Ideja o UTD je v svetu vse bolj popularna

Gibanja za promocijo Univerzalnega temeljnega dohodka so se iz Evrope, v kateri je zamisel o UTD postala politično aktualna v sedemdesetih, do danes razširila tudi v Afriko, ZDA in Južno Ameriko.

Ideja o UTD je v svetu vse bolj popularna (foto: shutterstock) shutterstock
18. 7. 2012

Potem, ko so kot prvi in do danes edini uvedli UTD na Aljaski leta 1982 in je bil leta 2004 v Braziliji uradno potrjen predlog njega uvajalne faze, predstavlja svojevrstno prelomnico uvajanja UTD v prakso leto 2008, ko so v Namibiji izvedli prvo pilotsko študijo o uvedbi temeljnega dohodka.

In izsledki študije so več kot zanimivi!

Pilotska študija v Namibiji

Po poročilu Basic Income Grant Coalition, 2009, se je študija končala takole:

"Na izbranem območju Namibije so januarja 2008 vsem tamkajšnjim prebivalcem, registriranim do januarja 2007 pričeli izplačevati 100 namibijskih dolarjev mesečno. Po letu dni so bili rezultati zelo spodbudni. Prebivalci so pokazali veliko samoiniciative in organiziranosti; npr. sklicali so komite, ki je svetoval ljudem, kako naj pametno porabijo dohodek. Močno je padel obseg revščine in otroške podhranjenosti. Povečala se je ekonomska aktivnost in veliko je bilo novega samozaposlovanja (peka kruha, izdelovanje opek, šivanje oblek ...). Zaradi večje kupne moči prebivalcev je bil ustanovljen nov lokalni market in zaradi boljšega dostopa do zdravstva so narasli dobički tamkajšnje bolnice. Vpisi v šolo so se povečali za 42%, izostanki od pouka pa so padli skoraj na 0%. Kriminal je padel za 42%. Negativna posledica uvedbe je bila množična migracija v tamkajšnji predel, kar dokazuje, da ukrepa ni dobro uvesti le na določenem območju. Migranti so prišli, čeprav do dohodka niso bili upravičeni."

Vir: diplomsko delo Univerzalni temeljni dohodek, Daška Mohar, EF

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri