Hišna pomočnica? Zakaj pa ne

Pri plačanih gospodinjah, ki opravljajo vsa možna domača opravila namesto nas, mi je na začetku prišlo na misel le eno vprašanje. Smo postale lene ali nam resnično zmanjkuje časa?

28. 11. 2002

Če bi prijateljicam razlagala, da mi stanovanje pospravi prijazna gospa srednjih let, ki mi občasno skuha še krepko domačo juhico, bi me nekatere pogledale postrani. Druge bi se zamislile. Kajti tistih, ki imajo resnično rade brezhibno urejeno hišo, s skuhanim kosilom in vsakodnevno opranim perilom, je veliko. Tistih pa, ki to zmorejo opraviti ob povprečnem 40-urnem delavniku, ki se po raziskavah močno podaljšuje, je malo.

Usklajevanje službenih in domačih obveznosti je težko. Predvsem takrat, ko je na udaru kariera. V tujini je ta problem rešen zelo enostavno. Že bežen sprehod po internetu nam pokaže, da so storitve na domu nekaj povsem običajnega. Medtem ko pri nas, Slovencih, vsaj po večini še velja, da je najemanje gospodinj odraz postavljaške samovolje premožnejšega sloja.

Pa je res tako?

Špela, 26 let: “Delam ves dan, doma pa imam malčka. Zaenkrat nimam gospodinje, najela sem samo neko punco preko študentskega servisa, da mi kdaj pa kdaj zlika perilo. Svoje mame ne želim obremenjevati.” V tem primeru pa niso na udaru le ženske, da ne bo pomote. Kolega, ki je pred nekaj meseci odšel na svoje, se ni pustil motiti z gospodinjskimi opravili. Preprosto, najel si je gospodinjo.

“Pride vsak drugi dan. Posesa in pobriše prah, ter po potrebi pomije posodo. Prihrani mi ravno dovolj časa, da se lahko posvetim fitnesu in stvarem, ki me sproščajo.” Samski tip s preveč denarja?! Čeprav mi je deloval nekoliko vzvišeno, sem ga razumela. Tudi jaz bi raje telovadila v fitnesu kot ob likalniku. Prosti čas torej nekaj stane, in dandanes to ni nič nenavadnega.

Ko za hišna opravila poprime tudi partner

Seveda je prva rešitev iz časovne zagate neskončnih ponavljajočih se hišnih opravil – partner. Ker je delitev dela stara vsaj toliko kot človeštvo, je to seveda smiselno. Toda koliko nas gospodinjska opravila navdušujejo in zbližujejo?

Gregor, 29 let: “S Petro vsako nedeljo počistiva stanovanje. Sam običajno poprimem za sesalec, ona pomije po tleh. Problem je le v brisanju prahu. To delo namreč oba sovraživa. Ker imam dolg delavnik, včasih ne utegnem postoriti vsega, mnogokrat pa se mi preprosto ne ljubi. Zato se večkrat prepirava, kar je seveda nesmiselno.”

Lov za oglasi

Ker smo raziskovalne narave, smo pobrskali po Salomonovem oglasniku in vohljali za cenami posameznih storitev na domu. Običajno vam bodo posesali, pomili okna in tla za 1.200 tolarjev na uro in več. Lahko se zgodi, da vam cene tudi ne bodo znali postaviti, češ da je le-ta odvisna od kvadrature stanovanja in stopnje umazanije. Na to seveda ne nasedite in se raje dogovorite za urno postavko.

Pogosto se vam bo dogajalo, da ne boste zaupale izbranemu dekletu. To je normalno. Bivalni prostori so bolj zasebni, kot si mislite. Kam najprej peljete gosta? Ponavadi na nevtralno območje, kot je dnevna soba. Zato je razumljivo, da mora biti hišna pomočnica oseba, ki ji lahko zaupate. In to sto odstotno.

Ko ideja postane resničnost

Salomonov oglasnik pa ni edina rešitev. 49-letna Jana Turk se je odločila, da bo prezaposlenim Slovencem ponudila nekaj drugega. Bolj oprijemljivega, z vsemi storitvami na enem mestu. Ustanovila je podjetje Janina, kjer poleg ‘klasičnega pospravljanja in likanja’ nudi še druge, popolnoma raznovrstne storitve, tudi sprehod vašega pasjega prijatelja. Sama ideja o hišnih pomočnikih in pomočnicah po svetu ni nova, pri nas pa je vsekakor sveža.

“Idejo sem do-bila iz lastnih izkušenj. Celodnevna odsotnost od doma zaradi službenih obveznosti ni zadostila potrebam hiše, kjer imam poleg dveh otrok še tri mačke, kužka in vrt. Problem ni bil samo v pomanjkanju časa, ampak tudi v tem, da bi dobila človeka, ki bi počel več stvari. Tako sem bila prisiljena najemati žensko posebej za likanje, za vrtnarjenje in za čiščenje.

Moja želja pa je bila, da mi zanesljiva oseba v času moje odsotnosti uredi hišo po dogovoru.” Zanimiva je tudi zamisel zaposlovanja. V glav-nem gre pri hišnih pomočnicah za delo na črno: ženska, ki pospravi, je plačana na roko. Poleg tega pomočnice ne morejo jamčiti kakovosti storitev, morebitne odsotnosti pa ne morejo nadomestiti.

Pri opravljanju gospodinjskih in oskrbniških opravil je velika priložnost za zaposlitev težje zaposlitvene populacije moških in žensk. Med to populacijo spadajo osebe z nižjo oz. srednjo izobrazbo v starosti nad 40 let. Odziv na tovrstna dela je ogromen, predvsem s strani Zavoda za zaposlovanje, ki razpolaga s kar velikim številom nekvalificirane delovne sile. Po podatkih iz meseca septembra za letošnje leto je to 42.042.

Kaj vam tovrstno podjetje nudi?

Zamislite si problem in poskušali ga bodo rešiti. Od organiziranja rojstnih dnevov, piknikov, pa do sezonskega čiščenje oken. Opravila obsegajo dejansko vse: kidanje snega, sprehajanje psov, nakupovanje živil, kuhanje kosil, čiščenje vseh bivalnih prostorov, vse do varovanja vašega bolnega malčka, ki v običajnih primerih zahteva vsaj nekaj dni bolniškega dopusta enega od staršev. V obseg storitev sodijo tudi oskrbniška dela. Mednje spadajo vrtnarska dela, pleskanje, čiščenje podstrešnih prostorov ali kleti, ipd.

Cene

So tovrstne storitve res razkošje ali gre za racionalno upravljanje s časom? Bi raje kot brisali prah skočili na kavo? Tanja: “Najbolj uživam, ko pridem domov in je stanovanje pospravljeno. Kot bi to storila nevidna roka. Zjutraj svoji pomočnici pustim listek z navodili. Ponavadi mi nakupi živila in skuha kosilo. Pride, ko nas ni doma. Življenjski ritem naše družine ni moten. Vedno ji sporočim, kdaj pridemo, tako da nas doma čaka že toplo kosilo.

Ne zdi se mi, da je to nekaj, kar si lahko privoščijo le premožni. Oba z možem namreč trdo delava po več kot 9 ur dnevno. Najemanje pomočnice je nekaj povsem samoumevnega. Tako lahko svoj prosti čas v celoti posvetimo drug drugemu, ne da bi se prepirali o gospodinjskih zadolžitvah.” Koliko boste odšteli za pomoč doma, je predvsem odvisno od vas. Pri podjetju Janina so cene malenkost višje, kot če bi najemali gospodinjo na črno. Zakaj?

“Gospodinja dobi plačo, mi plačujemo prispevke, saj gre za redno delovno razmerje. S to ceno jamčimo kakovost storitev in pa ustrezno izbiro gospodinj. V primeru nezadovoljstva smo pripravljeni ukrepati. Gre namreč za preprosto dejstvo: dom je neke vrste intima in ljudem ni vseeno, kdo se sprehaja po njihovi spalnici. Pri tem poslu gre namreč tudi za zaupanje in na tem gradimo. Zato smo pri izboru pomočnic še posebej pazljivi.

Urna postavka gospodinje znaša za čiščenje 1.500 tolarjev. Organizirajo tudi varstvo otrok in sicer v dveh terminih. Dopoldanski na uro znaša 1.600 tolarjev, nočni pa 3.000 tolarjev. Pasjega prijatelja vam bomo odpeljali na daljši sprehod za 1.300 tolarjev na uro. Likanje znaša 1.500 tolarjev na uro, za razliko od ostalih pa vam tudi skuhamo, za 1.700 tolarjev na uro.

Zadeva je nekoliko dražja, ker je obdavčena. Jana: “Ure so optimalno izkoriščene. To pomeni, da varovanje otroka ob istem času lahko obsega tudi sesanje in pomivanje posode, pa se zaradi tega postavke ne seštevajo. Vsi vemo, da med kuhanjem gospodinja lahko marsikaj prostori, med drugim pobriše prah ali posesa.

Pri Slovencih so običajni uporabniki tovrstnih storitev družine srednjega plačilnega razreda, ki gospodinje najemajo enkrat tedensko, za osem ur. No, naj vam tale članek kljub vsemu ne podpira lenobe. Če večino dneva poležavate pred televizorjem, vam pospravljanje toplo svetujemo. Če pa vam še vedno pere vaša mama, razmislite.

Znana Slovenka o domačih obveznostih

Viktorija Potočnik, ljubljanska županja, nam je povedala, kako usklajuje kariero in gospodinjske obveznosti.

  • Imate, oziroma ste kdaj imeli hišno gospodinjo?
Zaenkrat ta dela opravljava s hčerko sami.

  • Zakaj ne?
Obe si želiva redke proste trenutke prebiti skupaj, po možnosti sami, pa čeprav ob opravljanju gospodinjskih del. Navsezadnje gre za najin intimen prostor.

  • Menite, da je najemanje ljudi za opravljanje domačih opravil stvar premožnejšega sloja, če bi vam povedali, da urna postavka gospodinje znaša 1.500 tolarjev?
To morate vprašati predvsem tiste, ki gospodinjske pomočnike ali pomočnice imajo. Res ne gre za ravno majhen znesek, predvsem glede na to, da se v eni sami uri ne da veliko postoriti, verjamem pa, da se nekateri na račun pomočnikov ali pomočnic odpovejo kakšnim drugim razvadam.

  • Kaj menite o današnjem usklajevanju službenih in delovnih obveznosti s strani poslovne ženske?
To usklajevanje je nehvaležno in ženski v ničemer ne prizanaša, prepričana sem celo, da je usklajevanje potrebno vse prevečkrat podrediti v prid pretežno moški družbi, v kateri je sklicevanje sestankov in srečanj v popoldansko-večernih urah prej pravilo kot izjema.

Maja Gutman

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri