Izognite se delovnim boleznim

Zdi se kot slaba šala, ampak na žalost je dejstvo, da lahko zaradi dela zbolimo, povsem resnično. Ob upoštevanju nekaterih nasvetov pa se lahko težavam povsem izognemo ali pa jih precej olajšamo.

28. 8. 2003

Motnje vida

Približno 75 % ljudi, ki pri svojem delu uporabljajo računalnik, ima težave z očmi. Oko, ki je osredotočeno na podobo na ekranu, utripa redkeje in se zato razdraži. Negativne posledice ima tudi nepravilna osvetlitev delovnega prostora, saj na ekranu povzroča odseve, ki škodujejo vidu.

Najpogosteje prizadene ljudi, ki delajo z računalniki, od arhitektov pa do poslovodij v trgovini.

Znaki za preplah: vnete oči, občutek napetosti in težke veke, srbečica, zaspanost, glavobol, vrtoglavica, zamegljen pogled, pomanjkanje koncentracije in kratkovidnost.

Rešitev težave:

 • Razdalja med ekranom in uporabnikom mora biti približno 70 cm.
 • Za zmanjšanje slepljenja namestite protiodsevne filtre in zavese, s katerimi boste lahko uravnavale naravno svetlobo.
 • Varujte se kontrastov. Če imate možnost, za delovni prostor izberite svetle barve in mat odtenke.
 • Vsakih 10 minut se odmaknite od ekrana in si oči spočijte na ravni in oddaljeni površini, ki naj bo, če je le mogoče, zelene barve.
 • Sprostite tilnik in hrbet ter poskušajte mežikati čim pogosteje.

Stres

Veliko ljudi meni, da stres, ki ga povzročajo preobilica dela, kopičenje delovnih funkcij, psihično kaznovanje, tekmovalnost in pomanjkanje odgovornosti, resno ogroža zdravje.

Najpogosteje prizadene … na vrhu lestvice niso direktorji in poslovneži, temveč policisti, zdravstveno osebje, profesorji, natakarji, vozniki javnega prevoza in računalnikarji .

Znaki za preplah: želodčne in črevesne težave, povišan utrip, nespečnost, izčrpanost, razdražljivost, pomanjkanje koncentracije, tesnoba, hitro menjavanje razpoloženja …

Rešitev težave:

 • Sprostite se. Ukvarjajte se z aktivnostmi, ki vas fizično in psihično prenovijo: počitnice, zabavne aktivnosti, tehnike sproščanja.
 • Ukvarjajte se s športom. Telesna aktivnost (hoja, plavanje, pa tudi pospravljanje) nam povrne moči in nas poživi.
 • Bodite odločne in naučite se reči ne.
 • Razvrstite svoje dolžnosti in pričakovanja glede na pomembnost, pri tem pa poskušajte ostati realistične.
 • Pogovarjajte se o svojih čustvih.

Bolečine v hrbtenici

Težave s hrbtenico so na prvem mestu povzročiteljev bolečin pri odraslih, so pa tudi eden najpogostejših vzrokov za bolniško odsotnost z delovnega mesta; glavna krivca za tovrstne težave sta nepravilna drža in neprimerna oprema delovnega prostora.

Najpogosteje prizadene … voznike, novinarje, šivilje, uradnike oziroma kar 60 odstotkov ljudi, ki večino delovnega časa presedijo.

Znaki za preplah: na žalost je prvo znamenje bolečina. Takoj ko se pojavi, je treba obiskati zdravnika. Najpogosteje se bolečine pojavijo v predelu tilnika in križa.

Rešitev težave:

 • Sedite z dvignjeno glavo in ravnim hrbtom; računalniški ekran ali papirji naj bodo v višini oči (če je potrebno, uporabljajte podstavek); komolci morajo biti v pravokotnem položaju glede na trup, še boljše pa je, da so skrčeni; noge morajo biti privzdignjene, zato uporabljajte podstavek (enako učinkovit bo tudi kupček telefonskih imenikov).
 • Vsakih 15 minut zamenjajte držo: vstanite in se sprehodite po pisarni.
 • Masaža nudi trenutno olajšanje, za trajno rešitev pa se je težave treba lotiti pri izvoru. To so iztezne mišice ob hrbtenici in vratu. Bolečin v hrbtenici se lahko znebimo le z redno vadbo in s krepitvijo mišic na omenjenih delih telesa, ki bodo utrdile hrbtenico. Pomagale vam bodo vaje v okvirju.

Težave s spanjem

Neobičajni urniki povzročajo menjavanje časa za spanje, to pa lahko povzroči bolezni in nesreče na delovnem mestu.

Najpogosteje prizadene … vse ljudi, ki delajo v nočnih izmenah.

Znaki za preplah: nezmožnost spanja, pa čeprav si ga želite, zaspanost med delovnim časom, utrujenost, pomanjkanje koncentracije, nepravilen srčni utrip … Tisti, ki delajo v izmenah, imajo 40 odstotkov več možnosti, da bodo zboleli za katero od kardiovalskularnih bolezni.

Rešitev težave:

 • Vestno se držite pravil, ki narekujejo to vrsto urnikov.
 • Držite se določene rutine, ukvarjajte se s športom, izvajajte tehnike sproščanja in štiri ure pred spanjem ne pijte poživljajočih pijač.

Naglušnost

Hrup zmanjšuje koncentracijo in je eden glavnih vzrokov za izgubo sluha: kar 40 odstotkov zaposlenih, ki so izpostavljeni glasnosti 90 decibelov ali več, bo imelo pri 65 letih resno okvarjen sluh ali pa bodo celo oglušeli.

Najpogosteje prizadene … gasilce, policiste, delavce v tovarnah in v gradbeništvu, vojake, glasbenike in uslužbence v pisarnah, saj hrup klimatskih naprav, faksa in telefona ravno tako škoduje sluhu.

Znaki za preplah: če morate zaradi hrupa povzdigniti glas, da bi vas en meter oddaljena oseba razumela, vam resno grozi okvara sluha. Če vas hrup ne moti več in menite, da ste se nanj navadile, ste verjetno že rahlo naglušne. Hrup povzroča tudi stres, utrujenost, zmanjšuje zmožnost reagiranja in komunikacije …

Rešitev težave:

 • Zaradi nadzora hrupa dobro preglejte vse aparate na delovnem mestu, ki oddajajo kakršen koli zvok in ga poskušajte znižati.
 • Delovni prostor opremite s tkaninami (zavesami, blazinami, preprogami …), pluto ali rastlinami, ker dobro zadušijo hrup.
 • Uporabljajte ušesne čepke ali slušalke.

Pljučne bolezni

Dolgotrajna izpostavljenost določenim dražljivim snovem (kemični izdelki, prah, različna vlakna …) lahko povzroči celo vrsto pljučnih bolezni.

Najpogosteje prizadene … nikakor ne le rudarjev, za pljučnimi boleznimi lahko zaradi slabih delovnih razmer zbolijo tudi mehaniki, tekstilni delavci, frizerke, biologi, mizarji in slikarji.

Znaki za preplah: kašelj, težave pri dihanju, bolečine v prsih, nepravilen ritem dihanja …

Rešitev težave:

 • Prenehajte kaditi, kajti tobak poslabša katero koli obolenje na pljučih.
 • Nosite zaščitno masko in čim manj časa preživite v bližini strupenih snovi.
 • Ob prvih simptomih obiščite zdravnika.
 • Konce tedna izkoristite za obisk podeželja ali parkov, bodite telesno aktivne.

Sindrom karpalnega kanala

Karpalni kanal je ozka in dolga odprtina, ki jo sestavljajo kosti in tkivo v zapestju. Sindrom povzroča bolečine v zapestnem sklepu in je ena najpogostejših delovnih bolezni. Kljub temu, da zdravje ni resno ogroženo, pa gre za zoprno nadlogo, ki jo je bolje pravočasno preprečiti.

Najpogosteje prizadene … zaposlene, ki pri delu veliko uporabljajo računalnik, blagajničarke, šivilje, glasbenike, mehanike … Pojavi se pri ljudeh, ki morajo pri svojem delu z roko ščipati, pritiskati ali prijemati stvari z upognjenim zapestjem.

Znaki za preplah: odrevenelost roke, zbadanje in mravljinci (predvsem ponoči), bolečine v zapestju, dlani, lakti; težave pri prijemanju predmetov.

Rešitev težave:

 • Uporabljajte ergonomično tipkovnico.
 • Večkrat na dan razmigajte prste in roko.
 • Če vas že boli, si pripravite ledene obkladke in pojdite k zdravniku.

Barvna terapija v pisarni

Izberite najprimernejšo barvo in z njo pobarvajte steno pisarne ali domače delovne sobe. Če to ni mogoče, naj bo želene barve kakšen kos pohištva ali druge opreme (plakat, zavesa, prt, preproga …).

 • Zelena: pomirja in spočije utrujene oči.
 • Rumena: pripomore k boljši in hitrejši koncentraciji. Spodbuja ustvarjalnost in odganja strahove, vpliva na pozitivno mišljenje.
 • Oranžna: v trenutku vas bo napolnila z energijo.
 • Modra: sprošča, zmanjšuje stres in spodbuja sposobnost razmišljanja. Modra barva olajšuje komuniciranje z okolico.

Vaje za lajšanje bolečin v hrbtenici

 • Prvi korak: stojte vzravnane, s pogledom, usmerjenim naravnost, in rahlo razširjenimi nogami. Roke, ne da bi jih pri tem dvignile ali skrčile, sklenite za hrbtom.

 • Drugi korak: ne da bi spremenile položaj, s še vedno rahlo razširjenimi nogami trup rahlo nagnite naprej, dokler ne bo glede na tla tvoril kota 90 stopinj.

 • Tretji korak: sklanjajte se, dokler glava ne bo v višini kolen. Dvignite roke nad glavo in jih pri tem ne pokrčite. V tem položaju ostanite 5 sekund, vajo pa ponovite desetkrat.

Urša Dolinšek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri