Izguba službe je lahko blagoslov

Ste ostale brez službe oziroma vam to v kratkem grozi?! Nenadna brezposelnost ni nujno katastrofa, lahko je izkušnja, ki vodi v novo, uspešnejše življenje. Na velike življenjske spremembe pa se je treba pripraviti, misel, da bo že kako, ne da bi pri tem vzele stvari v svoje roke, je najslabša.

24. 10. 2002

Nenadna brezposelnost je čedalje pogostejši pojav. Danes zaposlitev za vse življenje ne obstaja več – samo lani se je na zavodu za zaposlovanje zaradi brezposelnosti prijavilo 87.673 ljudi. Izguba dela s sabo prinese vrsto težav, kot so pomanjkanje denarja, brezvoljnost, depresija, pomanjkanje samozavesti, občutek nekoristnosti.

Strokovnjaki svetujejo, da negativno življenjsko izkušnjo spremenite v pozitivno. Avtor knjige Kaj storim, ko ostanem brez službe (Ara, 1995), dr. Tone Pačnik, pravi: “Zavedajte se, da niste izgubili dela samo vi, ampak da se to dogaja ljudem po vsem svetu in da bi morali biti na takšno preizkušnjo vsi pripravljeni. Življenjske spremembe so izziv, ki ga lahko pozitivno izkoristite. Izguba zaposlitve je morda prav za vas možnost za pot v boljše življenje.”

Pripravljene na šok

Se sprašujete: “Le kako naj se pripravim na nekaj takega, kot je izguba službe?” Črni oblaki oziroma dogodki, ki opozarjajo, da bodo v vašem podjetju odpuščali, se navado zbirajo dlje časa.

25-letna Manja pripoveduje: “Tri leta sem kot tajnica delala v manjšem podjetju, ko so se začele širiti govorice, da je prodaja naših izdelkov upadla. Govorice me niso vznemirile, saj je lastnik izgubo, ki je nastajala v podjetju, prikrival. Čez nekaj mesecev pa katastrofa – lastnik je objavil stečaj. Na to, da bom ostala brez službe, nisem bila pripravljena. Imela sem občutek, da je mojega življenja konec.”

Na kaj torej morate biti pozorne, da vas odpuščanje ne bo presenetilo? Raziskovalno delo začnite na zavodu za zaposlovanje, kamor delodajalci vsako leto oddajo napovedi o številu presežnih delavcev v podjetjih. Podatka, ali so presežki napovedani tudi v vašem podjetju, sicer ne boste dobile, izvedele pa boste, ali se odpuščanje obeta v vaši panogi. So vaše delovno področje črne napovedi obšle? Uf, kakšno olajšanje! Vendar pozor, ne počivajte križem rok, raziskovalno delo morate nadaljevati!

Črni oblaki se namreč lahko zgrnejo nad podjetjem, v katerem ste zaposlene. Seveda to ne pomeni, da boste vsak dan sumničavo opazovale vodilne in za vrati prisluškovale njihovim pogovorom, le svoj dar opazovanja koristno uporabite.

Ne prezrite opozoril

Torej, odprite oči in ušesa! Opazujte dogajanje v svojem delovnem okolju, predvsem pa bodite pozorne na dogodke, ki zanesljivo napovedujejo velike spremembe.

Na primer, če se vodilni čedalje pogosteje zbirajo za zaprtimi vrati, če manj komunicirajo s sodelavci, če nimajo časa zanje, če se jim vedno kam mudi, njihova pojasnila pa so čedalje bolj meglena – to so resna opozorila, da se v podjetju nekaj kuha. Navadno se že precej časa pred dnem, ko v podjetju prvi zaposleni izgubijo službo, širijo govorice, da so v proizvodnji ali prodaji problemi, da ni več delovnih pogodb, da ne bo denarja za plače itn.

Ko na delovnem mestu ne boste imele osnovnega materiala, ki ga potrebujete za delo, bo stvar že kritična. Zelo redko ostane prikrito negativno razpoloženje, ki nastane, ko se v podjetju pripravljajo spremembe. Modri menedžerji zgodaj in odkrito opozarjajo na probleme v svojem podjetju, vendar so ti le redki.

Naslednje znamenje, da gre s podjetjem navzdol, so spremenjeni odnosi med tesnimi sodelavci. Ti se lahko začnejo močneje povezovati tudi zunaj delovnega časa ali pa se zapirajo vase in čedalje manj govorijo tudi o tako vsakdanjih stvareh, kot sta vreme in promet.

Zakaj je pomembno, da opazujete dogajanje v podjetju, kjer ste zaposlene? Takšne informacije in sporočila vam bodo omogočile, da boste pravočasno spoznale, ali vam grozi odpust iz službe, v nasprotnem primeru bo spoznanje, da ste ob službo, šok.

Predstavljajte si, kako se boste počutile med zadnjim pogovorom z delodajalcem, če boste na to pripravljene, in kakšen pretres utegne biti nenadno in jasno sporočilo kadrovnika, da vas ne potrebujejo več. Zato realno in trezno ocenite vlogo, ki jo imate v podjetju, presodite vse namige in znamenja, ki kažejo na probleme in možnosti, da se podjetje obdrži ali potopi oziroma preoblikuje tako, da vaše delo ne bo več potrebno.

Izborite si svoje pravice

In ko delodajalec izreče mračne besede: “Odpustili vas bomo!”, ne planite v jok, jokale boste pozneje, zdaj je čas, da zberete moči in poskrbite zase. Premislite, kaj lahko v nastalih okoliščinah storite.

Z delodajalcem se poskusite dogovoriti, da odpoved malce ublaži, morda boste dosegle, da boste še nekaj tednov ali mesecev na plačilni listi. Ne pozabite zaprositi za pisno izjavo, da vas odpuščajo zaradi finančnih problemov podjetja oziroma zaradi preoblikovanja podjetja in ne zaradi vaših osebnostnih težav. Preverite, kakšne so vaše pravice in delodajalčeve dolžnosti v primeru odpuščanja, slednji namreč pogosto pozabljajo na zakonodajo.

Po besedah Sonje Robnik z urada za enake možnosti na brezplačno številko 080 12 13, kamor lahko pokličejo vsi, ki so bili prikrajšani za katero od pravic na podlagi svojega spola, vsak dan prejmejo do pet klicev. “Večina klicev je povezana prav s kršenjem delovnopravne zakonodaje. Veliko je primerov, ko se delavka vrne s porodniškega dopusta, pa ji delodajalec izroči sklep, da je tehnološki presežek, čeprav njeno delovno mesto še vedno obstaja.

Po veljavni zakonodaji lahko delodajalec tak sklep delavki vroči le, če je delovno mesto dejansko ukinjeno, ženska pa postane tehnološki presežek šele šest mesecev po vrnitvi na delovno mesto,” pravi Robnikova.

In dolžnosti delodajalca? Še preden vas delodajalec odpusti, vam mora vročiti poseben sklep, v katerem so navedeni razlogi za prenehanje zaposlitve, na katerega se lahko pritožite v petnajstih dneh. Če ste presežna delavka in ste v podjetju delali več kot dve leti, vam je delodajalec dolžan izplačati tudi odpravnino. Se sprašujete: “Kaj pa, če delodajalec odpravnine noče izplačati?”

V tem primeru pomoč najprej poiščite pri sindikalnem zastopniku. Če tudi ta v pogovorih z delodajalcem ne bo uspešen, se obrnite na inšpektorat za delo. Preverite, ali delodajalec spoštuje odpovedne roke, za presežne delavce velja šestmesečni odpovedni rok, v drugih primerih pa je odpovedni rok trideset dni. In ne pozabite: delodajalec vam mora ob odpustitvi vrniti zaključeno delovno knjižico ter vas odjaviti od zdravstvenega in pokojninsko invalidskega zavarovanja.

Od neprijetne izkušnje do nove priložnosti

Ostale ste brez službe in sprašujete se, kako naprej. Utapljanje v solzah prav gotovo ni pravi izhod. Strokovnjaki poudarjajo, da lahko to neprijetno izkušnjo spremenite v pozitivno priložnost. Vzemite si čas in premislite, kaj vas pravzaprav veseli, s čim bi se v življenju najraje ukvarjale. Ste ob tem ugotovile, da vas delo, ki ste ga izgubile, ni osrečevalo, da stare službe pravzaprav sploh niste marale?

To je ob izgubi zaposlitve spoznala tudi 28-letna Klara: “Več tednov sem brezvoljno poležavala v stanovanju in se utapljala v samopomilovanju, potem pa me je prijateljica opozorila, da sem se nad službo že lep čas pritoževala. In to je bilo res. V prodajnem oddelku sem začela delati takoj po končanem študiju, tako da o tem, kakšno delo me pravzaprav veseli, nisem nikoli premišljevala. Šele ko so me odpustili, sem imela čas, da o tem premislim.”

Čez dve leti je Klara odprla svojo cvetličarno. “Izguba službe je bila zame blagoslov, prej sem delu posvetila 80 odstotkov svojega časa in energije, a sem bila kljub temu nesrečna. Medtem ko sem bila brezposelna, pa sem spoznala, da bom srečna le, če se bom ukvarjala z delom, ob katerem bom uživala. In uživam v delu z rožami, ne pa v iskanju ciljnih kupcev.”

Torej, vzemite v roke papir in svinčnik ter zapišite svoje veščine, sposobnosti in opravila, ki vas osrečujejo. Potem premislite, kaj lahko storite, da bo vaše poklicno življenje ponovno zaživelo. Prvi korak je prav gotovo prijava na zavod za zaposlovanje.

Irena Juvan z republiškega zavoda za zaposlovanje pojasnjuje: “Svetovalci dobro poznajo tegobe tistih, ki so ostali brez dela. Pomagajo jim oblikovati zaposlitveni načrt, seznanijo jih s ponudbo delovnih mest, če je treba, pa brezposelne osebe vključijo tudi v eno od oblik dodatnega izobraževanja oziroma izpopolnjevanja.” Zavod za zaposlovanje vam bo pomagal premostiti tudi finančne težave.

Če ste bile pred izgubo dela zavarovane za brezposelnost in je vaše zadnje delovno razmerje trajalo vsaj leto dni, lahko na zavodu zaprosite za denarno nadomestilo. Nove službe pa ne iščite le s pomočjo zavoda, spremljajte tudi oglase v medijih, prijavite se v baze kadrovskih agencij, brskajte po internetu, povprašajte sorodnike, prijatelje in znance, ali v podjetju, kjer so zaposleni, morda iščejo nove sodelavce.

Pozitivno mišljenje za premagovanje težav

Ob vsem tem nikar ne pozabite na svoje zdravje. Izguba službe je ena od najbolj stresnih doživetij v človekovem življenju, ki lahko prizadene tudi vaše telo in zdravje. Ste v zadnjem času kar naprej utrujene, razdražljive, potrte, se hitro upehate, ne morete spati?

Pozor – to so znaki, ki opozarjajo, da je stres ob izgubi službe ogrozil vaše zdravje. Dr. Tone Pačnik opozarja, da izguba službe posameznika izčrpa telesno, čustveno in psihično. Na telesno izčrpanost vas bodo opozorili pogosti glavoboli, zvonjenje v ušesih, bolečine v prsih, želodčni krči, težave pri požiranju, bolečine v nogah, čezmerno znojenje, naglo hujšanje ali večanje telesne teže, pogosti prehladi in okužbe.

Manjša sposobnost za koncentracijo, izguba spomina, negotovost pri odločanju, nespečnost so znaki, ki vas opozarjajo, da ste psihično utrujene. Na čustveno izčrpanost pa vas bodo opozorili naslednji znaki: občutek, da ste medli in čisto na tleh, jeza in razdražljivost, nezmožnost občutiti veselje, smeh in ugodje, pogost občutek, da ste na robu joka.

In kako boste premagale tesnobnost, hitro utrujenost in izčrpanost? Basanje s hrano in poležavanje pred televizijo prav gotovo ne bo pomagalo. Kot pravi dr. Pačnik, je najboljše zdravilo zdravo življenje, neprimerne življenjske navade namreč še povečujejo negativne učinke stiske, zato se izogibajte nasičenim maščobam in sladkorju, poživilom in tobaku. Vaša prehrana naj bo sestavljena iz raznolike zelenjave, sadja in vlaknin.

Tudi na telovadbo ne pozabite, telovadite večkrat na teden – saj veste, če bo podoba v ogledalu zdrava, vitka in urejena, bosta tudi samozavest in optimizem na vaši strani. Poskrbite za osebno higieno, čisti in urejeni naj bodo tudi stanovanjski prostori. Ukvarjajte se s stvarmi, konjički in športnimi aktivnostmi, ki vas veselijo, in kar je najpomembneje – mislite pozitivno!

Da je pozitivno mišljenje začetna točka za premagovanje težav, je ugotovila tudi 26-letna Darja, ki je po izgubi službe povsem brezvoljna dan za dnem posedala pred televizijo. Potem pa se je odločila, da za nekaj časa ne bo več mislila na delo in izgubo službe. “Začela sem razmišljati o tem, da bi za nekaj časa odpotovala. In res, za mesec dni sem oddala stanovanje, zbrala svoje prihranke in odpotovala na Tajsko.

Vse težave sem pustila doma. Pohajkovanje po templjih, treking po prelepih pokrajinah, kopanje v morju ... Ko sem se vrnila, sem bila polna energije in optimizma, novo službo so mi ponudili že na prvem razgovoru.”

Ko ostanete brez zaposlitve, premislite, kje vas čakajo največje težave oziroma zadrege: doma, v družabnem življenju, s sosedi, sorodniki ... Potrudite se in določite vrstni red ukrepov, kako boste težave reševale, vsak uspeh, ki ga dosežete pri iskanju zaposlitve, pa si poplačajte s stvarmi, ki so vam pri srcu.

Šok ob izgubi službe

in kako ga premagati ...

1. Izguba službe je hud udarec, zato se prepustite joku, toda ne predolgo. Naj žalost, jezo in razočaranje, ki ste jih občutile ob izgubi službe, odplavijo solze. Saj veste, prej ko boste to spravile iz sebe, prej boste pripravljene na naslednji korak.

2. Vprašajte se, ali vam je bila stara služba v zadovoljstvo ali ne. Strokovnjaki trdijo, da večina odpuščenih ugotovi, da svojega dela v resnici niso marali.

3. Premislite – če bi izbirale sanjsko zaposlitev, katero bi izbrale. Bi bila to služba, ki ste jo pravkar izgubile?

4. Predstavljajte si prihodnost: kako se vidite čez pet oziroma deset let, kakšno kariero si želite? Izkoristite premor in kariero usmerite na pravi tir.

Kako naprej?

Izguba službe je doletela tudi nekatere znane Slovenke:

  • Deja Mušič:

  • Janja Sodja:

  • Eva Irgl:

  • Anja Tomažin:

Andreja Drev