Hotel Mama je za Slovenijo nekaj, kar si ne smemo privoščiti

Stanovanjska problematika je danes ena najbolj perečih problematik mladih.

1. 6. 2011

Mladim so stanovanja cenovno težko dostopna tako za nakup kot tudi za najem, neprofitnih stanovanj je premalo, najem stanovanja za nedoločen čas je skoraj nemogoč, ob vsem tem pa so mladi pogosto deležni neurejenih najemnih razmerij in kršenja osnovnih pravic s strani najemodajalcev.

Statistike niso rožnate

Podatki kažejo, da v Sloveniji izjemno veliko mladih živi pri svojih starših – kar 67,9 % mladih v starosti med 18 in 34 let, kar nas uvršča na drugo mesto med državami EU-27. Po statistikah za mlade moške pa smo s 74,8%  celo na prvem mestu (Eurostat 2010).

Vse intenzivnejša odvisnost mladih od staršev pa ne prinaša pozitivnih učinkov ne mladim ne državi.

Posledice tega položaja so različne:

  • tisti mladi, ki živijo pri starših, ne poznajo neodvisnosti in se težje ali kasneje naučijo skrbeti sami zase,
  • tisti, ki se odselijo in živijo samostojno, pa imajo več finančnih težav, težave z najemniškim razmerjem in podobno.

Oboji si težje in kasneje ustvarjajo družine in prevzemajo druge odgovornosti v življenju.

Več o problematiki in statističnih podatkih na www.avtonomen.si.

Razmere so zaskrbljujoče!

Lasten dom in samostojno bivanje sta poleg zaposlitve ključni točki osamosvajanja mladih. Iz tega razloga so se na Mladinskem svetu Slovenije odločili v mesecu juniju veliko pozornosti nameniti prav stanovanjski problematiki mladih.

V sklopu meseca, namenjenega stanovanjski problematiki mladih, želijo na vseh ravneh spodbuditi konstruktivno debato, skozi katero bodo lahko ustrezno odgovorili na vprašanja, ki se že dlje časa pojavljajo, ter se podali na pot sistemskega urejanja področja stanovanj za mlade.

Vseslovenski stanovanjski program

Korak na tej poti je zagotovo lahko tudi aktivno sodelovanje pri pripravi novega Nacionalnega stanovanjskega programa, ki se v tem trenutku odvija pod okriljem Ministrstva za okolje in prostor.

Ob tej priliki vse zainteresirane vljudno pozivajo k spremljanju aktivnosti Mladinskega sveta Slovenije v sklopu tematskega meseca na spletni strani avtonomen.si, še posebej pa vabijo na zaključni javni posvet, ki bo 29. junija ob 13. uri, na katerem si želijo mladi skupaj z odločevalci, raziskovalci, akademiki in drugače angažiranimi oblikovati še jasnejše sporočilo odgovornim.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri