Iskanje zaposlitve hitrejše prek spleta

Vedno več podjetij se odpoveduje klasi­čnim prijavam. Namesto papirnatih prijav na delovno mesto se vse več podjetij odloča za spletne oblike.

19. 11. 2010

Vendar pa službe ne moreš dobiti samo s kratkim elektronskim sporočilom. Upoštevati moraš nekaj osnovnih pravil.

Šest zapovedi za iskanje službe prek spleta:

1 Spoštovanje določb

Razlikujemo med tremi spletnimi prijavami. Prva je kratka prijava z elektronskim sporočilom, prek katerega vas podjetje pozneje zaprosi za življenjepis in prošnjo. Nekatera podjetja imajo formularje objavljene že kar na svojem spletnem mestu. Lahko pa se odločiš za popolno spletno prijavo z ustreznimi priponkami. Preberi, kaj dejansko želijo in kdaj – in se tega drži.

2 Resen elektronski naslov

Seksimačka@hotmail.com kot nova knjižničarka? Najverjetneje ne! Najboljši vtis boš naredila z nevtralnim elektronskim naslovom: ime.priimek@ ...

3 Ustrezno poimenovanje zadeve

V 'zadevo' oziroma 'naslov sporočila' zapiši Prijava na prosto delovno mesto ter tudi naziv delovnega mesta in po potrebi še številko oglasa.

4 Omejitev priponk

Sporočilu s prošnjo za zaposlitev pripni le življenjepis, spričevala in po potrebi tudi dokazila o delovnih izkušnjah. Potrebno fotografijo vstavi v življenjepis. Izberi običajen format (na primer jpg) in se omeji pri velikosti sporočila (največ 3 do 4 MB).

5 Preveri napake

Bodoči delodajalec je pozoren tudi na tvoj ton pisanja, ki je pogosto odločilen kriterij, pa tudi na pravopisne in slovnične napake.

6. Iskanje zaposlitve po ključnih besedah

Napiši seznam ključnih besed, ki predstavljajo tako službo, kakršno iščeš, kot tudi tvoje kvalifikacije. Seznam naj vključuje naloge, ki si jih opravljala v prejšnji službi, tiste, ki bi jih rada opravljala v tej, ter pomembne izkušnje in znanja, ki jih imaš.

Nekaj pomembnih internetnih naslovov:

Portal mojazaposlitev.si je objavil pet najbolj ključnih napak pri iskanju zaposlitev prek spleta:

1. Nižje vrednotenje spletnega zaposlitvenega oglasa

Vedeti moramo, da ima spletno prijavljanje na oglase enako težo kot prijavljanje prek časopisnih oglasov. Podjetja, ki objavljajo zaposlitvene oglase prek spleta, to počnejo na ta način, ker je za vse enostavnejše, s tem pa tudi zmanjšajo stroške.

Zato se potrudi pri pisanju svoje spletne prijave.

2. Površno pripravljen življenjepis

Ker želimo iskalci zaposlitve vnesti življenjepis v najkrajšem času, so ti nemalokrat skopi. Življenjepis je pogosto brez strukture in oblike, poln slovničnih napak … skratka – površno narejen.

Čeprav gre za prijavo prek spleta, se moraš tudi pri pisanju takega življenjepisa potruditi.

3. Prijava s spremnim pismom

Veliko ljudi napiše svoj življenjepis in ga takoj pošlje izbranemu delodajalcu brez spremnega pisma. Velika napaka!

S sprem­nim pismom imaš priložnost pritegniti delodajalčevo pozornost in ga prepričati, da bo o tebi želel izvedeti več.

4. Življenjepis brez ciljne usmerjenosti

Če ciljaš na delovna mesta na različnih področjih dela, je priporočljivo, da imaš za vsako področje drug življenjepis, ki je bolj ciljno usmerjen na določeno vrsto dela oz. pripravljen tako, da ustreza zahtevam razpisanega delovnega mesta.

5. Prijava ni poosebljena

Preden se prijaviš na razpisano delovno mesto, se moraš pozanimati o podjetju. Vedeti moraš vsaj, s čim se ukvarja in kakšne so zahteve do novega sodelavca na razpisanem delovnem mestu. Te informacije moraš potem upoštevati pri pisanju življenjepisa in spremnega pisma, saj boš tako zelo povečala možnosti, da vzbudiš pozornost pri delodajalcu.

Na kaj moraš še misliti pri iskanju službe

Pomisli, ali poznaš koga, ki dela v panogi, v kateri bi si želela delati in ga vprašaj, ali ve za kakšno prosto delovno mesto oz. mu daj svojo telefonsko številko, da vam sporoči, ko bo kaj zasledil.

Naredi si tudi mrežo ljudi, ki ti lahko pomagajo pri iskanju.

Iskanje zaposlitve v tujini

Pri iskanju zaposlitve v tujini so ti v pomoč agencije za zaposlovanje, medmrežje, ki ponuja nepregledno število zaposlitvenih portalov, lahko pa se tudi sama vpišeš v bazo iskalcev zaposlitve v tujini. Ena takšnih je EURES (Evropske službe za zaposlovanje) – mreža partnerskih služb za spodbujanje prostega pretoka delavcev znotraj Evropskega gospodarskega prostora in Švice, njen koordinator pa je Evropska komisija.

EURES navaja različne načine iskanja informacij glede zaposlitve v tujini:

  • obisk javnega zavoda za zaposlovanje (po možnosti z Euresovim svetovalcem),
  • pregled spletnih strani mednarodnih institucij
  • ter udeležbo delavnic in zaposlitvenih sejmov EURES-a.

Svetovalci EURES-a (tudi v Sloveniji) med drugim pomagajo pri informiranju, svetovanju in usmerjanju vsem tistim, ki bi se bili pripravljeni preseliti iz Slovenije, glede zaposlitvenih priložnostih ter pogojih življenja in dela v Evropskem gospodarskem prostoru.

Če iščeš novo službo, ne naredi naslednjih napak

Če nisi zadovoljna s svojo službo, začni iskati novo. A to moraš delati zelo previdno in diskretno, zlasti če nisi povsem prepričana, da si jo pripravljena zamenjati. Čakaj na dobro priložnost, vestno opravljaj delo in nikar preveč ne 'šimfaj' čez svoje delo.

Prvo pravilo, ki se ga drži, je, da nikar vsem ne razlagaj o svojih namerah, tudi najbližjim sodelavcem ne.

Drugo zlato pravilo: za iskanje ne uporabljaj službenega telefona in elektronske pošte in dela nikar ne išči med službenim časom. Verjemi, da nadrejeni nadzorujejo tvojo pošto in telefon! Uporabi svoj mobilni telefon in zasebno e-pošto. Če imaš razgovor, raje vzemi prost dan ali bolniško. Tudi če imaš po službi dogovorjen razgovor, se raje preobleci v avtu, kot pa da bi s svojo obleko izzivala vprašanja in namige v službi.