Izpitno obdobje

Približuje se januarsko izpitno obdobje in da boš pri opravljanju izpitov uspešna, ti Cosmo ponuja nekaj preprostih trikov.

9. 1. 2008

Verjetno že zdaj obžaluješ, da se učne snovi nisi naučila sproti? No, zdaj veš za naprej, da se boš za naslednje izpitno obdobje učila sproti. Da pa boš kljub pretekli napaki uspešna pri opravljanju izpitov, si …

1. … pospravi sobo

Pisalno mizo skupaj s policami moraš imeti za nemoteno učenje popolnoma pospravljeno, prav tako posteljo. Med učenjem namreč opaziš vse moteče dejavnike, če je učna snov manj zanimiva. Da se ti ne bo to poznalo na izpitu, na mizi pusti le pisala in beležko.

2. … uredi zapiske

Preden se začneš zares učiti, si uredi zapiske. S pomočjo podčrtovanja loči pomembno snov od manj pomembne. Z rdečo barvo si označi najpomembnejše stvari in jih zadnji dan pred izpitom še enkrat ponovi.

3. … privošči dovolj tekočine

Namesto, da se med učenjem nalivaš s kavo, si privošči zeleni čaj, ki je veliko bolj zdrav za tvoje telo. Ne pozabi na vnos zadostne količine tekočine – na tvoji pisalni mizi naj bo vedno kozarec vode.

4. … priskrbi dovolj svetlobe

Da tvoje oči ne bodo trpele, poskrbi za zadostno količino svetlobe, saj so januarski dnevi lahko tudi zelo turobni in mračni.

5. … napiši urnik

Da ti ne bo zmanjkalo časa, si organiziraj dan s pomočjo urnika. Določi, kdaj je čas za:

  • Učenje in vmesne premore, v času katerih lahko malce razbremeniš možgane.
  • Hrano – oblikuj si pet zdravih obrokov: zajtrk, malico, kosilo, malico in večerjo.
  • Razgibavanje – po napornem sedenju razmigaj telo z razteznimi vajami.
  • Daljši premor – potrebuješ ga za popoldansko sproščanje, da boš lahko proti večeru nadaljevala s študijem.
  • Druženje s prijateljicami – slednje naj bo kot nagrada, da si se držala urnika.