žicarke', je skoraj ne moreš odkloniti – denar boš gotovo dobila hitro nazaj. Večjih vsot pa ne bi smela posojati kar tako in najbolje bi bilo sestaviti pisni dogovor. Ne bo odveč niti notarska overitev, zlasti če gre za vsote, zaradi katerih bi te kasneje lahko bolela glava, če jih ne bi dobila vrnjenih.

Zaupanje je dobro, pisna pogodba pa še boljša

Ustni dogovori so sicer pravno gledano enako zavezujoči kot pisni. Pri težavah pa imaš vendarle na voljo dokument, ki sta ga podpisali obe stranki. Tam morajo biti navedeni datum, pogodbeni partner in vsota, razjasnjena pa morajo biti tudi morebitna sporna vprašanja:

Ali začnejo po datumu vrnitve teči obresti in kolikšne?

Kdaj in kako bo dolžnik vrnil denar?

Kaj, če dolžnik ne more odplačati dolga?

Je dolg zavarovan?

Za takšno vrsto pogodbe ni predpisane oblike, tako da si lahko pomagaš z vzorčnimi.

Ni denarja, ni prijateljstva

Psihologi svetujejo, da posodiš le toliko denarja, kot bi ga v skrajni sili tudi podarila.

Potem tudi ni velike drame, če odplačevanje dolga traja dlje časa. Toda če te jezi, da si recimo prijateljica privošči druge stvari, namesto da bi poravnala svoje dolgove, ji to tudi povej, še preden se vse skupaj zaostri.

2. Posojanje predmetov: kdo plača v primeru škode?

Izposojena igralna konzola se je pokvarila. Kaj zdaj?

Prijatelji imajo igralno konzolo, ki jo brez težav posodijo čez vikend. In če se pokvari, škodo plača obvezno zavarovanje, ali ne? Ne, na žalost ne. Pri večini polic so izposojeni in najeti predmeti izvzeti iz zavarovanja.

Za nekaj evrov več

Se torej za tovrstne zadeve ne moreš zavarovati? Seveda se lahko. Natančno preglej svojo škodno polico. Praviloma se da zavarovanje brez večjih težav razširiti tudi na izposojene predmete. To bi kar svetovali – poleg tega so dodatni stroški res nizki. Preden pa si izposodiš kaj dragega, najprej preglej svojo zavarovalno polico.

Zlizane gume so določene v 'pogodbi'

V pravniškem jeziku velja: spremembe ali poslabšanja stanja izposojenih predmetov, ki nastanejo po pogodbeno določeni uporabi, izposojevalcu ni treba nadomeščati. Po slovensko: če si izposodiš kolo in se z njimi popeljete čez Alpe, ti ob vrnitvi ni treba kupiti novih gum.

Kako se izposojajo stvari

- in kako jih dobivaš nazaj

Za vedno

Kdo že ima zdaj prvi del Harryja Potterja? Pogosto izposojamo knjige, CD-je ali DVD-je in na koncu več niti ne vemo, komu.

Da bi se temu izognila, zadostuje že seznam, na katerega si zapišeš, komu si kaj posodila in kdaj. Tudi če si kaj izposodiš, si zapiši ali pa si vnesi zabeležko v mobilnik, kdaj moraš predmet vrniti.

“To je moje!”

Izposojevalcem lahko 'pomagaš' tudi tako, da predmet, ki ga posojaš, ustrezno označiš. Nalepka ali pa tudi oseben knjižni žig jasno sporočata:

“To je moje in rada bi, da stvar tudi dobim nazaj.”

Previdno povprašaj

Neprijetno je, kadar moramo iskati lastne reči. Pogosto pomaga laž v sili, na primer:

“Ali si že prebrala mojo knjigo? Moja sestra bi jo zdaj namreč tudi rada …”

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri