Iščeš službo, a je ne najdeš? Morda delaš ravno te napake!

Poskusi odpraviti najpogostejše napake pri iskanju zaposlitve in morda se ti bo v karieri že v kratkem nasmehnila sreča.

Iščeš službo, a je ne najdeš? Morda delaš ravno te napake! (foto: Profimedia) Profimedia
14. 4. 2016

1 Prošnja za v koš za smeti

Slabo napisana prošnja delodajalca ne bo pritegnila. Če boš pisala o tem, kaj si storila v preteklosti na dolgo in široko, bo prošnja spregledana. Poudariti moraš, kaj boš lahko storila za podjetje, kjer bi rada delala.

Nasvet: Ko pišeš prošnjo, imej v mislih, da prodajaš svoje znanje in sposobnosti, ki jih podjetje potrebuje.

2 Poišči NERAZPISANO! delovno mesto

Če boš prošnje za delo pošiljala samo na razpisana prosta delovna mesta, se boš znašla v velikem košu iskalcev zaposlitve in zelo majhna verjetnost je, da boš delo tudi dobila.

Če bi rada dobila sanjsko delo, poišči podjetja, kjer bi rada delala in pošlji prošnjo za delo – morda boš ustrezala profilu delavke, ki jo bodo v kratkem potrebovali, in ker boš edina, boš delo tudi dobila.

Nasvet: Ne pošiljaj prošenj na delovna mesta kar tako, predvsem pa ne za delovna mesta, ki te ne zanimajo.

3 Pripravljena na razgovor

Povabljena si na razgovor, pa se treseš navzven in navznoter. Poskusi zbrati vso samozavest, kar jo premoreš, in pokaži, da znaš biti odločna.

Ker ne moreš vedeti, kako močna je konkurenca, daj vse od sebe – če se boš izkazala, boš zagotovo izstopala iz povprečja.

Nasvet: Preden se odpraviš na razgovor, se pozanimaj o podjetju in o uspešnosti njegovega poslovanja – morda ti bo kakšen podatek prišel še kako prav.

4 Čakanje na odgovor(e) – ne hvala!

Če si se na razgovoru za službo uspešno predstavila in so ti dejali, da te bodo poklicali, pomembnega klica pa kar ne dočakaš, dvigni slušalko in pokliči sama!

Nasvet: Prav je, da se pozanimaš, kaj se dogaja. Zakaj bi po nepotrebnem izgubljala čas – če te ne bodo zaposlili, se lahko takoj podaš v lov za drugim delovnim mestom.

Preberi še: Super ideja, kako zaslužiš s prodajo svojih oblek, ki jih ne nosiš (več) ali pa članek o zdravih slaščicah: Kako problematične sestavine zamenjati z bolj zdravimi