Iskanje zaposlitve v tujem mestu

Ko se približujejo zadnja leta študija, se zagotovo kdaj vprašaš, če bi morda poskusila svojo srečo v tujini … Zakaj pa ne?

6. 3. 2007

Iskanje zaposlitve je vsekakor najlažje doma, ker poznaš področje in imaš veliko več poznanstev kot v tujini, hkrati pa greš lahko kadarkoli na razgovor, ne da bi se za to morala odpeljati daleč proč. A kljub temu naj ti to dejstvo ne vzame poguma pri iskanju dela v tujem kraju. Težje je zagotovo, a toliko bolj razburljivo …

Svet je velik

Če si želiš v tujino, se moraš zavedati, da je svet zelo velik. Če se bo opredelila na določeno mesto, kjer bi rada živela v prihodnjih letih, ti bo takoj lažje.

Zastavi si nekaj vprašanj

Ko se boš odločala, upoštevaj naslednje:

  • Si lahko privoščiš življenje v tem mestu?
  • Ali pri nastanitvi potrebuješ sostanovalko, ki bo pokrila del stroškov, ali boš lahko živela sama?
  • Se boš vozila z avtom ali javnimi prevoznimi sredstvi ter koliko časa in denarja boš za to porabila?
  • 4. Kakšno je tamkajšnje okolje? Imaš raje vroče podnebje, morda veliko deževnega vremena ali pa zimsko vzdušje in sneg?
  • 5. Kako razvit je kraj na področju kulture – bo potešil tvoje želje in potrebe po dodatnem izobraževanju, druženju …?
  • 6. Kako ekonomsko je kraj razvit? Je v fazi rasti ali zatona in predvsem, kakšne delovne sile mu primanjkuje?
  • 7. Kolikšne so povprečne plače za delo, ki bi ga rada opravljala?
Vsekakor pa se ne pozabi vprašati: Kako daleč bo tvoja družina in krog prijateljev, ki ti v vsakem trenutku stojijo ob strani?

Pretehtaj odločitev

Ko boš sestavila seznam kriterijev z alinejami, kaj si želiš in kaj vse boš potrebovala v tujini za osnovno preživetje, se pozanimaj, če kraj ustreza tvojim zahtevam. Izračunaj, kaj se ti najbolj splača!

Ko bo izrečena zadnja beseda

Ko se boš odločila za kraj, se loti podrobne raziskave. Domačim ne pozabi povedati, da si želiš v tujino, prav tako prijateljem. Morda se bo našel kdo, ki ti bo priskočil na pomoč pri iskanju prenočitve, službe ali ti enostavno svetoval iz lastnih izkušenj ali izkušenj svojih znancev, kaj je dobrega v tem kraju in čemu se moraš izogibati.

Obrni se tudi na tamkajšnje univerze, ki ti lahko priskrbijo kakšno prosto delovno mesto ali začasno prenočitev v študentskih domovih.

Določi proračun

Preden odideš od doma, določi razpoložljiv proračun in natančno izračunaj, kaj si lahko privoščiš in koliko denarja lahko na mesec zapraviš. Seveda, ko bodo plačani vsi stroški za stanovanje, elektriko, vodo, komunalne storitve, prevoz, dostop do interneta ter nakup živil in ostalih potrebščin za življenje!

Kljub vsem tem stroškom si boš še vedno želela na fitnes ali ure aerobike, včasih v kino ali na večerno druženje s prijatelji, ki jih boš spoznala v novem mestu. Zato pri določanju proračuna ne goljufaj – raje si pusti kakšnega stotaka za rezervo!

Urejeni dokumenti

Preden odideš v tujino, se pripravi na spremembe in pravočasno uredi vse potrebne dokumente. Predvsem je pomembno, da imaš urejeno zdravstveno zavarovanje. Ne pozabi tudi na banko, pri kateri boš lahko vsak mesec dvignila denar za življenje.

Kontaktni naslov

Vsem znancem, ki bi te lahko v času, ko boš v tujini, potrebovali, sporoči svoj elektronski naslov, na katerem boš vedno dosegljiva. Če bi rada bila dosegljiva pogosteje, ne pozabi na MSN, namesto telefona pa si umisli Skype, ki ti bo prihranil marsikateri evro.

Vsak začetek je težak

Selitev v tuje mesto je lahko zelo stresna, zato bodi potrpežljiva in pripravljena na vse! Na začetku se morda ne boš najbolje znašla in ti bo težko, a verjemi, da se boš po določenem času počutila veliko bolje. V vsakem primeru ti še vedno ostane možnost, da se vrneš domov …

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri